Linksmakalnis: nuo KGB žvalgybos dalinio iki Angelų miesto

Kas nutinka, kai į Lietuvos kaimelį atvyksta svetimšaliai iš Italijos, norintys bendruomenę išmokyti šiuolaikinio cirko paslapčių? Senjorai imasi akrobatikos triukų, Kaimynų diena suburia rekordinį skaičių gyventojų, kurie nustebina vieni kitus gerais darbais ir net kuriasi tradicinių šokių grupė. Visa tai – šalia Kauno esančiame Linksmakalnyje.

Birželio 15 d. vienoje iš "Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022" šiuolaikinių seniūnijų vyko vasaros šventė "Linksmakalnis – angelų miestas". "Kaunas 2022" komanda taip pat prisijungė prie šventiško vyksmo, padovanodami miesteliui 3 unikalias angelo sparnų instaliacijas, sukurtas Samylų kultūros centro dailininkės Džinetos Urbonienės, prie kurių visą dieną fotografuotis ir matuotis angelų sparnus galėjo visi norintys Linksmakalnio gyventojai.

Šventėje dalyvavę kultūros sostinės atstovai susirinkusiems taip pat vykdė Linksmakalnio gyventojų apklausą-tyrimą apie miestelio identitetą ir bendruomeniškumą.

Apjungs "Radijo angelai"

Nors Linksmakalnio vasaros šventė buvo dedikuota angelams, ši tema kaimelyje pradėta plėtoti kur kas anksčiau. Žiemą, paskelbus "Kaunas 2022" tęstinio kūrybinio projekto "Šiuolaikinės seniūnijos" nugalėtojus ir Linksmakalniui tapus viena iš jų, prasidėjo aktyvus vietos bendruomenės darbas su žinomu italų režisieriumi, šiuolaikinio cirko meno profesionalu Roberto Magro ir trupe. Diskutuojant apie Linksmakalnio tapatybę, istoriją ir potencialą, gimė bendra idėja projektui "Radijo Angelai", įkvėptam realių įvykių.

Ruošiantis "Radijo angelų" premjerai rugsėjo mėnesį, beveik pusmetį vyko šiuolaikinio cirko dirbtuvės su Linksmakalnio bendruomene, o gegužės mėnesį pirmą kartą buvo švenčiama Tarptautinė kaimynų diena. Vienos iš "Kaunas 2022" šiuolaikinių seniūnijų – Linksmakalnio – gyventojai sukūrė tikrą šventę savo bendruomenei ir sėdo prie bendro stalo pabūti kartu su savo kaimynais.

Kaimynų dienos akcentas tapo R.Magro sustyguotas šiuolaikinio cirko pasirodymas, kuriame dalyvavo ir vietos gyventojai. Daugelis iš jų pirmą kartą lipo ir pasirodė ant scenos. Vaikams, paaugliams ir senjorams tobulinti choreografiją padėjo ne tik R.Magro su trupe, bet ir Lietuvos šiuolaikinio cirko asociacijos atstovai.

Išdrįso pakilti į sceną

Italų cirko artistui, režisieriui ir pedagogui, dėstančiam žymiausiose cirko mokyklose Europoje ir Lotynų Amerikoje, darbas su bendruomene nebuvo nauja veikla, tačiau, kaip sako pašnekovas, proceso eiga buvo visiškai unikali patirtis.

"Tai, kas Linksmakalnyje įvyko per Kaimynų dieną, buvo ypatinga. Jokios konkurencijos, streso, tik meilė", – pilna grožio, bendruomeniškumo, meno ir kultūros švente džiaugėsi R.Magro.

Jo teigimu, atvykėliai buvo nustebinti, kad šventėje dalyvavo tiek daug žmonių, nes į šiuolaikines cirko dirbtuves, vykusias nuo sausio mėnesio, pamatyti ir palaikyti savo vaikų kaskart atvykdavo tik kelios dešimtys tėvų. "Nežinau, ar šventės dalyvius pritraukė kaimynystės idėja, ar ypatinga renginio programa, bet mes buvome maloniai nustebinti tokiu aktyviu Linksmakalnio bendruomenės dalyvavimu", – sakė jis.

Beveik pusės metų rezultatą – šiuolaikinio cirko šokio spektaklį su bendruomenės nariais – R.Magro vadina svajonės išsipildymu. Kartu su "Kaunas 2022" įgyvendindami tęstinį kūrybinį projektą "Šiuolaikinės seniūnijos", menininkai siekia kurti ir stiprinti ryšį su Linksmakalnio bendruomenės žmonėmis.

"Teko įdėti daug pastangų, kad sugriautume barjerą tarp savęs bei gana mažos ir uždaros Linksmakalnio bendruomenės, nepatikliai žiūrinčios į mus, menininkus įsibrovėlius. Dirbdami kartu ir mokydamiesi kartu, išsklaidėme jų baimę, nepasitikėjimą, parodėme, kad Linksmakalnis yra įdomus, neeilinis miestelis, kuriame gali vykti šou, o žmonės išdrįsti pasirodyti ant scenos", – apie sėkmingą integraciją į vietos bendruomenę ir užmegztą šiltą ryšį kalbėjo šiuolaikinio cirko režisierius.

Teko įdėti daug pastangų, kad sugriautume barjerą tarp savęs bei gana mažos ir uždaros Linksmakalnio bendruomenės, nepatikliai žiūrinčios į mus, menininkus įsibrovėlius.

Šimtai asmenukių

Jo įsitikinimu, Linksmakalnio žmonėms tereikėjo mažo postūmio, padrąsinimo, kad jie išdrįstų, nebijotų šokti, vaidinti, netgi pabandyti akrobatikos. "Tai, kad Linksmakalnio gyventojai savo noru ėmė daug daugiau energijos ir laiko skirti choreografijos kūrimui, buvo tikra magija. Ant scenos jie buvo fantastiški. Net ir sudėtingesnius žingsnelius atliko puikiai", – pagyrų linksmakalniečiams negailėjo R.Magro.

Pašnekovas visų laurų sau nesusižeria ir akcentuoja, kad vieno ar kelių menininkų darbas nelemia projekto, pasirodymo ar dirbtuvių sėkmės. Tai – atkaklaus visos grupės darbo rezultatas.

Linksmakalnio Kaimynų šventėje būta ir daugiau pirmų kartų. "Sukūrėme istorinę, pačią pirmąją, tradicinę Linksmakalnio šokių grupę! – su šypsena pasakoja R.Magro. – Kaimelis neturi savo folkloro, tradicinių šokių ar dainų, todėl suskubome keisti šią situaciją, kartu su bendruomene sukurdami kažką unikalaus."

Kaimynų dieną italų režisierių, ant scenos lipusį kartu su mažaisiais Linksmakalnio gyventojais, taip pat sužavėjo vasariškai papuošti ir vaišėmis nukrauti stalai, žmonių dėmesys, skirtas kostiumams, netikėtos dovanos ir gardus maistas.

"Visi kartu vakarieniavome, bendravome, fotografavomės (padarėme šimtus asmenukių!). Tiek mes su trupe, tiek ir Lietuvos artistai iš Šiuolaikinio cirko asociacijos, vedę dirbtuves Linksmakalnyje vasario mėnesį, jautėmės bendruomenės dalimi. Kiekvienas, įsitraukęs į "Šiuolaikinių seniūnijų" projektą, inicijuotą "Kaunas 2022", taip pat ir į "Radijo angelų" kūrybinį projektą, dabar yra ir Linksmakalnio bendruomenės dalis", – sakė artistas.

Įkvėpimo sėmėsi Sicilijoje

Pasibaigus pasirodymui ir drauge pavakarieniavus, po atviru dangumi vyko diskusija apie Linksmakalniui skirtą projektą "Radijo angelai", kuris prasidėjus rudeniui bus įgyvendinamas kartu su "Kaunas 2022".

"Mums buvo labai svarbu bendruomenei oficialiai pristatyti projektą, papasakoti, ką ir kodėl darome bei kaip ruošiamės rugsėjo mėnesiui, kuomet vyks kūrybinio projekto "Radijo angelai" premjera. Šis bendruomenės projektas įkvėptas iš tiesų atsitikusių įvykių, siekia metaforiškai detalizuoti, išplėtoti Linksmakalnio praeitį ir dabartį. "Radijo angelų" atsiradimą įkvėpė praeities įvykiai bei angelų muziejai Linksmakalnyje ir mažame Sicilijos kaimelyje Sant'Angelo di Brolo", – atskleidė pašnekovas.

Kai gyventojai pamatė, kad menas ir kultūra gali būti skirti ne tik didmiesčiams, jie atrado, jog tai gali pakeisti kasdienį gyvenimą, padėti kurti santykius su kitais bendruomenės nariais.

R.Magro džiaugiasi, kad net ir jiems išvykus, bendruomenė toliau dirba kartu, susitinka, kalbasi: "Vis dėlto, manau, kad po rugsėjo mėnesio, jie taps dar labiau nepriklausomi ir kurs bendrus dalykus be mūsų pagalbos ir įsikišimo."

Roberto su trupe Į Linksmakalnį sugrįš rudenį, rugsėjo 1 d. ir čia praleis dvi savaites. Italų vizitą rugsėjo 14 d. vainikuos pasirodymas "Radijo angelai", įtrauksiantis Linksmakalnio bendruomenę, ir sutrauksiantis žiūrovus iš vietos apylinkių bei Kauno.

Prikėlė naujam gyvenimui

Pirmą kartą tokiame renginyje kaip Kaimynų diena dalyvavusi Šiuolaikinio cirko asociacijos atstovė Marija Baranauskaitė, taip pat dirbusi su Linksmakalnio bendruomene, šventę vadina stebuklu.

"Net ir man, labai tikinčiai ir pasitikinčiai R.Magro kūryba ir darbo principais, projekto pradžioje viskas atrodė pernelyg ambicinga ir nerealu. Netikėjau, kad gyventojai, neturėję daug sceninės praktikos, taip greitai ir nuoširdžiai įsitrauks į mūsų dirbtuves bei po kelių mėnesių laisvai ir džiugiai pasirodys scenoje prieš savo vietos bendruomenę", – džiugesio neslėpė cirko artistė M.Baranauskaitė.

Pasak pašnekovės, kiekvienas žmogus, pasirodęs ant scenos atskleidė savo talentą, norą būti kartu su judesiu, šokiu, scena, bendruomene, o tai giliai palietė visus šventės dalyvius. Po renginio pakylėti ir įkvėpti jautėsi ne tik Linksmakalnio gyventojai, bet ir cirko artistai, prisidėję prie prasmingo darbo.

Prisimindama kaimelyje vykusią Kaimynų šventę, M.Baranauskaitė negali pamiršti pro šalį ėjusių, nieko apie projektą prieš tai negirdėjusių žmonių ir jų reakcijų. "Tai buvo paauglių grupelės, kurie drįso prie mūsų prisijungti ir vakaro pabaigoje jau sėkmingai darė cirko triukus ant mūsų atsivežtų konstrukcijų", – pasakojo pašnekovė.

M.Baranauskaitė pabrėžė, kad cirko atstovų iš Italijos darbas yra vertingas indėlis tiek Linksmakalnio bendruomenės gaivališkumui auginti, tiek puikus pavyzdys Lietuvos cirko artistams, tiek kiekvienam žmogui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių