Tarsi magiškas porceliano teatras

  • Teksto dydis:

Liepos 8 d. M. Žilinsko dailės galerijoje atidaroma 18-ojo Tarptautinio Kauno kaulinio porceliano simpoziumo paroda.

Ši paroda M. Žilinsko dailės galerijoje – tarsi magiškas porceliano teatras. Gerai pažįstami daiktai ir gyvoji gamta čia transformuojasi į naują, trapų, kone besvorį būvį. Kasdienybės apnašos nudega aukštos temperatūros krosnyje ir priešais jus tobulume sustingsta... sausi pusryčiai, apkaišyti porceliano šilauogėmis. Prabangioje medžiagoje viskas įmanoma – pomidorai jungiasi su skaitmeniniais garso grotuvais, šachmatininko atmintis įgauna tris dimensijas, o elegantiški drabužio aksesuarai – varlytės ir peteliškės, atsisako tarnystės po kaklu ir sutupia neįpraston kolekcijon.

Paroda yra tris savaites trukusių porceliano simpoziumo dalyvių kūrybinių ir technologinių eksperimentų rezultatas. Nuo birželio 20 d. VDA Kauno fakulteto keramikos dirbtuvėse prasidėjo Kauno kaulinio porceliano simpoziumas, kuriame keramikos menininkai bandė perprasti šios prabangios ir trapios medžiagos subtilybes.

Simpoziumo vadovas doc. Remigijus Sederevičius teigia, kad šiais metais kaulinio porceliano simpoziumas atsigręžė į jaunimą: pakviesti jaunieji menininkai gali drąsiai  eksperimentuoti su porcelianu ir atrasti naujų formų bei pritaikyti savo idėjas, padedami VDA KF keramikos ir porceliano katedros personalo. Simpoziume dalyvauja jaunosios kartos menininkai iš Estijos: Aleksandra Kazanina, Jana Zgun; Latvijos atstovai: Rudis Petersons ir Agnese Sunepa; lietuvės keramikės: Rūta Junutytė, Rūta Indriūnaitė, Ieva Bertašiūtė-Grosbaha, Eglė Steponavičė. Prie jų prisijungė VDA taikomosios keramikos programos studentai ir dėstytojai.

Per tris simpoziumo savaites dalyviai  turi suspėti  įgyvendinti savo sumanymus: sukurti būsimo darbo gipsinius ar molinius modelius, pasigaminti gipsines formas bei išlieti kaulinio porceliano gaminius. Porcelianiniai gaminiai degami aukštos temperatūros krosnyse net tris kartus: pirmą kartą biskvitinis degimas, antra kartą – degimas su glazūra, trečio degimo prireiks dekolių, aukso ar viršglazūrinių dažų dekorui. Krosnyje atsidūrę darbai degami nuo 8 iki 12 valandų, dar paros prireikia, kad krosnis atauštų.  Rezultatas nenuspėjamas: kaulinis porcelianas nuo ką tik pagaminto iki išdegto darbo susitraukia 17 procentų, o degdamas linkęs deformuotis. Tačiau sudėtingas procesas ir intensyvus darbas atperkamas nuostabiu rezultatu – plonais, peršviečiamais, akinamo baltumo kūriniais.

Gyvai susipažinti su Kaune dirbančiais menininkais galima VDA KF keramikos dirbtuvėse, Sladkevičiaus g. 6. Liepos 1 ir 4 dienomis 18 val. keramikos dirbtuvėse  rengiami simpoziumo dalyvių kūrybos pristatymo vakarai.

Kaulinio porceliano  simpoziumai Kaune  vyksta nuo 1991 metų, porceliano  gamykloje „Jiesia“, o  nuo 2006 m. – VDA  Kauno fakulteto keramikos dirbtuvėse. Iš viso surengta 17 tarptautinių kaulinio porceliano simpoziumų, kuriuose dalyvavo per 100 menininkų iš 18 pasaulio valstybių. Šiuo metu Kauno kaulinio porceliano  simpoziumas yra rengiamas kas  2 metus.

Paroda veiks iki rugsėjo 15 d.


Kas? 18-ojo Tarptautinio Kauno kaulinio porceliano simpoziumo paroda.

Kur? M. Žilinsko dailės galerijoje, Nepriklausomybės a. 12, Kaune

Kada? Liepos 8 d., penktadienį, 17 val.


Šiame straipsnyje: porcelianasparodakūryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių