Nemuno skalaujamoje konferencijoje Zapyškyje – bendruomeniškumo patirtys ir pamokos

  • Teksto dydis:

Rugsėjį Kaune ir Kauno rajone kaip niekad gausu tarptautinių susibūrimų – mieste ką tik praūžė Europos kultūros parlamento sesija, artinasi didžiausias Litvakų kultūros forumas. Zapyškyje, ant Nemuno kranto, rugsėjo 8–9 dienomis rinkosi bendruomenių atstovai ir upių entuziastai. Čia, Senojoje Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, vyko šias dvi temas, suvaidinusias reikšmingą vaidmenį Kauno kelionėje į Europos kultūros sostinę, apibendrinusi konferencija.

„Švęskime upę ir bendruomenes“ – būtent taip žaismingai vadinosi dviejų dienų renginys, subūręs miestelėnus, Kauno rajono seniūnijų gyventojus, menininkus, akademikus, švietimo ir savivaldos atstovus.

„Nors abi dienos buvo gana skirtingos savo turiniu, upės ir bendruomenės temos „Kaunas 2022“ programoje itin artimos, tad mums pasirodė natūralu jas aptarti viename renginyje“, – sakė Europos kultūros sostinės bendruomenių programos „Fluxus Labas“ kuratorė Aistė Ptašinskaitė-Paukštė.

„Interreg Europe“ projekto STAR Cities* partneriai iš Prancūzijos, Italijos, Vokietijos, Slovėnijos ir Lietuvos penkerius metus siekė pagerinti su regionine plėtra susijusių politikos programų ir priemonių įgyvendinimą. Didžiausias dėmesys skirtas tvariam upių turizmui įvairiuose regionuose. Lietuvai šiame projekte atstovavo „Fluxus Labas!“ programoje jau keletą metų srauniai tekanti iniciatyva „Švęskime upę“. Jos esmė – patirti Kauno upes per kultūrinius maršrutus vandenyje ir pakrantėse, megzti naujus ryšius ir dalintis muzika, kūryba, žaidimais ir bendryste. Kauniečių iniciatyvos atstovai projekto metu patirties sėmėsi Prancūzijoje, šios šalies sėkmės atvejai įkvėpė ir kultūrinius nuotykius Kaune. Šios ir kitos patirtys pristatytos pirmosios konferencijos Zapyškyje dienos metu.

Antroji susibūrimo prie Nemuno dedamoji – bendruomenių konferencija – „Kaunas 2022“ kontekste vyko jau ketvirtąkart. „Aptarėme tai, kas svarbu, kad kultūros sostinės projektų pažadintos, sustiprintos, įkvėptos bendruomenės gyvuotų ir augtų“, – teigė A. Ptašinskaitė-Paukštė, – „Apžvelgėme išmoktas pamokas, tai, kas padeda ilgaamžiškumui, klausėme pranešimų ir dalyvavome dirbtuvėse – džiaugiuosi, kad patirtimi pasidalino itin skirtingi žmonės, nei vienas dalyvis neliko tik klausytoju“.

Tarp svarbiausiųjų antrosios konferencijos dienos metu pasiektų išvadų – sutarimas, kad sėkmingai veikiančiai bendruomenei būtinas lyderis ir jį supantis branduolys, galimybė ir neturint juridinio statuso įgyvendinti iniciatyvas bei savivaldos palaikymas, pasitikėjimas ir pagalba. Buvo minimi ir tokie aktualūs dalykai, kaip bendros vizijos ir jai įgyvendinti būtinos strategijos egzistavimas, bendruomenės verslumas, asmeniniai ryšiai ir jų stiprinimas, veiklų periodiškumas, gebėjimas mokytis iš savo klaidų.

G. Jovaišos nuotr.

Paklausta, ar upę ir bendruomenę švęsti kviečiančios konferencijos vyks ir ateityje. A. Ptašinskaitė-Paukštė pastebėjo, kad tai priklausys visų pirma nuo jų dalyvių. „Tarptautiniai mainai Europoje labai aktualūs – svarbu, kad šalys dalintųsi savo patirtimi. Kalbant apie bendruomenes galiu paminėti, kad dar nepasibaigus šių metų konferencijai jos dalyviai jau svarstė, kad būtų gerai susitikti dažniau ir iš skirtingų perspektyvų bei pozicijų aptarti visiems rūpimas temas.“ Simbolinius linkėjimus sau ir kitiems Zapyškyje susitikę bendruomenių nariai išsiuntė ir atvirlaiškiais. Prieš išsiskirstydami konferencijos dalyviai apsilankė ir viename įdomiausių „Kaunas 2022“ metu sukurtų objektų – kultūros laive „Nemuno7“, prišvartuotame būtent šiame Kauno rajono miestelyje. Lygiai kaip per pastaruosius penkerius metu sustiprėjusios bendruomenės, taip ir šis laivas, buvusi žemkasė, savo nuotykius tęs ir pasibaigus Europos kultūros sostinės metams.

Europos kultūros sostinės programa Kaune ir Kauno rajone tęsiasi visus metus – 2022-aisiais suplanuoti šimtai tradicinių ir debiutuojančių renginių, tarp kurių parodos, festivaliai, spektakliai ir kitos veiklos, kuriamos vietos ir tarptautinių menininkų bei Kauno bendruomenių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joris

Joris portretas
O kurioje Nemuno pusėje yra Zapyškis.Gal toje kur Makūnas gimė.....

Raimondas B

Raimondas B portretas
Zapyškis - puiki vieta gyventi
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių