Pažaislio muzikos festivalis: nuo stygų virpesio iki žaidimų Ch. Chaplino stiliumi

  • Teksto dydis:

Į visų mylimo ir laukiamo atlikėjo tenoro Edgaro Montvido koncertą, vyksiantį liepos 11-ąją, bilietų jau nėra, tačiau Pažaislio muzikos festivalis šią savaitę kviečia klausytojus į tris kitus koncertus.

Keturių seserų ansamblis

Liepos 12 d. Žeimių Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje koncertuos šeiminis ansamblis "Regnum Musicale", kuriame groja keturios seserys: arfininkė Joana Daunytė, fleitininkė Vita Marija Daunytė, smuikininkė Kotryna Ugnė Daunytė ir violončelininkė Elena Daunytė. "Jų muzikavimas – kaip šilti saulės spinduliai, žaidžiantys varvekliuose, kaip džiaugsmo pakrantės ir palaima jūsų širdims", – taip kritikų vertinamą ansamblį subūrė merginų mama, smuikininkė Raimonda Daunienė.

Būtent jos dėka visos keturios tragiškai žuvusio žinomo poeto Vaidoto Daunio dukros pasuko muzikos keliu, užaugo menų, muzikos ir stebuklingos Lietuvos gamtos apsuptyje. Visos jos pasirinko mėgstamus instrumentus ir dabar, įgijusios išsilavinimą Europoje pripažintose mokyklose (Ženevos aukštoji muzikos mokykla, Amsterdamo konservatorija ir Mančesterio karališkasis muzikos koledžas), jos nuolatos tobulinasi, rengdamos naujas koncertines programas.

Ansamblis laimėjo pirmą vietą tarptautiniame kamerinės muzikos konkurse Madride, surengė gastroles po JAV, dalyvavo Hong Konge, Šveicarijoje ir Nyderlanduose vykusiuose festivaliuose.

"Tai tarsi keturi angelai, nusileidę žemėn vienu tikslu – muzikos garsais suvirpinti klausytojų širdis", – šitaip kritikų liaupsinamas ansamblis Pažaislio muzikos festivalio klausytojams pažers saują nuostabiausių muzikos perlų, kuriuos sukūrė Tarquinio Merula, Johannas Sebastianas Bachas, Ferencas Farkas, Maria Theresia von Paradis, Vidmantas Bartulis, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Felixas Mendelssohnas-Bartholdy ir kiti kompozitoriai.

Krantus jungianti muzika

Liepos 13 d. Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje, bendradarbiaujant su švedų festivaliu "O/Modernt", nuskambės programa "Muzikiniai Baltijos krantai", vienijanti skirtingus žmones, šalis, istorijas ir tradicijas.

Ryškiausi kamerinės muzikos atlikėjai iš įvairių Baltijos šalių dalysis su žiūrovais savo idėjomis, interpretacijomis ir patirtimi, o koncertą ves daugeliui pažįstama išradingoji ir nenuspėjama kompozitorė Zita Bružaitė.

Festivalis "O/Modernt" yra dar jaunas – pirmasis renginys įvyko prieš ketverius metus. Vis dėlto jo užmojai – neregėtai platūs. Smuikininko Hugo Ticciati organizuojamas festivalis vyksta prestižinėse erdvėse, tokiose kaip garsioji "Wigmore Hall", kasmet festivaliui pasirenkama viena kryptinga tema. Šių metų festivalis dedikuotas Ludwigui van Beethovenui.

Vadovaudamasis mintimi, kad praeitis yra neišsenkantis visų sričių menininkų įkvėpimo šaltinis, festivalis nuolat ieško sąsajų tarp seno ir naujo. Specialiai festivaliui suburtas kamerinis orkestras "O/Modernt", kuriam taip pat vadovauja H.Ticciati, atlieka eklektiškas ir avantiūriškumo nestokojančias programas, kuriose skamba tiek J.S.Bacho motetų aranžuotės, tiek grupės "Metallica" muzika. Šiame orkestre groja geriausi jaunieji instrumentininkai iš visos Europos. Dalis jų šį kartą atvyks į Pažaislio muzikos festivalį ir džiugins klausytojus lietuvių kūrėjos Ramintos Šerkšnytės, suomio Sebastiano Fagerlundo, Estijos kompozitoriaus Tõnu Kõrvitso ir Vokietijos atstovo Arnoldo Schönbergo kūryba. Šie jaunieji muzikantai – tai orkestro ir festivalio "O/Modernt" vadovas, smuikininkas iš Švedijos H.Ticciati, Danijos fleitininkė Janne Thomsen, klarnetininkas iš Suomijos Christofferis Sundqvistas, jo kraštietė, pianistė Heini Kärkkäinen ir iš Jungtinės Karalystės kilęs violončelininkas Jamie Waltonas.

Jų muzikavimas – kaip šilti saulės spinduliai, žaidžiantys varvekliuose, kaip džiaugsmo pakrantės ir palaima jūsų širdims.

Žaismingi nepaklusnieji

Liepos 14 d. Pociūnų aerodrome Pažaislio muzikos festivalio klausytojų lauks susitikimas su išsiilgtu ansambliu "Nepaklusnieji". Ansamblio muzikantai kartu įvairiomis sudėtimis muzikuoja jau daugelį metų. Prieš keturiolika metų jie parengė septynias festivalio "Nepaklusniųjų žemė" programas, kurias atliko Nidoje ir Juodkrantėje, koncertavo Kaune, Klaipėdoje bei Vilniuje.

Kitais metais muzikantai parengė dar septynias koncertines programas ir buvo pakviesti atlikti "Graudingiausią muzikinę komediją Vasarvidžio nakties sapnas" Tytuvėnų, Mykolo Kleopo Oginskio ir Pažaislio muzikos festivaliuose, taip pat Palangoje, Vilniuje bei Klaipėdoje. Neringoje rengiamo muzikos ir ekologijos festivalio "Nepaklusniųjų žemė" inspiruotas ansamblio pavadinimas atspindi ansamblio požiūrį į muzikavimą bei rengiamas programas, kuriose vyrauja improvizacijos, džiazo, teatro elementai, pantomima, vaizdo instaliacijos, gimsta naujos atlikimo formos ar netgi sceniniai žanrai.

Ansamblio nariai – baritonas Steinas Skjervoldas, fleitininkas Vytautas Sriubikis, klarnetininkas Žilvinas Brazauskas, smuikininkė Rasa Vosyliūtė, altininkė Monika Kiknadzė, violončelininkas Mindaugas Bačkus bei pianistai Sonata ir Rokas Zubovai tiki, kad nepaklusnumas kasdienybės ir scenos rutinai gali tapti itin svarbiu kūrybos impulsu.

Šį kartą impulsu tapo originalaus menininko Charlie Chaplino kurta muzika. Šiemet jam būtų sukakę 130 metų, tad šio jubiliejaus proga "Nepaklusnieji", vedami didžiojo kino genijaus, leidžiasi į muzikinę kelionę. Ch.Chaplinas kinematografo istorijoje – vienintelis kūrėjas, buvęs savo filmų scenaristu, režisieriumi, kompozitoriumi ir pagrindiniu aktoriumi. Netgi be garso takelio rodytiems filmams didysis kūrėjas rašė dainas, kurios atspindėdavo pagrindinę siužeto idėją.

Garsioji Ch.Chaplino daina "Šypsokis" skambėdavo rodant filmą "Naujieji laikai", poetiškoji "Gražiosios akys" buvo parašyta "Didmiesčio žiburiams", o "Supkis, mažoji mergaite" apibendrino 1928 m. pasirodžiusio filmo "Cirkas" idėją. Legendinio kūrėjo jubiliejui skirtoje programoje klausytojai išgirs įvairiuose filmuose skambėjusias Ch.Chaplino dainas ir pamatys jo muzika gyvai įgarsinamą filmą "Cirkas". Ši kino juosta pelnytai laikoma Ch.Chaplino šedevru, 1929 m. pelniusiu jam pirmąjį "Oskarą".


Kas? Šeimyninio ansamblio "REGNUM MUSICALE" koncertas.

Kur? Žeimių Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje.

Kada? Liepos 12 d. 18 val.


Kas? Koncertas "Muzikiniai Baltijos krantai".

Kur? M. K. Čiurlionio dailės muziejuje.

Kada? liepos 13 d. 16 val.


Kas? Koncertas "Charlie Chaplin: Dainos, muzika ir CIRKAS".

Kur? Pociūnų aerodrome.

Kada? Liepos 14 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių