Operetės festivalyje Kaune dvi dienas pulsuos gražiausios sceninės muzikos energija

Sekmadienį bei pirmadienį vyksiantis tradicinis, jau 19-asis tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje“ kviečia šalies kultūrinę bendruomenę paminėti lietuviškos operos 100-metį.

Anot organizatorių, išskirtiniais, šalį ir pasaulį netikėtai supurčiusios pandemijos metais, nors ir neįprastu tvarkaraščiu bei ribojamu žiūrovų skaičiumi festivalis dovanos publikai renginius, kurie bus kuklesni, bet, kaip ir kasmet, pulsuos gražiausios sceninės muzikos skleidžiama energija.

Festivalio organizatoriai – Laimutė Kuzmickaitė-Milašienė, Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra ir Benjaminas Želvys viliasi pateisinti šio kultūros renginio gerbėjų lūkesčius, vėl džiuginti naujomis programomis, nuostabiomis melodijomis ir puikiais dainininkų balsais.

Mini profesionalios lietuvių operos 100-metį

Šiais metais „Operetė Kauno pilyje“ drauge su visos Lietuvos kultūrine bendruomene mini profesionalios lietuvių operos 100-metį ir savo renginių puokštę skiria šiai iškiliai progai.

Anot festivalio atstovės Linos Stankevičiūtės, pirmuosius, bet iš karto drąsius žingsnius žengusi lietuviška opera dar tarpukario Kaune išaugo į svarbų kultūros reiškinį, užaugino didžiulį būrį puikių dainininkų, per trumpą nepriklausomybės dvidešimtmetį mažutėje Kauno scenoje parodė beveik visą pasaulio operos lobyną, uždegdama meile šiam žanrui kauniečių kartas.

Pirmąjį festivalio vakarą – legendinė „Traviata“

Pirmąjį festivalio vakarą Kauno pilies prieigose žiūrovai pamatys Kauno valstybinio muzikinio teatro spektaklį – legendinę, 2000 metų sutikimui pastatytą Giuseppe Verdi operą „Traviata“.

Organizatoriai suteikė savo sceną atsisveikinti su šiuo spektakliu, nes metų pabaigoje teatras, taip pat minėdamas lietuviškos operos jubiliejų, pakvies į naują „Traviatos“ spektaklį, kurį stato pripažintų menininkų komanda: muzikinis vadovas ir dirigentas Ričardas Šumila, režisierė ir choreografė Anželika Cholina, scenografas Marijus Jacovskis, kostiumų ir grimo dailininkė Olga Filatova.

Sekmadienį paskutinį kartą skambėsiančią „Traviatą“ dar 1999 metų gruodžio 31 dieną į sceną išleido dirigentas Julius Geniušas, režisierius Gintas Žilys, dailininkė Virginija Idzelytė, choreografė A. Cholina. Per operos gyvavimo Kauno scenoje dvidešimtmetį šiame pastatyme pasikeitė kelios pagrindinių vaidmenų atlikėjų kartos, o atsisveikinimo vakare pagrindines partijas dainuos Raminta Vaicekauskaitė, Mindaugas Zimkus ir Laimonas Pautienius, - priminė L. Stankevičiūtė.

Pasirodys žymiausi Lietuvos operos solistai

Liepos 6 dienos koncerte „Operos fejerija“ populiariausias operų arijas ir duetus prie Kauno pilies dainuos žymiausi Lietuvos operos solistai, garsinantys šalies vardą pasaulio teatrų scenose: Justina Gringytė, Gitana Pečkytė, Laimonas Pautienius, Kostas Smoriginas, Almas Švilpa, Merūnas Vitulskis ir Vaidas Vyšniauskas. Diriguos festivalio vyriausiasis dirigentas Jonas Janulevičius, taip pat Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vyriausiasis dirigentas Ričardas Šumila bei kasmetiniai „Operetės Kauno pilyje“ koncertų dirigentai Julius Geniušas ir Virgilijus Visockis.

„Deja, dėl šiais metais kilusios pandemijos suvaržymų, festivalio pagerbti negalėjo pasaulinį pripažinimą pelnę užsienio šalių atlikėjai, nors dalyvavimą buvo patvirtinę įspūdingos žvaigždės. Dėl šios priežasties neišvysime ir tradicinio jungtinio Lietuvos-Sankt Peterburgo jaunimo simfoninio orkestro, kuris griežė festivalio dainininkams visus aštuoniolika metų. Šį orkestrą šiemet pakeis Kauno valstybinio muzikinio teatro orkestras. Renginius prie Kauno pilies tradiciškai ves aktorius Gintaras Mikalauskas ir dainininkė Ieva Vaznelytė“, – teigiama festivalio pranešime.

„Operos fejerijos“ pertraukos metu, 21 valandą, festivalio žiūrovai, atlikėjai ir visi susirinkusieji drauge su viso pasaulio lietuviais tradiciškai sugiedos Tautinę giesmę, taip liudydami visos tautos bendrystę ir paminėdami Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną.

Operetės festivalis Lietuvoje tęsis ir vasarai pasibaigus. Jis skambės jau įprastose mažosiose scenose bei bažnyčių erdvėse. Pirma nauja programa „Gražiausios Sanremo festivalio dainos“ – rugsėjo 1 d. perkels į Pietų Italiją ir primins kažkada girdėtas populiarias melodijas. Jas dainuos Ieva Goleckytė, Ingrida Kažemėkaitė, Viktorija Zeilikovičiūtė, Raimondas Baranauskas, Giedrius Prunskus, Egidijus Bavikinas, o solistams talkins instrumentinė grupė, vadovaujama Juliaus Vilnonio. Teatralizuotos koncerto „Antras pasimatymas“ autorės Kristina Siurbytė ir Viktorija Streiča juo tęs prieš kelerius metus sukurtos „Neišsakytų išpažinčių“ programos idėją. Čia merginos toliau vartys moters emocijų pasaulio puslapius, pasitelkusios populiariosios estrados dainas. Programoje dalyvaus aktorius ir choreografas Dainius Bervingis, šokėjas Gintaras Visockis, instrumentinė grupė, vadovaujama dirigento Jono Janulevičiaus.

Pasak vieno iš operetės festivalio organizatorių Benjamino Želvio, parengta trečioji programa – „Sakralinės muzikos koncertas“ vykdo švietėjišką misiją ir supažindina į mišių aukojimą bažnyčiose susirinkusius klausytojus su šios muzikos korifėjų Giovanni Battista Pergolesi, Wolfgango Amadeus Mozarto, Giuseppe Verdi, Georgo Friedricho Händelio, Jozepho Haydno ir kitų kompozitorių stambios formos kūrinių – mišių ir oratorijų – arijomis bei kameriniais religinės dvasios opusais. Programą atliks Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai Marija Arutiunova, Ingrida Kažemėkaitė, Tomas Ladiga, Jonas ir Živilė Lamauskai. Solistams grieš Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras, diriguojamas Jono Janulevičiaus.

Festivalio Operetė Kauno pilyje renginiai prie Kauno pilies:

Liepos 5 d. 20 val. G.Verdi opera „Traviata“

Liepos 6 d. 20 val. Koncertas „Operos fejerija“. 21 val. „Tautinės giesmės“ giedojimas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hana

Hana portretas
Nuotrauka sena. Gaila, kad tiek daug vietų buvo skirta ,,tautos tarnams". Juk, tarnaudami tautai, galėtų ir sėdėti su tauta...

lk

lk portretas
elitas uzeme visa amfiteatra.o varguoliai ant slaitu

dvarininkė

dvarininkė portretas
Na gerai visai
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių