Tebelapoja J. Naujalio gimtinės alyva

Raudondvaryje, kur gimė ir augo Lietuvos muzikos patriarchas, pirmosios Dainų šventės vyriausiasis dirigentas Juozas Naujalis, tebežaliuoja Naujalių alyva.

Raudondvaryje, kur gimė ir augo Lietuvos muzikos patriarchas, pirmosios Dainų šventės vyriausiasis dirigentas Juozas Naujalis, tebežaliuoja Naujalių alyva. Apie šią istorinę alyvą, tebelapojančią priešais Raudondvario bažnyčios kleboniją kitapus neplataus kelio, sužinojo Kauno rajono muziejuje, J.Naujalio memorialinėje ekspozicijoje, dirbanti muziejininkė Zita Nekrošytė.

"Šį pavasarį alyva dar buvo apsipylusi žiedais, nors mena J.Naujalį, kuris gimė ir augo čia, priešais kleboniją stovėjusiuose parapijos namuose. Būtent prie šių namų tvoros ir augo Naujalių alyva – tai man pasakojo gal prieš dešimtmetį mirusi vietos gyventoja Jadvyga Steponavičienė. Jos tėvas dirbo grafo Benedikto Tiškevičiaus dvare arklininku ir pažinojo tame pačiame dvare tarnavusį J.Naujalio tėvą. Anot J.Steponavičienės, jos tėvai draugavo su Naujalių šeima ir prisiminė prie parapijos namų, kuriuose gyveno Lietuvos muzikos patriarcho tėvai, žydėjusią alyvą", – pasakojo Kauno rajono muziejaus memorialinėje J.Naujalio ekspozicijoje dirbanti Z.Nekrošytė, rodydama į patriarchę alyvą.

Parapijos namai buvo nugriauti 1956 m., o jų vietą žymi sovietmečiu pastatytas paminklas. Taip pat sovietmečiu čia, Raudondvaryje, vietos senolius kalbinęs žinomas kraštotyrininkas Leonas Juozonis sudarė J.Naujalio gimtosios vietos, parapijos namų, eksplikacijos planą, kuris yra saugomas memorialiniame kompozitoriaus muziejuje. Plane taip pat pavaizduota tvora, prie kurios ir augo Naujalių alyva.

"Čia kiekvieno mūsų lieka tiek, kiek savyje turėjome Tavęs, Lietuva brangi", – rašė žinomiausios dainos, tapusios antruoju Lietuvos himnu autorius J.Naujalis, kartu žinomas kaip vienas iš pirmosios Dainų šventės 1924 m., anuomet pavadintos Dainos diena, organizatorių ir pirmasis jos vyriausiasis dirigentas. Kadangi šis renginys turėjo įvykti tik rugpjūčio pabaigoje, J.Naujalis greičiausiai nepakeitė savo įpročio vasaroti Raudondvario, kuriame buvo gimęs ir užaugęs, apylinkėse.

Anot Z.Nekrošytės, J.Naujalis vasarodavo nieko nepasižyminčiame Jančevskių vasarnamyje, stovėjusiame toje vietoje, kur Nevėžis suka Bernatonių link.

J.Naujalis buvo prisirišęs prie gimtųjų vietų. Juolab kad čia, senosiose Raudondvario kapinėse, buvo palaidoti abu jo tėvai (jų kapavietės nesurastos), čia jis bažnyčioje gavo pirmąsias vargonavimo pamokas iš savamokslio vargonininko Kazimiero Stankevičiaus.

Įrašai bažnyčios knygoje byloja, kad J.Naujalis turėjo net dvi krikštatėvių poras. Viena iš krikštamočių buvo vargonininko K.Stankevičiaus žmona.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edita Žilienė

Edita Žilienė portretas
Gimiau, užaugau ir gyvenu šalia šios alyvos. Kasdien praeinu pro šalį, tačiau nežinojau, jog ji mena J. Naujalio laikus. Kažkada, mano vaikystėje, tai buvo didelis krūmas, visada gausiai žydintis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių