Pelėsio ir Kerpės kelionė po senosios Prezidentūros istoriją

  • Teksto dydis:

Vienas ypatingas Kauno pastatas nuo šiol gali pasigirti ne tik turtinga istorija, bet ir išskirtinėmis jos pasakojimo formomis. Istorinėje Prezidentūroje pristatyti trys nauji leidiniai – lietuvių ir anglų kalbomis išleistos komiksų knygos „Rūmų istorijos“ ir akliesiems skirta taktilinė to paties pavadinimo knyga.

Komiksų knygoje iliustratorius James Amatus užfiksavo intriguojančią istoriją, kuri nutiko rūmuose. Du išdykę rūmų gyventojai Pelėsis ir Kerpė, pasinaudoję muziejininkų sukurtais laiko portalais, prasmunka į praeitį ir keliauja per septynis istorinio pastato laikotarpius. Kelionė prasideda XIX a. viduryje domininkonų vienuolyno darže, kuriame iškyla privati rezidencija, pavirtusi Kauno gubernatoriaus rūmais.

Vėliau laiko portalais keliautojai peršoka į vokiečių okupacinės valdžios rezidenciją Pirmojo pasaulinio karo metu. Iš ten keliauja į Lietuvos valstybės Prezidento rūmus. Tada svečiai iš ateities bloškiami į okupacijų sūkurį: pirmąją sovietų okupaciją greitai keičia nacistinė, o šią netrukus vėl išstumia sovietų okupantai ir sovietinės institucijos: Pionierių rūmai ir Mokytojų namai.

Komikso knygos ne prasčiau nei grynieji tekstai skatina mąstyti, šviestis, kritiškai vertinti tam tikrus kultūrinius, ekonominius, politinius reiškinius.

Galiausiai Pelėsis ir Kerpė pamato Istorinės Prezidentūros gimimą ir susipažįsta su muziejaus darbuotojais ir lankytojais. Kokių tik žmonių laikui bėgant nesutinka mažieji keliautojai. Tačiau vieno žmogaus jie vengia – rūmų tvarkytoja GražIna griežtai nusiteikusi neleisti išdykėliams sujaukti pastato ir jo gyventojų laiko tėkmės. Kaip baigsis GražInos ir mažųjų keliautojų lenktynės?

Ir mažiems, ir dideliems skirtoje komiksų knygoje pasakojama tikra pastato istorija, žinoma, su šlakeliu fantazijos. Išleisdami rūmų istorijas netradicine literatūrine forma muziejininkai tikisi sudominti žmones, kurie dažniau renkasi iliustracijų ir teksto derinį, vertina galimybę kartu su dailininku ir rašytoju dalyvauti konstruojant siužetinę liniją. Komikso knygos ne prasčiau nei grynieji tekstai skatina mąstyti, šviestis, kritiškai vertinti tam tikrus kultūrinius, ekonominius, politinius reiškinius.

Taktilinėje knygoje „Rūmų istorijos“ pasakojimas pateikiamas ne tik Brailio raštu, bet ir taktiliniais paveikslėliais, kuriuos lydi garsinio vaizdavimo aprašai, padedantys akliesiems ir silpnaregiams „pamatyti“ skirtingus pastato laikotarpius reprezentuojančius eksponatus. Taktilinę knygą muziejininkams padėjo parengti VšĮ LASS Respublikinis centras. Iliustracijas piešė dizainerė Eglė Puo, o garsinio vaizdavimo aprašą parengė Laura Niedzviegienė.

Visus šiuos leidinius rengė Istorinės Prezidentūros muziejininkės: dr. Ingrida Jakubavičienė, Raimonda Kvietkutė, Renata Mikalajūnaitė ir Marija Navickaitė. Šios knygos užbaigia istorinio pastato tyrimų ir pristatymo visuomenei ciklą, kurio metu 2019 m. išleista mokslinė kolektyvinė monografija „Prezidento rūmai Kaune“, 2020 m. sukurtas nuotolinis audiogidas www.rumuistorijos.lt, o 2021 m. pabaigoje muziejuje atidaryta ilgalaikė ekspozicija „Rūmų istorijos“. Muziejininkės tikisi, kad kiekvienas skirtingomis formomis pateiktas rūmų istorijų pasakojimas ras savo auditoriją ir pritrauks naujų lankytojų į muziejų.

Knygų leidimas iš dalies finansuotas projektų „E-gidas, G-gidas ir A-gidas: nepasakotos istorijos, kultūros prieinamumas ir naujos auditorijos“ ir „Nesvarbių istorijų ir naujų auditorijų prisijaukinimas“ lėšomis (projektų vadovė – Renata Mikalajūnaitė). Projektai yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių