Tekstilės kūriniai – tarsi dedikacijos

A. ir J.Juškų etninės kultūros muziejuje Vilkijoje veikia tekstilininkės Onos Staskevičienės kūrinių paroda "Dedikacija". Darbuose sklando perregimi angelai, rangosi iš neįprastų medžiagų sukurti žalčiai, bręsta kmynai, kyšo tikros medžių šakos.

"Aš nė vieno darbo nesu tiesiog šiaip sugalvojusi – už kiekvieno jų slypi kažkoks gyvenimo įvykis, kraštas, žmogus, atmintin įstrigęs medis, augalas ar reiškinys. Dėl to paroda ir vadinasi "Dedikacijos" – visi mano darbai tarsi kažkam dedikuoti", – sako Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus tekstilės grupės ESAME narė O.Staskevičienė.

Ryškiomis raudonomis aguonomis iš tolo šviečiantis tekstilės darbas "Sekmadienis" dedikuotas mamai. Daugelis žiūrovų iš pirmo žvilgsnio jame pastebi tik aguonas, tačiau gerai įsižiūrėjus galima išvysti ir kmynų galvutes. "Nė į vieną parodą neišeinu be darbų su aguonom. Aguonos, kmynai man primena vaikystę, mamą. Kmynus rinkdavome tik sekmadieniais per Sumą. Prisimenu: mama šalia meldžiasi, o mes, vaikai, renkame kmynus. Kai mama jau gulėjo mirties patale, jos paklausiau: juk sekmadienis – šventa diena, negalima dirbti, kodėl tuomet kmynus rinkdavome? Mano žemaitė mama atsakė: juk kmynai – šventas dalykas. Be jų nei duonelės iškepsi, nei sūrio suspausi", – prisiminė dailininkė.

Parodoje apsilankiusius Panemunės pilyje vykusio Daikto dizaino plenero dalyvius iš užsienio labiausiai sudomino O.Staskevičienės tekstilės darbas, sukurtas iš laikraščių. "Buvau sukaupusi daug Atgimimo laikų laikraščių. Vyras norėjo juos sudeginti, bet aš neleidau – nusprendžiau panaudoti juos tekstilės darbui. Įaudžiau visus, papuošiau raštu, panašiu kaip Maironio menėje", – moteris užsiminė, kad šis darbas galėtų vadintis tiek dedikacija Maironiui, tiek Atgimimo laikams.

Parodos autorė prisipažįsta, kad angelai į jos darbus atskrido sunkiu gyvenimo periodu, o daugelyje jos darbų įžvelgiami baltų raštai – iš meilės etniškajam pradui.

"Kuo eini senyn, tuo labiau iškyla tai, kas gyvenime buvo svarbu. Tačiau tuo metu, kai buvome jauni, to dalyko kaip svarbaus nesuvokėme", – užsiminė O.Staskevičienė, atidarydama parodą atšventusi 75-ąjį gimtadienį.

Paroda veikia iki spalio 28 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių