Neįprastos šv. Mišios – mokiniai meldėsi ir giedojo gestų kalba

  • Teksto dydis:

Kauno šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčioje šiandien ryte vyko neįprastos šv. Mišios – jose gimnazistai ir svečiai meldėsi bei giedojo gestų kalba.

Kauno jėzuitų gimnazijoje kasmet rengiamos socialinių veiklų dienos MAGIS. „Magis – lotynų kalba reiškia daugiau. Mes visada skatiname gimnazijos mokinius žinoti daugiau, siekti daugiau, dalytis daugiau, mylėti daugiau, nes mokykla – ne vien pamokos“, – paaiškino vienas iš šios dienos iniciatorių gimnazijos kapelionas kun. Eugenijus Markovas SJ. Anot jo, šių metų MAGIS dienos šūkis – „Mylėk labiau“.

Šįkart į tradicines šv. Mišias gimnazija pakvietė jaunuolius iš Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centro. Jėzuitų gimnazijos mokiniai tam ruošėsi iš anksto ir mokėsi gestų kalbos.

„Pažinome tarsi ir kitą kultūrą. Buvo įdomu mokytis gestų kalbos ir labai geras jausmas, kai gali komunikuoti su kitais žmonėmis, kurie negirdi“, – įspūdžiai dalijosi aštuntokas Augustas.

Jo klasės draugas, taip pat Augustas, į gestų kalbos pamokas žvelgė labai rimtai.

„Manau, kad mokėti gestų kalbą – svarbu. Kai dirbsi, gali būti, kad su savo darbuotojais ar klientais teks bendrauti šita kalba. Kuo daugiau kalbų mokėsi, tuo geriau, nes tai – išsilavinimas ir bendravimas“, – mintimis dalijosi aštuntokas.

Mokydamiesi kurtiesiems įprastos kalbos, girdintieji sužinojo daug įdomių dalykų. „Jeigu ne taip parodai gestą, gali reikšti labai daug reikšmių. Yra vienas gestas, kuris reiškia apie 300 žodžių, jeigu ji pasakytas ne sakinyje, o jeigu parodai gestą šiek tiek kitaip – vėl kita reikšmė, gali būti ir visai priešinga“, – ypatumus vardijo aštuntokai.

Manau, kad mokėti gestų kalbą – svarbu. Kai dirbsi, gali būti, kad su savo darbuotojais ar klientais teks bendrauti šita kalba.

„Iš pradžių kai pasakė, kad mokysimės gestų kalbos, skeptiškai žiūrėjau – ar įmanoma taip greitai išmokti, o po kelių pamokų pasidarė labai įdomu“, – prisipažino Kamilė.

Laukdami svečių, gimnazistai gestų kalba išmoko maldą „Tėve mūsų“ ir vieną giesmę. „Kai meldiesi gestų kalba, labiau mąstai apie tai, ne tik ką sakai, bet ir ką rodai. Judesiai stipriau išreiškia emocijas, negu žodžiai maldoje ir giesmėje“, – įspūdžiais dalijosi aštuntokė Ugnė.

„Niekada negalvojau, kad kada nors mokysiuosi gestų kalbos. Labai įdomu, tarsi kitą užsienio kalbą mokyčiausi. Norėčiau tęsti mokslus ir kalbėti šita kalba. Buvo gera matyti, kad merginos, kurios atvyko iš kurčiųjų ugdymo centro, šypsojosi ir norėjo padėti mums išmokti gestų kalbą. Tai ir pagarbos ženklas kitiems, kad mokaisi tos kalbos ir, kad gali susikalbėti su jais“, – džiaugėsi gimnazistės.

MAGIS socialinių veiklų diena skirta daugybei skirtingų užsiėmimų – jaunesnių klasių mokiniai važiavo tvarkyti aplinką Pažaislyje, Kauno marių regioniniame parke. Gimnazijoje su gimnazistais patirtimi dalijosi mokyklos alumnai, dirbantys medicinos, politikos, viešojo administravimo srityse. Kai kurie mokiniai važiavo susipažinti su skirtingomis Kauno religinėmis bendruomenėmis – lankėsi musulmonų mečetėje, stačiatikių cerkvėje, žydų sinagogoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aleksandra

Aleksandra portretas
Gera skaityti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių