Lietuvos žvaigždžių ikonos „Megos“ lankytojus kvies susimąstyti apie tvarų vartojimą

  • Teksto dydis:

Didžiausiame vidurio Lietuvoje prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ pristatyti keturi neįprasti žinomų Lietuvos žmonių portretai. Menininkų Rolando Žigonio ir Algio Kriščiūno sukurtos mūsų laikų žvaigždžių „ikonos“ kviečia atkreipti visuomenės dėmesį į perteklinį kasdienį plastiko vartojimą ir taršą.

Keturių Lietuvos garsenybių – Agnės Jagelavičiūtės, Andriaus Mamontovo, Justės Arlauskaitės-Jazzu ir Justino Jaručio – paveikslus menininkai sukūrė iš mūsų šalies miškuose, Tailando pakrantėse ir kitose gamtos vietose rastų plastiko atliekų.

Unikalų Lietuvoje projektą remiančios didžiausios šalyje pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovės „Žalvaris“ direktoriaus Vitoldo Sapožnikovo teigimu, visi veiksmai, skatinantys visuomenę susimąstyti apie tvaresnį elgesį ir atsakingesnį vartojimą, yra labai svarbūs, tad tokia, kiek netikėta, paveikslų ekspozicijos vieta pasirinkta neatsitiktinai.

„Kaip ir šios parodos idėjos autoriai, taip ir mes vadovaujamės mintimi, kad kiekvienoje probleminėje srityje efektas gali būti pasiekiamas tik tuomet, jeigu susimąstysime ir elgsimės atsakingai kiekvienas iš mūsų. Todėl idėja bene jautriausioje vietoje – prekybos centro erdvėse – eksponuoti paveikslus, atkreipiančius dėmesį į galimas neatsakingo vartojimo pasekmes, yra ypač sveikintina“, – sako V. Sapožnikovas.

E. Gendrėnaitės nuotr.

Jo teigimu, plastiko surinkimas ir perdirbimas Lietuvoje auga kasmet, tačiau taip pat matome ir sparčiai didėjantį jo vartojimą, augantį aplinkos teršimą globaliame pasaulyje.

„Augantys plastiko ir kitų atliekų kiekiai yra beveik neišvengiamas kylančios ekonomikos palydovas. Tačiau būtent mes gyvename unikalioje šalyje, kur, palyginti su kitomis pasaulio vietomis, galime mėgautis sąlyginai švaria gamta. Tuo pačiu, negalime nieko nedaryti, turime užbėgti galimoms grėsmėms už akių formuodami sąmoningus visuomenės įpročius, nepaliekant neatsakingo vartojimo pėdsakų“, – įsitikinęs „Žalvario“ direktorius.

Mums itin svarbu ugdyti ankstyvą jaunosios kartos sąmoningumą, mokyti priimti sprendimus, formuoti nuomonę apie besaikį vartojimą.

PLC „Mega“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ rinkodaros direktorė Ieva Goštautaitė-Gedutė pažymi, kad „Mega“ yra šeimos laisvalaikio ir prekybos centras, todėl ir didžioji dalis čia organizuojamų renginių, pasaulinių parodų, inovatyvių edukacijų ir ekspozicijų erdvių yra orientuotos į ankstyvą pažinimą, asmenybės auginimą bei teisingą orientavimą.

„Mums itin svarbu ugdyti ankstyvą jaunosios kartos sąmoningumą, mokyti priimti sprendimus, formuoti nuomonę apie besaikį vartojimą. Deja, šiuolaikiniame pasaulyje žmonės perka pakuotę, ne turinį, ypač jaunoji karta, nes kartais tiesiog „privaloma“ turėti vieną ar kita, ko iš tikrųjų mums visai nereikia. Todėl į savo alėjas įsileidžiame du meno ir kultūros pavyzdžius – bendradarbiavimas su A. Kriščiūnu ir R. Žigoniu mums yra dar vienas žingsnis kokybiškų, sąmojingų projektų link, skatinančių iš esmės permąstyti visuomenėje vyraujančius vartojimo įpročius“, – pažymi I. Goštautaitė-Gedutė.

Ikonų idėjos autoriaus R. Žigonio teigimu, ši mintis kilo savo akimis išvydus Indonezijoje ir Tailande vandenyno taršos plastiku mastą. Prisidėti prie kūrybos menininkas pakvietė žinomą fotografą ir dailininką A. Kriščiūną. Taip gimė keturių paveikslų ciklas „Holy Trash“ su šiuolaikinėmis Lietuvos žvaigždėmis.

„Norėjome į meno kūrinį įdėti trikdančią detalę, kuri sukrėstų, priverstų susimąstyti. Ši mintis – tarsi plastiko šiukšlės gamtoje analogija. Vienos numestos šiukšlės miške mes nebeužfiksuojame, nors tai yra didelis tos aplinkos trikdis“, – sako R. Žigonis.

Pirmasis paveikslų „Holy Trash“ pristatymas rugsėjo 14-15 dienomis vyko MO muziejuje. PLC „Mega“ centrinėje aikštėje ir alėjose lankytojai paveikslus galės apžiūrėti iki balandžio 2 dienos, vėliau šie darbai bus eksponuojami ir kitose erdvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bronius

Bronius portretas
Šventvagystė paveiksluose. Stabmeldystė jūs užsiimate, nėra pas jūs tiesos ir tvarumu.

Bronius

Bronius portretas
Iš 20,1 Dievas kalbėjo visus šiuos žodžius: Iš 20,2 „Aš esu Viešpats, tavo Dievas, kuris tave išvedžiau iš Egipto žemės, iš vergijos namų. Iš 20,3 Neturėk kitų dievų šalia manęs. Iš 20,4 Nedaryk sau jokio drožinio nei jokio atvaizdo to, kas yra aukštai danguje, žemai žemėje ar po žeme vandenyje. Iš 20,5 Nesilenk prieš juos ir netarnauk jiems! Nes Aš, Viešpats, tavo Dievas, esu pavydus Dievas, baudžiąs vaikus už tėvų kaltes iki trečios ir ketvirtos kartos tų, kurie manęs nekenčia, Iš 20,6 bet rodąs gailestingumą iki tūkstantosios kartos tiems, kurie mane myli ir laikosi mano įsakymų.

Anonimas

Anonimas portretas
Kažką esu girdėjęs apie Mamontovą, baubdavo kadaise savo baisiu balsu, dabar kažkur dingęs. Apie kitas «garsenybes» nieko nežinau, o kas jie tokie ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių