Projektas „Moters darbas“ – atrasti tai, kas pamiršta

  • Teksto dydis:

Kauno fotografijos galerijoje bus pristatomas projektas "Moters darbas" ("A Woman’s Work") ir jį lydėsianti paroda. Renginyje dalyvaus kitamet vasarą galerijoje vyksiančios parodos kuratorė Jana Kukainė.

Moterų vaidmuo pokarinės Europos industrijoje ir technologijomis paremtame darbe – iki šiol nepasakota istorija. Garso ir vaizdo archyvuose išlikusi medžiaga orientuota į vyrišką sunkiąją pramonę – anglies, geležies ir plieno arba į didelės apimties inžinerijos sektorius – statybos pramonę, laivų statybą, aeronautiką ir mašinų gamybą. Tačiau moterys ir toliau atlieka pagrindinį vaidmenį daugelyje pramonės ir paslaugų sferų, pradedant tekstile, elektronika, farmacija, baigiant maisto produktų gamyba.

"Moters darbas" – projektas, kuris fotografijomis ir skaitmeninėmis technologijomis siekia keisti šią situaciją, jis tyrinėja kintantį ryšį tarp namų ir darbo erdvės bei augančius finansų, medijos ir telekomunikacijų sektorius, kuriuose moters darbas yra iš naujo apibrėžiamas.

Siekiant įgyvendinti projektą ir susipažinti su potencialiai galinčiais dalyvauti kuratoriais menininkais, šiemet Kauno fotografijos galerijos atstovai vyko į vizitus "Diffusion" festivalyje bei "Ffotogallery" Kardife, "Fast Forward: How Do Women Work" konferenciją Londone, Tate Modern. Lietuvių menininkių kūryba skirtingomis formomis pristatyta tarptautinei visuomenei.

J.Kukainė – meno kritikė ir feministinių parodų kuratorė iš Rygos,Latvijos meno akademijoje dėstanti feministinę teoriją ir estetiką. Savo monografijoje "Mielos motinos. Moterys, kūnas, subjektyvumas" (angl. "Lovely Mothers. Women, Body, Subjectivity") (Ryga: Neputns, 2016) ji tyrinėja motinystės reprezentaciją šiuolaikiniame mene. Be to, filosofijos bakalauro ir meno bei paveldosaugos magistro laispnius turinti Latvijos meno akademijos doktorantė tiria posovietinio palikimo įtaką lyčių lygybei Latvijoje, feministinę estetiką šiuolaikiniame mene ir motinystės bei moteriškojo subjektyvumo artikuliavimą.


Kas? Projekto "Moters darbas" pristatymas.

Kur? Kauno fotografijos galerijoje.

Kada? Gruodžio 13 d. 17.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių