Pereiti į pagrindinį turinį

Paveikslai, nurengiantys žmogų

2014-02-10 16:20
DMN inf.

Ant baltų Prisikėlimo bažnyčios sienų eksponuojama menininko Mindaugo Juodžio tapybos paroda "Žmogus tarp žmonių-2".

M. Juodžio paveikslas

Ant baltų Prisikėlimo bažnyčios sienų eksponuojama menininko Mindaugo Juodžio tapybos paroda "Žmogus tarp žmonių-2".

Dvidešimt dviejuose paveiksluose dominuoja linija ir subtilūs spalvų deriniai, dažnai monochrominės gamos. Lengvu siurrealizmu pulsuojantys darbai įtvirtina susiklosčiusią menininko stilistiką: momentinė nuotaika, pasąmonės vaizdiniai, atsitiktinumas ir mistinis pasaulio suvokimas.

Pats menininkas savo darbais siekia nurengti žmogų, atskleisti visų vienodą prigimtį. "Žmogus ateina į šį pasaulį nuogas. Visas jo atsineštas turtas – jo mintys. Nuo pačių pirmų savo gyvenimo akimirkų tampame vientisa žmonijos dalele. Kiekviena mūsų mintis – kontaktas su aplinka. Žmogus pats kuria savo realybės ir sapnų pasaulį. Kad ir kokie būtume skirtingi išore, visi esame vienodi savo prigimtimi: prigimtine teise gyventi, svajoti, mylėti, kurti ir mirti", – teigia menininkas.

M.Juodžio paveikslai – tarsi išsitrynusių prisiminimų nuotrupos. "Kiekvieną dieną  sutinkame daugybę žmonių. Keičiamės žodžiais, mintimis, gestais, prisilietimais.  Neišvengiamai paliekame žymes atminties sluoksniuose. Patys brangiausi ir vertingiausi atsiminimai tiesiog užverčiami sluoksniais nenaudingos informacijos, kurią metai iš metų bandome išvalyti, kad atrastume tai, kas mums labai svarbu, bet pamiršta", – tapybos kalba kviečia diskutuoti M.Juodis.

Paveikslai išsiskiria subtilia faktūra, švelniu spalvų žaismu, gaivališkumu ir  organiškumu, pasiduoda momentinei nuotaikai ir kartu turi gilią savo prasmės koduotę. Linijų plastika kuria paveikslo istoriją, o faktūrų ir spalvų žaismas atveria naujas erdves, būsenas, nuotaikas. Žiūrint į menininko paveikslus norisi po juos klaidžioti, ieškoti kažko, kas seniai užmiršta, juos tyrinėti. Tai tarsi menininko gyvenimo pulsas – čia padažnėja, čia sulėtėja, visada gyvas ir visada kitoks. Kiekvienas kūrinys – labai konkreti mintis, aiškiai apibrėžta, tačiau kiekvieno individuliai suvokiama ir išgyvenama. Kiekvienas darbas – savotiškas autoriaus ir suvokėjo dialogas. Kaip sako pats autorius: "Mano paveikslai – tai vaizdinių nuotrupos, fragmentai būsenų iš mano pasąmonės, prisiminimų ir sapnų."


Kas? Mindaugo Juodžio tapybos paroda "Žmogus tarp žmonių-2".
Kur? Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje.
Kada? Paroda veikia iki kovo 9 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų