Pereiti į pagrindinį turinį

Neskraidymo zonoje – ilgiausia meno galerija

2022-05-31 08:23
DMN inf.

Kaune įgyvendinama vienos ilgiausių Baltijos šalyse meno galerijos „No-Fly Zone“ (liet. neskraidymo zona) po atviru dangumi idėja, kurios tikslas – skleisti žinią apie laisvę ir karo brutalumą.

Metaforos: galerijoje po atviru dangumi sukurti D. Perjovschi piešiniai, iliustruojantys karo absurdiškumą.
Metaforos: galerijoje po atviru dangumi sukurti D. Perjovschi piešiniai, iliustruojantys karo absurdiškumą. / J. Petronio nuotr.

1 km ilgio galerija „No-Fly Zone“ po atviru dangumi veiks simbolinėje buvusioje karinės aviacijos teritorijoje Aleksote, Lakūnų plente. Galeriją kurs vietos, užsienio ir Ukrainos menininkai, ukrainiečių bendruomenės. Jėgas sujungs tiek profesionalūs menininkai, tiek į Lietuvą pasitraukusios ukrainiečių šeimos su vaikais.

Birželio 1–3 d, Kaune vyks Tarptautinis mokslo ir kūrybos kongresas „CoHappiness. Permąstant laimę“ („CoHappiness. Rewilding & Rethinking“), kuriame bus aptariamos laimės prielaidos ir sąlygos šiais neramiais karo, sveikatos, ekologinių ir socialinių krizių laikais.

Jėgas sujungs tiek profesionalūs menininkai, tiek į Lietuvą pasitraukusios ukrainiečių šeimos su vaikais.

Kongresas „CoHappiness“ ir Kyjivo meno galerija „Karas Gallery“ kartu su partneriais tarptautiniu projektu „T-Factor“ (partneriai KTU, KMS, VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“), Kauno Europos informacijos centru, inicijuodami galerijos įkūrimą, tikisi atkreipti pasaulio dėmesį į brutalius karo veiksmus ir išreikšti solidarumą su ukrainiečių tauta. Kovo 17 d. galerijos erdvėje jau įvyko pirmasis meninis pareiškimas – ant sienos buvo realizuoti tarptautiniu mastu pripažinto rumunų menininko Dano Perjovschio karo absurdiškumą liudijantys piešiniai.

Tris birželio dienas savo patirtis ant sienos fiksuos menininkės iš Ukrainos: Marija Oscpischeva, Mariko Gelman, taip pat popmeno kūrėjas iš JAV Scottas Hattoxas. Savo vizualųjį žodį dėl karo Ukrainoje tars ir Nomedos, Gedimino Urbonų kuruojama dirbtinio intelekto vaizduotė „Baby Aleksa“, kurios darbą ant sienos perkels gyvos grafikos kūrėjas Tadas Šimkus.

Galerijos „No-Fly Zone“ dalimi taps ir atrinkti Ukrainos vaikų piešiniai. Birželio 1-ąją, Tarptautinę vaikų gynimo dieną, VDU Botanikos sode vyks jų ir jų šeimų edukacinės piešimo dirbtuvės. Geriausius darbus gyvosios grafikos kūrėjai perkels ant sienos.

Gyvo piešimo veiksmą galima bus stebėti tiek gyvai, tiek per transliaciją VDU Botanikos sode, kur vyks solidarus lietuvių ir ukrainiečių piknikas, organizuojamas kartu su „1K paramos fondu“. Šis piknikas – tai solidarumo akcija, kurioje kviečiami dalyvauti ukrainiečiai ir lietuviai.

Organizatoriai pabrėžia: Ukrainos šeimos – mūsų visuomenės dalis. Visavertis bendruomeninis gyvenimas iš karo zonos pasitraukusioms mamos ir vaikams yra ypač svarbus siekiant palaikyti jų dvasią. Todėl Tarptautinę vaikų gynimo dieną vyksiančiame renginyje kauniečiai bus kviečiame kurti šią bendrystę. Lietuvos restoranai vaišins ukrainiečius, o ukrainiečiai – lietuvius, vaikai dalyvaus įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse, edukacijose, šokio ir sporto užsiėmimuose, šunų terapijoje ir daugelyje kitų veiklų, suaugusieji jungsis į sutartinių ratą, dalyvaus paskaitose ir kituose užsiėmimuose.

Antras galerijos „No-Fly Zone“ kūrybos etapas numatomas liepos mėnesį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų