Lietuvos valstybės dienai Raudondvaryje – 25 tūkst. gėlių žiedų

  • Teksto dydis:

Mindaugo karūnavimo dieną, liepos 6-ąją, Raudondvario pilies dvarą papuoš 25 tūkstančiai gėlių žiedų. Jais bus dekoruota didžioji Valstybės dienos šventės scena, karieta, surenkamas fontanas, iš žiedų bus kuriamos instaliacijos ir suknelės bei aksesuarai. Šešių šalių floristikos dizaino meistrai, susirinkę į tarptautinį renginį „FlorArt 2019“, žada, kad švenčiantis Lietuvos valstybės dieną Raudondvario dvaras tiesiog pražys.

Iš Afrikos ir Olandijos

Iš Nyderlandų, Ekvadoro, Kenijos į Raudondvario dvarą atkeliaus tūkstančiai rožių, anturių, chrizantemų, orchidėjų, kardelių, hortenzijų, gerberų, kalijų, lelijų, sukulentų, celiozijų, eremūrų, helikonijų, protėjų ir kitų egzotiškų gėlių. Valstybės diena, kuri bus švenčiama pasitelkus keturių epochų simbolius, reginius ir skonius, skendės žiedų jūroje.

„Veiks floristikos dizaino dirbtuvės, todėl Valstybės dienos šventės dalyviai, susirinkę Raudondvario dvare, be kitų pramogų, galės stebėti, kaip gimsta puokštės ir instaliacijos, grožėtis didelėmis lauko kompozicijomis ir būti liudytojais, kaip iš gėlių kuriamos suknelės ir aksesuarai, kuriuos vakarop, artėjant 18 val., scenoje demonstruos modeliai“, – pasakojo floristikos dizainerė, TV laidų vedėja Kristina Rimienė, pirmą kartą šalyje rengiamo tarptautinio floristikos dizaino renginio „FlorArt 2019“ organizatorė ir kūrybos vadovė.

Stebuklingas pasaulis

„Žmonės kartais net neįsivaizduoja, kokių efektingų dalykų galima sukurti iš gėlių. Tikimės, kad Valstybės šventės dalyviai Raudondvario dvare turės progų ne tik grožėtis, bet ir nustebti“, – juokėsi K.Rimienė.

Ji kurs suknelę iš anturių ir chrizantemų žiedų, parodys dar nematytų eksponatų iš savo floristinės juvelyrikos kuprinių kolekcijos ir pristatys itin novatorišką darbą: gėlėmis dekoruotą funkcinio dizaino inžinieriaus Stasio Beišio sukonstruotą kinetinę, judančią skulptūrą. „FlorArt 2019“ šūkis yra „Stebuklingas pasaulis“, todėl K.Rimienė sako nusprendusi atskleisti, kaip lengvai šaltas inžinerijos ir mechanikos pasaulis susilieja su gamtos ir gėlių pasauliu, su skirtingų žiedų tekstūra, spalvomis, formomis.

„Tokia sintezė galima kiekvienoje srityje – tik reikia matyti, kad mus supantis pasaulis yra stebuklingas!“ – įsitikinusi floristikos dizainerė.

Tarptautinė meistrių komanda

Valstybės dieną Raudondvario dvare kurs ir savo floristikos dizaino darbus rodys garsiausia Ukrainos floristikos dizaino meistrė, žinoma nuo Kinijos iki Izraelio, Elena Butko, Rosella Mandau (Kanada), Cindy Gunther (Prancūzija), Iryna Byelobrova (Ukraina), Nadežda Pečenova (Rusija), Tuba Belgin Oskan (Turkija).

Jei aplinkybės leis, ketina prisijungti ir Rumunijos atstovė Diana Toma.

„Tai didelę patirtį turinčios floristikos dizainerės, dalyvaujančios ir skinančios laurus tarptautiniuose konkursuose, čempionatuose, festivaliuose. Kai kurios meistrės vadovauja savo mokykloms“, – „FlorArt 2019“ dalyves pristatė K.Rimienė.

Keturių epochų lydinys

Kol tarptautinė floristikos dizaino meistrų komanda kurs stebuklus iš gėlių, įvairiose Raudondvario dvaro parko vietose ginklais žvangins Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės riteriai, pasirodys raiti Abiejų Tautų Respublikos bajorai, Eugenijui Bavikinui dainuojant smetoniškus šlagerius kankaną šoks tarpukario kabareto artistės, gebėjimus demonstruos jaunieji šių dienų Kauno rajono talentai. Keturios epochos kvies paragauti savo valgių ir paklausyti savo laikų muzikos.

Žurnalistas, kultūros antropologas, „Istorijos detektyvų“ autorius Virginijus Savukynas apie Lietuvos aktualijas ir ateities prognozes kalbins įžymius žmones.

Po nuotaikingo Airijos dūdmaišininkų pasirodymo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas nusipelnusiems krašteičiams teiks Garbės ženklus.

Po ceremonijos, laukiant visuotinio Lietuvos himno giedojimo akimirkų, scenoje skambės Jurgos Šeduikytės, Rafailo Karpio, Povilo Meškėlos, Jokūbo Bareikio, Girmantės, Monikos Linkytės, Bjelle, Tado Juodsnukio, „Lemon Joy“ ir kitų atlikėjų dainos. Akompanuos Vytauto Lukočiaus vadovaujamas orkestras „Simfonietta“. Kauno rajono savivaldybės rengiamai Valstybės dienos šventei Raudondvario dvare diriguos Ramūnas Šimukauskas ir Egidijus Stancikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių