Muzikuojančios šeimos vėl pasveikins su Tarptautine šeimos diena

Gegužės 15-ąją minimą Tarptautinę šeimos dieną jau ne vienus metus paminėti kviečia respublikinio muzikuojančių šeimų festivalio „Gaidų pynė“ dalyviai ir svečiai. Po pandemijos sukeltos trumpos pauzės sugrįžtančio šeštojo festivalio pirmasis koncertas „Muzikuojame šeimoje“ – jau šį sekmadienį.

Koncerte „Muzikuojame šeimoje“ pasirodys praėjusių metų festivalio laureatai – muzikuojančių šeimų ansambliai iš visos Lietuvos. Jie atliks įvairių stilių ir krypčių muziką.

Koncertas prasidės festivalio „Gaidų pynė'20/21“ laureatų pasirodymais. Tarp jų – jaunatviškas Čibirų šeimos ansamblis – Joneta ir Jaunius Čibirai (smuikas ir akordeonas) iš Vilniaus, nostalgiškas ir lyriškas Germanavičių šeimos jaunųjų sesučių Lyjos ir Vėjos kamerinis ansamblis (smuikas ir fortepijonas) iš Viduklės (Raseinių r.). Mąslus šiauliškių Baužų šeimos ansamblis – mama Eva, dukra Andėja ir sūnus Karolis – muzikuos kanklėmis ir birbyne. Energingas ansamblis „Déjà vu“ – tai mama Vilma Vilūnaitė, dukros Liepa ir Rusnė Griciūtės (fortepijonas, akordeonas ir fleita), trijų kartų Misiūnų šeimos ansamblis „D4M“ – tėtis Darius, dukros Darija ir Domilė, senelis Juozas (gitara, fortepijonas, fleita ir mušamieji) iš Vilniaus. Kiekvienas ansamblis – savaip unikalus ir įdomus – nudžiugins klausytojus įvairių stilių ir krypčių muzika.

Spalvos: kiekvienas ansamblis savaip unikalus. „D4M“. / Organizatorių nuotr.

Kasmet koncertą papuošia ir profesionalių muzikų šeimos, kuriose muzikavimas su šeimos nariais – ir nuo seno puoselėjama tradicija, ir bendrystės išraiška, leidžianti pasidalyti gražiausiomis emocijomis.

Kasmet koncertą papuošia ir profesionalių muzikų šeimos, kuriose muzikavimas su šeimos nariais – ir nuo seno puoselėjama tradicija, ir bendrystės išraiška.

Šiemet koncerto ypatingas akcentas – garsios Benarių giminės atstovų pasirodymai. Profesionalios muzikos keliu žengia didžioji dalis šios giminės narių, istorijos pradžią jie skaičiuoja nuo Kauno arkikatedros bazilikos ilgamečio vargonininko, chorvedžio, kompozitoriaus Pranciškaus Beinario. Tarsi lemtis, muziko pašaukimas iš kartos į kartą perduodamas vaikams ir vaikaičiams.

Kauno styginių kvarteto pirmasis smuikas Karolina Beinarytė-Palekauskienė – įvairių koncertų, festivalių, konkursų, meistriškumo kursų dalyvė, Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos pedagogė, jos sesė Gertūda Beinarytė-Krunglevičienė drauge su sutuoktiniu Laimiu Krunglevičiumi yra Kauno simfoninio orkestro altininkai, ansamblio „DuoViola“ įkūrėjai ir artistai. Jie visuomenei jau gerai pažįstami, dažnai koncertuojantys įvairiose Lietuvos ir pasaulio scenose ir kaip solistai, ir kitų ansamblių nariai. Atlikėjai nevengia instrumentų į rankas paimti ir šeimos aplinkoje.

Kartu su jais koncerte dalyvaus ir jaunosios kartos atstovės – pianistė Kamilė Palekauskaitė, Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos moksleivė (mokytojos Birutės Kumpikienės fortepijono klasė), jau tapusi tarptautinių ir respublikinių konkursų laureate, ir mažoji Paulina Patricija Beinarytė, žengianti pirmuosius smuiko meno pažinimo žingsnius. Koncerte Beinarių šeimos ansambliai atliks Wilhelmo Friedemanno Bacho, Antoníno Leopoldo Dvořáko, Myroslavo Skoryko, Justino Hurwitzo, Adamo Carse'o kūrinius.

Respublikinis muzikuojančių šeimų festivalis „Gaidų pynė“, startavęs 2016 m., gali pasigirti gausiu partnerių ir gerbėjų iš visos Lietuvos būriu. Pagrindinė jo varomoji jėga yra įvairaus amžiaus dalyvių – nuo darželinuko iki senjoro – jaunatviška energija, entuziazmas ir kartu siekis išsaugoti tradicijas, kurias per amžius puoselėjo ištisos kartos.

Spalvos: kiekvienas ansamblis savaip unikalus. Baužų šeimos muzikantai. / Organizatorių nuotr.

Festivalis siekia paskatinti šeimos narius – vaikus, tėvelius, senelius ir kitus giminaičius – muzikuoti drauge. Renginys skirtas šeimos reikšmės asmens ir visuomenės gyvenime suvokimui stiprinti, šeimos narių kūrybiškumui ugdyti, Lietuvoje muzikavimo namuose tradicijai atgaivinti, siekiant, kad muzikinė veikla taptų šeimos ir vaikų gyvenimo turtinimo, džiuginimo, kūrybos ir prigimtinių galių atsiskleidimo šaltiniu.

Pastarųjų metų ir ypač pastarųjų mėnesių įvykiai pasaulyje dar kartą priminė, koks svarbus yra šeimos narių tvirtas ryšys ir palaikymas. Ieškodami atsakymų į vis dažniau kylančius egzistencinius klausimus, nepamirškime ir muzikos galių, kurios teikia viltį, ramina, guodžia, pakylėja, o muzikavimas šeimoje padeda puoselėti bendrystę.


Kas? Nemokamas koncertas „Muzikuojame šeimoje“.

Kur? Kauno valstybinės filharmonijos Mažojoje salėje.

Kada? Gegužės 15 d. 14 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių