Panemunėje – vaikų spektaklis „Sekretas“: užmins tikrą detektyvą

  • Teksto dydis:

Užsimerkite ir pabandykite prisiminti patį nuostabiausią įvykį savo gyvenime. Ar gerai matote vietą, kurioje esate? Žmonių veidus? Ką girdite? Ką užuodžiate? Rugsėjo 9–12 dienomis interaktyvus vaikų spektaklis „Sekretas“ kviečia mažuosius žiūrovus atvykti į Panemunę ir pabandyti kartu atsakyti į klausimus: Kur gyvena ir kaip išsaugoti prisiminimus?

Interaktyvų įvietintą spektaklį, skirta mažiesiems teatro mylėtojams, jo sumanytojos – Renata Bartusevičiūtė ir Paulina Pranciška Nešukaitytė, su šypsena vadina nuotykiu arba kelione. Pasitelkus regą, klausą, uoslę, lytėjimą, vaikai bandys išnarplioti tikrą detektyvą, kurio metu sužinos ne tik namo, kuriame vyksta spektaklis, bet ir Panemunės istoriją. Spektaklis vyks ne tik savaitgalį, bet ir darbo dienomis, tad kūrėjos kviečia pradinių klasių moksleivius mokslo metu pradėti kartu su teatru.

Spektaklis vyks Vaidoto gatvėje stovinčiame beveik šimtą metų menančiame žalsvame name – tai buvęs Panemunės bendruomenės centras. Ankščiau jame veikė mokykla, darželis, kino teatras, kultūros centras, „Caritas“, biblioteka. Šiuo metu pastatas priklauso Aukštosios Panemunės parapijai.

„Kaune įtraukiančio teatro vaikiškų spektaklių, kurie vyktų už teatro sienų, tiesiog nėra. Tai puiki proga parodyti, koks jis gali būti įvairus, netikėtas, pagavus. Su vaikais pasikalbėsime ne tik labai įdomiomis temomis: apie prisiminimus, atmintį, jos išsaugojimą, paliesime Panemunės ir paties namo istoriją, bet kartu jie galės pamatyti bei patirti, koks teatras gali būti įvairus“, – pasakoja Renata.

Kaune įtraukiančio teatro vaikiškų spektaklių, kurie vyktų už teatro sienų, tiesiog nėra. Tai puiki proga parodyti, koks jis gali būti įvairus, netikėtas, pagavus.

Vaikai sekdami namo žemėlapiu, ne tik turės įveikti įviarias užduotis, bet ir kartu su pagrindiniu veikėju Vargoninku, kurį vaidina Artūras Dubaka, pabandyti kartu atsakyti į klausimus: Kur gyvena mūsų prisiminimai ir kaip juos išsaugoti? Mažieji žiūrovai įtrauks į spektaklio siūlomą nuotykį, o žadinant jų smalsumą, vaizduotę ir kūrybiškumą, kiekvienas iš jų galės patirti, koks nepakartojamai įdomus yra netradicinis teatras.

„Šiame spektaklyje įdomiausia laviruoti tarp teatro, kuris kuria butaforiją, ir namo-muziejaus, kuriame tiek daug autentikos. Kuriant spektaklį domėjomės namo, ir paties mikrorajono rajono istorija. Ji tampo ne tik įkvėpimu, bet pagrindu spektaklio istorijai. Čia pabandėme sujungti įvairių laikmečių prisiminimus, tačiau scenografijoje daugiausiai dėmesio skyrėme ir panaudojome tai, ką radome pačiame name“, – kalbėjo Paulina Pranciška Nešukaitytė.

E. Kniežausko nuotr.

Šiuo metu kultūrinę ir kūrybinę veiklą pastate atgaivinti ėmėsi Giedrius Bučas. Kartu su bendraminčiais jis įkūrė kūrybos centrą „K.I.N.A.S. Panemunė“. Giedrius sutiko vaidinti spektaklyje: čia jis pasirodys Meistro amplua. Tiesa, toli nuo realybės šis vaidmuo nenutolo, jis savo vaidmenį atliks įkurtoje dirbtuvėje, kuria kviečia naudotis visus bendruomenės narius.

Spektaklis skirtas 6–10 metų vaikams. Bet tiek mažesnieji, tiek ir vyresnieji kviečiami užsukti. Kūrėjos taip pat primena, kad tokiuose spektakliuose būtina patogi apranga, nes jo metu reikės judėti.

Spektaklis „Sekretas“ yra netradicinio teatro festivalio „Namas Nr. 3“ programos dalis. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė. Festivalį organizuoja viešoji įstaiga INCA LT. Festivalio programa: www.namaskurti.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aaa

aaa portretas
Sekretas - (lot. secretus - išskirtas, atskirtas) - fiziol. išorinės sekrecijos liaukų gaminama ir išskiriama medžiaga, pvz., seilės.

ji

ji portretas
kas nors paaiskinkit ta proga vaikams ka reiskia lietuviskas zodis sekretas.... ir tai ne visai tas, kas matoma foto.... tarybiniais laikais tai buvo kita prasme, nes visi rusu kalba mokejom....turetumet sugalvoti lietuviska normalu pavadinima, sekretas siuo atveju nebetinka....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių