Pereiti į pagrindinį turinį

T. Ivanausko muziejuje – beveik 2000 kriauklių ekspozicija

2016-04-15 07:00

1372. Tiek įvairių spalvų, formų ir dydžių kriauklių galima išvysti naujai pristatomoje ekspozicijoje Tado Ivanausko muziejuje.

2008 m. buvęs jūrininkas Vykintas Matuzevičius Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui padovanojo daugiau nei 10 000 vienetų 40 metų rinktą kriauklių kolekciją, kurią muziejininkai vadina tikru lobiu.

2013 metais, po ilgų darbų, T.Ivanausko muziejus surengė nedidelę šventę savo 75 metų gimtadienį minėjusiam Vykintui ir parengė pirmąją ekspoziją – pristatė nedidelę dalį jo kolekcijos – apie 300 kriauklių.

"Dabar atrinkome beveik 2000 įdomių formų, spalvų bei 690 rūšių kriauklių, – pasak muziejaus bestuburių skyriaus vedėjos Alvyros Patapavičienės, muziejuje dar niekada nebuvo kai kurių egzotiškų sausumos sraigių kriauklių. – Vykinto mylimiausios Olivo genties – spalvingos, nepaprasto grožio, glotnios, kaip alyvuogės kriauklės". 

Tiesa, didžiausių V.Matuzevičiaus kolekcijos kriauklių kol kas dar neišvysime, nes jos užimtų labai daug vietos.

"Senoji demonstruojamų apie 1500 kriauklių ekspozicija užima aštuonias, o naujoji – keturias specialias vitrinas, – aiškino Alvyra. – Tad norint vienoje ekspozicijoje
pristatyti visas kriaukles reiktų visos salės."

Perdavimo procesas buvo labai ilgas, nes Vykintas jas rinko ne chaotiškai, o kruopščiai, surašydamas kada, kokioje vietoje rado kiekvieną sau brangų kūrinį. Peru, Filipinai, Vietnamas, Kinija, Urugvajus: įvairių spalvų, formų kriaukles Vykintas surinko daugiau nei 60 pasaulio valstybių vandenyse.

Jūreivis plaukiodavo su kauke ir vamzdeliu, rinkdavo nuo olų, ieškodavo Afrikos turguje, kur parduodama žuvis.

"Aš galėjau padovanoti ir Klaipėdos jūrų muziejui, bet pas juos ir taip sukaupti dideli turtai. Be to, norėjau savo kolekciją padovanoti gimtam miestui“, – yra teigęs V.Matuzevičius.

Kai kurios retos ir įspūdingos kriauklės gali kainuoti ir po kelis tūkstančius eurų.

Beje, tai – ne pirma Tado Ivanausko muziejui dovanota kriauklių kolekcija – sovietmečiu savąją padovanojo Australijos lietuvė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų