Stebuklinga šiluma užburiančios šventinės premjeros

Šiemet Kauno valstybinis lėlių teatras kviečia į dvi šventines premjeras – Rasos Bartninkaitės "Kalėdinės angelų paslaptys" ir Andriaus Žiurausko "Išmintingasis besmegenis". Po abiejų spektaklių laukia susitikimas su Kalėdų Seneliu.

Angelų prisilietimas

Mažojoje teatro salėje apsigyvenusios "Kalėdinės angelų paslaptys" leis naujai susipažinti su gražiausiomis Hanso Christiano Anderseno pasakomis ir Charleso Dikenso "Kalėdų giesmės" personažais – Skrudžu ir berniuku Timu. Pasakas tarpusavyje sujungs ir jų pasakotojais taps Praeities ir Ateities angelai. Spektaklio kūrėjos aktorės R.Bartninkaitė ir Audronė Grėbliauskienė teigia kūrybinio proceso metu jautusios angelų prisilietimą. Šia patirtimi jos nori pasidalyti su žiūrovais, scenoje paskleisdamos stebuklingus nematomus džiaugsmo miltelius.

Prisiminti H.Ch.Anderseno pasakas paskatino kūrėjų noras belaukiant švenčių atsigręžti į jose užkoduotas vertybes. Kiekviena pasaka turi savo paslaptį, tai atsispindi ir spektaklio pavadinime. "Kalėdos – laikas, kai aplink tamsu ir nuo seno vaikams būdavo sekamos pasakos. Kokiame laike gyvename dabar? Ar vaikams vis dar skaitome pasakas, kai šiandien esame pasimetę darbuose ir neturime laiko? Norime priminti pasakų svarbą. Peržiūrėjome kokio dydžio pasakų lobynas yra teatre ir pamatėme, kad čia labai daug pastatyta H.Ch.Anderseno pasakų. Ieškojome su kolege, kaip šias pasakas būtų galima sujungti, kad jos suskambėtų iš naujo. Nupūtėme dulkes nuo dėžėse sudėtų lėlių, kurios kažkada vaidino teatro scenoje, ir manome, kad Kalėdos yra tas laikas, kai lėlės gali atgyti", – pasakojo R.Bartninkaitė.

Spektaklyje susilies praeitis ir dabartis, scenoje pasirodžius ankstesniais teatro veiklos dešimtmečiais sukurtoms lėlėms, magiškiems H.Ch.Anderseno, Ch.Dikenso pasakų pasauliams ir naujai jų interpretacijai. Tai nebus įprastai sekamos pasakos – Angelai spektaklyje keis H.Ch.Anderseno pasakų veikėjų likimus. Kūrėjos tiki, kad galima paliesti net ir paties blogiausio žmogaus širdį. Ypatingai stebuklinguoju Kalėdų metu.

Vaikai bus kviečiami pamąstyti, kaip būtų galėję pasikeisti pasakų veikėjų likimai, jei jie būtų pasielgę kitaip. "Norime stabtelėti svarbiausiuose pasirinkimų momentuose. Pasakos to mus ir moko – kaip teisingai pasirinkti. Norisi vaikams leisti suprasti, kad ne kažkas kitas, o pats žmogus pasirinkimais keičia savo ir kitų likimus. Jie ir yra tie angelai, kurie gali keisti", – mintimis dalijosi R.Bartninkaitė.

"Puikiai pamenu animacinį filmą "Undinėlė" H.Ch.Andersono pasakos motyvais, kurį vaikystėje žiūrėdavau begalę kartų ir kiekvieną kartą tikėjau, kad jau šį kartą undinėlė tikrai pasakys, kad tai ji dainavo princui. Labai stipriai to laukiau ir tikėjausi. Tikiu, kad ir šiandien vaikams kyla tas pats klausimas "kodėl?". Labai norėjosi, kad spektaklis būtų dvasingas. Norėjosi parodyti, kad angelai nėra abstrakčios būtybės su sparneliais, o mes – žmonės. Mes visi esame angelai. Ir kadangi gerumas bei meilė neturi amžiaus, spektaklis skiriamas visai šeimai", – papildė A.Grėbliauskienė.

Nostalgiškos Kalėdos

Didžiojoje teatro salėje režisierius A.Žiurauskas kartu su kūrybine komanda supažindins su labai išmintingu besmegeniu ir leis pasidžiaugti žiemos bei Kalėdų stebuklo grožiu. Spektaklio istorija sukasi apie netoli Kauno, Žeimių miestelyje, gyvenantį berniuką Saulių, kuris iškritus gausiam sniegui nulipdo besmegenį ir šis Kūčių naktį atgyja. Besmegenis, vardu Adomas, užeina pasisvečiuoti į berniuko namus, o vėliau jiedu nukeliauja į įvairias pasaulio vietas, nepralenkdami ir Kalėdų Senelio namų.

"Išmintingajame besmegenyje" juntama nostalgija klasikinei Kalėdų tradicijai. Anot A.Žiurausko, mes visi turime savo nostalgiškas Kalėdas. "Matydavau, kaip mano tėvai jausdavo savotišką sovietinių kalėdinių animacinių filmukų ilgesį. Aš tai ir dar jaučiu. Ir kai kalbuosi su savo paties vaikais, matau, kai jie dar nėra "Coca-Colos" vaikai. Kai kalbame apie Kalėdų ilgesį įsivaizduojame ne miesto šurmulį, "Maximos" blizgesį, bet šiltą šeimos buvimą kartu, žvakių spindesį. Kai kalbu apie eglutę ir Kalėdas, man niekada pirmiausia į galvą neateina žodis LED lemputė, o būtent žvakutė ir žvaigždė. Kol taip yra, tol tos Kalėdos yra mano", – patirtimi dalijosi režisierius.

Nors, iš pirmo žvilgsnio, spektaklio turinys ir forma atrodo paprasti, vaidinimas užburia pagrindinių veikėjų emocijų tikrumu ir savo pasakiška atmosfera. Ją režisieriui padėjo sukurti dailininkas Artūras Šimonis. Tai pirmas bendras šių menininkų kūrybinis projektas. Akį iš karto prikausto dekoracijos ir lėlės, spinduliuojančios Kalėdų paslaptimi. Dailininkui pavyko scenoje pavaizduoti tai, ką jaučiame žiemos švenčių metu, bet akimis tai nėra matoma.

"Vaikams kuriu ne pirmą kartą. Paskutiniai darbai buvo kurti Klaipėdos muzikiniame ir Kauno dramos teatruose. Tai buvo didesnių apimčių pastatymai, kai lėlių teatro scenoje reikėjo labiau susitelkti į detales. Kuriant lėles reikėjo precizinio darbo. Ir tai buvo labai įdomi patirtis. Sąmoningai nesiekiau didelių pretenzijų, norėjau paprastus kasdienius dalykus prisotinti ypatinga žiemos atmosfera. Siekiau, kad spektaklis būtų malonus, šiltas, akiai malonus reginys. Kaip karštas šokoladas", – pasakojo A.Šimonis.

Dar viena įdomi spektaklio ypatybė – skirtingi lėlių tūriai, virtę tikrųjų vertybių ir jų stokos metaforomis. Vienos lėlių yra tūrinės, kitos – plokščios. "Super" tėveliai (te neįsižeidžia nė viena "super" mamytė, kuri iš tikrųjų yra tokia) bus plokščios lėlės. Tie, kuriems rūpi tam tikras išorinis tėvystės spindesys. Rūpinamasi vaiku išoriškai, bet kalbėtis su vaiku apie tai, kas jam rūpi, jie neturi laiko. Spektaklyje vaizduojama šeima, kuri tarpusavyje visada kalbasi meiliai, labai myli savo sūnų, bet jį riboja. Jam reikia draugo ir pas jį ateina įsivaizduojamas draugas", – kalbėjo A.Žiurauskas.

Nupūtėme dulkes nuo dėžėse sudėtų lėlių, kurios kažkada vaidino teatro scenoje ir manome, kad Kalėdos yra tas laikas, kai lėlės gali atgyti.

Šiuo šventiniu spektakliu siekiama atkreipti dėmesį į gyvą tarpusavio bendravimą, tikras emocijas ir palinkėjimus. Pasak režisieriaus, tai tobulo bendravimo vizija, kurioje žmonės vienas kitą apkabina ir vienas kitam pasako "Su šventom Kalėdom!" ne todėl, kad tai yra privalu.

"Norisi, kad tai būtų sąmoningas palinkėjimas, o ne formulė, kurią būtina ištarti. Nesvarbu, kokios šventės bebūtų, kuo pasaulis tampa atviresnis, tuo mes daugiau perimame tradicijų iš plačiosios visuomenės, įvairiausių medijų. Ar tai yra blogai? Ne. Tai natūralu, tai yra pasaulio virsmas. Bet aš labai norėčiau, kad mes, ypač būdami kartu su savo vaikais, šventes švęstume sąmoningai. Jeigu puošiame eglutę, pagalvotume, kokia viso to prasmė. Ką tai suteikia bendravimui su artimaisiais? Būkime sąmoningi."

Šventinės premjeros

Spektaklio "Kalėdinės angelų paslaptys" autorė ir režisierė – Rasa Bartninkaitė. Vaidina: Rasa Bartninkaitė ir Audronė Grėbliauskienė.

Premjera – gruodžio 14 d. 11 val.; 15 d. 15 val.; 21 d. 11 val.; 22 d. 11 val.; 26 d. 13 val.; 28 d. 11 val.; 29 d. 11 val.; 2020 m. sausio 4 d. 11 ir 13 val.

Spektaklio "Išmintingasis besmegenis" kūrybinė komanda: autorius ir režisierius – Andrius Žiuraukas, dailininkas – Artūras Šimonis, aktoriai: Jolita Ross, Vigita Rudytė, Rokas Lažaunykas, Laima Strazdauskienė, Darius Krapikas, Andrius Žiurauskas, Mindaugas Černiauskas, Remigijus Endriukaitis.

Premjera – gruodžio 14, 15, 21, 22, 26, 28, 29 d. 12 val.; 2020 m. sausio 4, 5 d. 12 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hahaha

hahaha portretas
stai ukru grupe Vorovayki ,tai bent muzikele!

asd

asd portretas
nejuokinkit Visvaldo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių