Pažaislio muzikos festivalis kviečia į trijų mėnesių fiestą

Visiškos pilnametystės sulaukęs Pažaislio muzikos festivalis startuos lygiai po mėnesio. Šiais metais renginys dar labiau išsiplėtė ir pasiūlys 42 koncertus.

Gedimino stulpai

Pažaislio muzikos festivalis šiais metais kviečia susitikti jau dvidešimt pirmąjį kartą. Klasikinės muzikos mėgėjams siūloma didelė renginių puokštė ir tikimasi, kad gamta šventinės nuotaikos nesugadins.

„Pažaislio festivalis tikrai yra Kauno simbolis, kuriantis miesto veidą, tad turiu organizatorius nuliūdinti. Šiais metais žmonių bus dar daugiau, tad kartu ir daugiau galvos skausmo, kur sutalpinti visus norinčius“, – sveikinimo žodį tarė ir gero oro linkėjo vicemeras Simonas Kairys.

„Vasarą nereikia daryti kitokių koncertų, nes visi laukia būtent šio festivalio“, – vicemerui antrino Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas.

Šiais metais festivalyje pasirodys keturi simfoniniai, trys kameriniai orkestrai, penki ansambliai, per 100 solinių atlikėjų ir daugybė kitų kolektyvų. Vis dėlto, renginio organizatoriai sako, yra tam tikri Gedimino stulpai, aplink kuriuos dėliosis visi kiti koncertai.

Pirmasis stulpas – atidarymo renginys, opera „Toska“, kuri vyks Pažaislio vienuolyne. Čia pasirodys Europoje išpopuliarėjęs, tačiau Lietuvoje retai girdimas solistas Vaidas Vyšniauskas. Meno vadovas Petras Bingelis tikino, kad šį atlikėją buvo labai sunku prikalbinti, todėl didelė garbė, jog šis žymus tenoras įtemptoje darbotvarkėje rado laiko sudalyvauti šiame festivalyje.

Kitas festivalio akcentas – prie Kauno pilies liepos 1 d. vyksiantis spektaklis pagal Vinco Krėvės „Šarūną“. Trečiasis – baigiamasis koncertas rugpjūčio 28 d. Jame skambės Karlo Jenkinso kūrinys „Stabat Mater“ ir polėkio kupina George'o Gershwino „Rhapsodie in Blue“. Šiuos kūrinius, diriguojant maestro Petrui Bingeliui, atliks Kauno miesto simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras ir puikūs solistai: Jurgita Adamonytė, Indrė Jurgelevičiūtė bei pianistas Petras Geniušas. 

„Aplink šiuos Gedimino stulpus yra nemažai pilaičių, pilių, dvarų ir kitų vietų, kuriose apsigyvens muzika“, – kalbėjo P. Bingelis.

Programos įvairovė

Festivalio sumanytojas Justinas Krėpšta pristatė šių metų Pažaislio muzikos festivalio programą. O ji šiais metais kaip niekada įvairi. Organizatorius tikina, kad bus ir klasikos, ir džiazo. Iš viso šiais metais bus 43 koncertai, iš jų net 15 – nemokami.

„Jaučiame, kad plečiasi ne tik geografija, bet gausėja ir publika. Praėjusių metų festivalis parodė, kad iš anksto buvo išpirkti bilietai. Zapyškyje teko atsiprašyti žmonių, nes ne visi sutilpo. Tad siūlome iš anksto įsigyti bilietus tam, kad būtų galima suvaldyti žmonių srautus“, – sakė J. Krėpšta.

Po ilgų derybų pavyko įkalbinti į festivalį atvykti svečius iš Amerikos. JAV jaunimo orkestras žiūrovus pasitiks liepos viduryje. Tai ypatingas koncertas, nes į šį orkestrą vyksta didelė atlikėjų atranka. Orkestras rengia turą po Baltijos šalis, tad Kaune bus vienintelis jų pasirodymas Lietuvoje.

Tikimasi, kad spektaklis prie Kauno pilies taip pat pritrauks daug žiūrovų. Teko neažai pavargti tam, kad ant scenos pasirodytų aktoriai Saulius Siparis, Remigijus Vilkaitis ir daugybė kitų žinomų atlikėjų.

„Šių metų spektaklis – mažiau muzikinis, daugiau drama, mūsų istorija“, – komentavo J. Krėpšta.

Jau tapo tradicija festivalyje matyti Ispanijos flamenko šokėjus bei klausytis fado. Šiemet atvežama naujovė – abiejuose pasirodymuose bus vyras, tad tai tikra egzotika, nes iki šiol dalyvaudavo moterys.

Festivalio rengėjai tikina, kad nors renginys ir plečiasi, atranda naujus atlikėjus ar nematytas kryptis, jų devizas išlieka toks pats: „Pažaislio muzikos festivalis – kuriantis tradicijas“.

Nemokami renginiai

Gausybėje įvairių klasikinės muzikos koncertų sąraše yra ir nemokamų renginių. Skaičiuojama, kad už dyka bus galima išgirsti apie 15 koncertų. Kauniečius ir miesto svečius nemokamai pasiklausyti muzikos kvies į bažnyčias. Čia bus rengiami ne tik varpų muzikos koncertai, bet ir kiti pasirodymai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agnė

Agnė portretas
Labai laukiu ir džiaugiuosi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių