Tradicinis „Auros“ šokio festivalis prasideda premjera

Trečiadienio vakarą prasidedantis jubiliejinis, trisdešimtasis, tarptautinis šokio festivalis „Aura 30“ ne tik atvers publikai ką tik Senamiestyje iškilusių Krepšinio namų duris, bet ir penkioms dienoms šokiu pripildys didžiausių Kauno teatrų scenas.

Festivalio pradžioje žiūrovai išvys Kauno šokio teatro „Aura“ bei Kauno miesto simfoninio orkestro pristatomą kompozitoriaus Antano Jasenkos ir choreografės Birutės Letukaitės šokio spektaklio „Begalybės“ premjerą.

Šiame spektaklyje šokėjai, vilkėdami garsios Nyderlandų menininkės Gudos Koster kurtus kostiumus-skulptūros objektus, keliaus gyvenimo podiumu. Ir tai bus tikrai įspūdinga šiuolaikinio šokio, skulptūros ir muzikos sintezė.

Pasak pranešimo, dvi pirmąsias festivalio dienas publiką džiugins lietuvių kūrėjų darbai: į artimos, tolimos ateities meditaciją, sapno logiką ir begalybę įtrauks naujausia, egzistencializmo kupina „Šeiko šokio teatro“ ir choreografo Maciejaus Kuźmińskio premjera „Aš“, spektaklyje „Šalia“ apie buvimą kartu judesiu kalbės gatvės šokio profesionalai broliai Nosovai ir projektas „Familija“. Šokio teatras „Okarukas“ dalinsis intymiu choreografės Sakurako San bei kompozitoriaus Phil’o Von’o duetu, o šokio teatras „Airos“ žiūrovą kvies pasigilinti į žmogaus būties problematiką.

Šendženo eksperimentinio teatro bienalę atidaręs ir spalio 1 dieną Nacionalinio Kauno dramos teatro scenoje viešėsiantis šiuolaikinio šokio spektaklis „Chimeros karoliai“ kalba apie kiekvieno patirtas ir kiekvienam artimas transformacijas. Jau beveik dešimtmetį kartu su kompozitoriumi Vladu Dieniniu eksperimentuodama garso ir šokio sandūroje, choreografė Aira Naginevičiūtė šiame spektaklyje tęsia judesiu ir šokiu kuriamos muzikos kryptį. Pasitelkdamos įvairias konstrukcijas, objektus, aplinką ir savo kūnus, šokėjos čia ir dabar kuria garsines skulptūras, tuo pačiu siekdamos transformuoti akustinius erdvės signalus į optines struktūras, o nematomą paversti matoma.

Anot organizatorių, spalio 2 dieną festivalyje pristatomas naujas „Šeiko šokio teatro“ ir lenkų choreografo M. Kuźmińskio darbas „Aš“, sukurtas bendradarbiaujant su režisieriumi Paulu Bargetto, paliečia transhumanizmo, evoliucijos ir genetinės atminties temas. Apie tai, kas juos supa šeimoje, tą pačią dieną spektaklyje „Šalia“ dalinsis projektas „Familija“.

Kitas festivalio „Aura 30“ dalyvis - šokio teatras „Okarukas“ – Kaune demonstruos, kaip toliau sėkmingai trina ribas tarp teatro, šokio ir performanso meno, pristatydamas Lietuvos žiūrovams Sakurako ir Phil’o Von’o duetą „Meilė (ne) meilė“. Šokėjai scenoje pasirodys be kaukių – tiek fizine, tiek emocine prasme. Kaskart prisitaikydami prie vis kitokios erdvės ir konteksto, menininkai žiūrovų vaizduotėse kurs dviejų žmonių meilės istoriją, panaudodami flamenko, butô šokio technikas, fizinio teatro ir performanso meno elementus, vaizdo projekcijas, elektroninę muziką bei vokalą.

Festivalio organizatoriųs – Kauno šokio teatras „Aura“ – pirmasis šiuolaikinio šokio teatras Lietuvoje. Prieš keletą dešimtmečių įkurtas choreografės Birutės Letukaitės ir jos vadovaujamas teatras tęsia bei vysto Lietuvos šiuolaikinio šokio tradicijas, susietas su Danutės Nasvytėtės ir Kiros Daujotaitės vardais. „Aura“ dalyvavo daugelyje tarptautinių renginių, reprezentavo Lietuvos šiuolaikinį šokį Australijoje, Didžiojoje Britanijoje, Graikijoje, Kanadoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Suomijoje, Švedijoje, Vokietijoje ir kitose), pasirodė apie 160 festivalių scenose.

„Auros“ kūrybinė veikla įvertinta įvertinta svariais miesto, šalies ir tarptautiniais apdovanojimais, ji sulaukė puikių atsiliepimų šalies ir užsienio spaudoje. 2006-aisiais B. Letukaitė buvo apdovanota „Auksiniu scenos kryžium“” už spektaklio „Aseptinė zona, arba Lietuviškos sutartinės“ choreografiją, o 2008 metais tapo Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureate. 2012-aisiais bendras Kauno bienalės bei „Auros” projektas „Judanti tekstilė” įvertintas kaip vienas sėkmingiausių ES finansuotų projektų. 2013 metais. choreografė B. Letukaitė gavo antrąjį „Auksinį scenos kryžių” už ilgametį indėlį į Lietuvos šiuolaikinio šokio meną bei pelnė Kauno miesto kultūros ir meno premiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių