Teatralų šventines dienas vainikuos „Fortūna“

  • Teksto dydis:

Kovo 15–26 d. vyksta Teatro savaitės renginiai, skirti Tarptautinei teatro dienai. Šių metų programą rengė dešimt Kauno kultūros organizacijų ir kviečia net į 20 renginių, skirtų scenos menui. Dėl galiojančių karantino ribojimų šiemet visi renginiai persikėlė į virtualiąją erdvę.

Prakalbins šešėlius

Programoje – spektaklių mažiesiems ir suaugusiesiems transliacijos, virtualiosios parodos, dirbtuvės ir smagūs pramoginiai renginiai – tikslus laikas ir sąlygos skelbiamos tinklalapyje www.fortunos.lt.

Tarp nemokamų renginių – šešėlių teatro "Budrugana Lietuva"  pamokos, kurias ves aktorės Eglė Agota Matulytė ir Adelina Skalandytė. Šių dirbtuvių metu dalyviai iš arčiau susipažins su rankų šešėlių teatro technika ir patys pabandys sukurti personažus.

"Budrugana Lietuva" – rašytojo, režisieriaus Vytauto V.Landsbergio 2014 m. suburta profesionalių aktorių trupė, vienintelis profesionalų kolektyvas, kuriantis ir vaidinantis spektaklius, į kuriuos įtraukia unikalią, retai naudojamą rankų šešėlių teatro techniką.

Pirmeiviams atminti

100 metų jubiliejų minintis Valstybės teatras (dabar Kauno valstybinis muzikinis teatras) yra neatsiejama Kauno istorijos ir kultūros dalis, žmonių širdyse užimanti itin svarbią vietą. Kauno miesto muziejus, norėdamas paminėti šią iškilmingą progą, rengia trijų dalių virtualiąją parodą, pristatančią lietuviškus sceninius veikalus Kaune – operas, baletus, operetes ir miuziklus.

Pirmoje parodos dalyje apžvelgiamos lietuviškos operos ir baletai, pastatyti Valstybės teatre 1921–1939 m. Tai stipriai romantizuoti, istorinio-patriotinio arba tautosaka pagrįsto turinio veikalai, ugdę lietuvių sąmoningumą ir tautiškumą. Svarbu paminėti, kad pirmaisiais nepriklausomos Lietuvos dešimtmečiais lietuviškos operos buvo siejamos su šalies valstybingumu, o daugumos jų premjeros vykdavo vasario 16 d. Parodą galima rasti virtualiojo turinio platformoje virtualus.kaunomuziejus.lt

Mano tėvai tokiu metu jau turėjo dešimtmetį mane, darbus, namą ir šunį, o aš vis dar neišsipildęs „start-up’eris“, gyvenantis su dar penkiais tokiais pat neišsipildžiusiais kambariokais.

Seniesiems teatralams, profesionaliojo lietuviško teatro krikštatėviams, skiriama ir Kauno apskrities bibliotekos parengta paroda "Lietuvos teatro pirmeiviai". Bibliotekos Meno ir muzikos skyriaus vyresniosios bibliografės Elvyros Markevičiūtės parengtą projektą galima išvysti ir virtualiai.

"Parodoje pristatomi ir pirmeiviams skirti šiandienos teatralų pagarbos ženklai. Nors dėl pandemijos savo 100-mečio jubiliejų Lietuvos scena pasitiko užvertomis durimis, jos lopšys – Nacionalinis Kauno dramos teatras deramai paminėjo savo pirmtakus. Jaunieji aktoriai suvaidino Gyčio Padegimo parašytą ir režisuotą komišką dramą "Pirmeiviai", pasakojančią apie pirmojo spektaklio gimimą, o teatro prieigose veikia meninių objektų paroda, pristatanti įvairialypę teatro istoriją", – apie virtualiąją ekspoziciją pasakoja E.Markevičiūtė.

L.Truikio ir M.Rakauskaitės namai kviečia į edukacinę programą "OP! – era namuose", skirtą šeimoms. Programa vyks "Zoom" platformoje, jos metu bus supažindinama su opera, pasakojamos linksmos istorijos apie scenografą Liudą Truikį ir jo draugę operos solistę Marijoną Rakauskaitę, bus rodomi filmukai ir komiksai. Edukaciją ves Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus edukatorės Dalia Bieliūnaitė ir Rūta Klevaitė.

D. Stankevičiaus nuotr.

Įžanga į premjerą

Kovo 23 d. Kauno kamerinis teatras kviečia į spektaklį-skaitymą: virtualiojoje scenoje – Kristinos Marijos Kulinič pjesė "Tikslai ir uždaviniai". Kūrinyje buvimas "be 5 minučių 30-ies" šiandienos pasaulyje pristatomas kaip tam tikra problema: "Mano tėvai tokiu metu jau turėjo dešimtmetį mane, darbus, namą ir šunį, o aš vis dar neišsipildęs "strat-up’eris", gyvenantis su dar penkiais tokiais pat neišsipildžiusiais kambariokais."

Įkvėpta nugirsto pokalbio apie gyvenimo tikslus, autorė nagrinėja vadinamojo neišsipildymo būseną ir "niekaip nesibaigiančią vėlyvąją paauglystę", o atsigręždama į banalias buitines situacijas reflektuoja tam tikrą labai keistą šiuolaikinės stagnacijos fenomeną.

Žinių bagažas

Šiandien Kauno miesto kamerinis teatras pristato literatūrines ir teatro žinias gilinančią edukaciją "DramaLab", skirtą 7–10 klasių moksleiviams.

Kovo 25-osios vakarą smagiame protmūšyje "Teatro dienos ringas" susitiks komandos, atstovaujančios pagrindiniams miesto teatrams – Nacionaliniam Kauno dramos, Kauno valstybiniam lėlių, Kauno valstybiniam muzikiniam, Kauno miesto kameriniam, šokio teatrui "Aura" ir "Teatronui".

Įžanga į premjerą

Teatro savaitės programoje vyko ir virtualioji premjera – Kauno miesto kamerinis teatras kartu su Frankofonijos mėnesiu Kaune pristatė režisieriaus Nauberto Jasinskio audiovizualinę patirtį "bowel v2.1.3".

Šį audiovizualinį kūrinį inspiravo būsima spektaklio "bowel" premjera, kurią žiūrovai gyvai išvys Kauno miesto kameriniame teatre pasibaigus karantinui. Spektaklio ir jam specialiai parašytos pjesės koncepcijos pagrindu tapo žymiojo prancūzų teatro meistro Antonino Artaud (1896–1948) teatro principai, jo kūrybinis metodas ir jo pirmoji pjesė "Kraujo purslai". Lietuvoje niekada nestatyta prancūzų menininko pjesė pateikia fantastišką žmogaus ir pasaulio sukūrimo bei sunaikinimo įvykių eigą. O N.Jasinskas nagrinėja šiuolaikinio žmogaus tapatybės efemeriškumą.

Būsimasis spektaklis "bowel" ir audiovizualinė patirtis "bowel v2.1.3" analizuoja tapatybės ir ją formuojančių kasdieninių įtakų sąveiką. Per vaizdus ir pojūčius nagrinėjama monotonija, rutina. Šios būsenos tampa veiksmo pagrindu, jas kūrinio veikėjai išgyvena siurrealistiškai komiškame pasaulyje.

Išdalys apdovanojimus

Kovo 26 d. bus tradiciškai įteikti "Fortūnos" apdovanojimai Kauno teatralams už įsimintiniausius 2020 m. scenos meno kūrinius. 1996 m. įsteigtų apdovanojimų laureatams kasmet įteikiamos skulptoriaus Stasio Žirgulio kurtos "Fortūnos" statulėlės, diplomai ir "Padėkos Fortūna" už viso gyvenimo nuopelnus teatro menui. "Fortūnos" apdovanojimų ceremonija yra baigiamasis Kauno mieste vykstančios Teatro savaitės renginys.

Šiemet konkurse dalyvavo septynios profesionalaus teatro įstaigos – Kauno valstybinis lėlių teatras, Kauno miesto kamerinis teatras, Kauno šokio teatras "Aura", Kauno valstybinis muzikinis teatras, Nacionalinis Kauno dramos teatras ir asociacija "Teatronas". Komisijos verdiktui jos pateikė dvylika sceninių kūrinių. Laureatus išrinko ekspertų komisija. Jos nariai yra teatrologės dr. Rūta Mažeikienė (pirmininkė), dr. Jurgita Staniškytė ir dr. Deimantė Dementavičiūtė-Stankuvienė, muzikologė Beata Baublinskienė ir architektas Linas Tuleikis.

Tiesioginę "Fortūnos" apdovanojimų transliaciją bus galima stebėti portale www.kaunodiena.lt ir Kauno miesto kamerinio teatro socialinių medijų paskyrose.

"Fortūnos" apdovanojimų ir Teatro savaitės organizatoriai – Kauno miesto savivaldybė bei Kauno miesto kamerinis teatras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių