Maršruto „Smaragdo kelias“ kuratorė: įdomiausioms mintims nereikia ypatingos infrastruktūros

  • Teksto dydis:

Kelią sukūrė Lietuvos ir užsienio menininkai, praneša LNK.

Šviečiantys, dygliuoti, seni vandens bokštai, nuo įvairių statinių viduryje laukų besileidžiančios gorilos ar ausį traukiantys skambalai – tai tik keli viešojo meno objektai, įtraukti į Kauno rajone atidarytą „Smaragdo kelią“.

„Smaragdo kelias“ – tai kultūrinis, meninis maršrutas po Kauno rajoną – smaragdinę savivaldybę – dėl jos vandens telkinių ir gamtos. Per tą kultūrinį maršrutą mes kviečiame atrasti skirtingus meno objektus“, – aiškino „Smaragdo kelio“ kuratorė Milda Rutkauskaitė.

Tokių objektų yra per pusšimtį. Visi jie kurti Lietuvos ir užsienio menininkų. Yra objektų, kurie „filtruoja ir gaudo viso pasaulio saulėtekius ir saulėlydžius, tai reiškia kad Neveronyse visada yra matomas kažkurios pasaulio vietos saulėlydis bei saulėtekis“, – apie instaliaciją Neveronyse pasakojo M. Rutkauskaitė.

Kartais pačioms įdomiausioms mintims ir projektams nereikia turėti ypatingos infrastruktūros, galima išnaudoti tai, ką turime vietoje.

Vienas iš „Smaragdo kelio“ tikslų – parodyti, kad yra ne tik didieji miestai su pagrindinėmis aikštėmis Lietuvoje, bet ir mažesni miesteliai, kaimai, turintys unikalią aplinką.

Meno kūriniai pastatyti viduryje laukų, miškų – ten, kur įprastai neiname.

„Skatinti žmones keliauti ir pačius vietos žmones atrasti savo aplinką ir ją pamatyti kitomis akimis, patikėti, kad kartais pačioms įdomiausioms mintims ir projektams nereikia turėti ypatingos infrastruktūros, kaip scenos ar galerijos erdvės. Galima išnaudoti tai, ką turime vietoje“, – tvirtino M. Rutkauskaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tačiau ne visi džiaugiasi netikėtai atsiradusiomis meniškomis instaliacijomis. Kiti abejoja, ar žmonės važiuos į tolimus laukus pažiūrėti meno.

„Matai, kaip čia faina, visi matys, kad čia stovi kažkokia stebuklinga statula“, – šypsojosi kaime gyvenantis vyras.

„Vargu ar čia pritrauks su piešiniais žmonių“, – sakė pesimistiškai nusiteikęs kitas vyras.

Anot organizatorių, vietos turizmas dabar – kaip niekad svarbus.

„Tai yra tas nuostabus savo šalies pažinimas. Ypač po pandemijos metų patyrėme, kad tas vietos turizmas nemaža dalimi praturtina mus pačius“, – aiškino „Kaunas 2022“ vadovė Virginija Vitkienė.

Be vietos turizmo už kelių savaičių Kauno laukia dar vienas kultūrinis sprogimas – festivalis „Audra“.

„Šiuolaikinio miesto festivalis, jaunimo festivalis, kuriame – virš 50 įvairių renginių ir daugybė elektroninės muzikos scenų, įvairiausių mados šou, poezijos šou. Tai, ką jaunuoliai patys inicijuoja, kuria ir labai nemažai užsienio svečių, delegacijų atvyksta į šitą festivalį“, – apie birželio pabaigoje–liepos pradžioje vyksiantį festivalį kalbėjo V. Vitkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių