VDU Muzikos akademija kviečia į nepamirštamą vakarą akordeono garsų apsupty

  • Teksto dydis:

1829 metų gegužės 6 dieną Austrijos sostinėje Vienoje buvo užpatentuotas naujas instrumentas – akordeonas. Per visą šį laikotarpį evoliucionavo tiek jo garsas, tiek konstrukcija. Šiuolaikinis akordeonas gerokai skiriasi nuo jo pirmtakų. Dar palyginus jaunas, tobulybės beieškantis, nepaliaujantis stebinti savo neribotomis skambesio galimybėmis.

Lietuvos akordeono mokykla yra žinoma ir vertinama visame pasaulyje. Lietuviai tarptautiniuose konkursuose nuolat laimi prizines vietas, pedagogai yra žiuri nariai, atlikėjai yra tikri savo srities profesionalai. Viena iš neatsiejamų Lietuviškos mokyklos formuotojų yra VDU Muzikos akademijos (MA) Akordeono katedra, kuri šiemet švenčia savo dešimtmetį.

Per šį trumpą laikotarpį nuveikta daug darbų, įeisiančių į Lietuvos akordeono istoriją. Aukštą katedros pedagogų profesionalumą liudija išauginti nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatai – L. Salijus, A. Rakauskas, V. Danielius, A. Daučianskaitė, A. Daučianskas, V. Jurkšienė, A. Petrauskaitė ir kiti. Studentai tapo prestižiškiausių tarptautinių konkursų nugalėtojais ir laureatais, aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir už jos ribų. Šviesaus atminimo katedros vedėjo Kazio Stonkaus ir jo kolegų Gražinos Lukošienės, Mindaugo Labanausko dėka Kaune buvo surengti vieni žymiausių tarptautinių konkursų – „Coupe Mondiale“, „Trophe Mondiale“, jų metu lankėsi akordeonininkai iš viso pasaulio. Meistriškumo pamokas vedė geriausi akordeono pedagogai – V. Semionov, E. Moser, A. Nebel, M. Bone, G. Dellarole, M. Bjeletič ir daug kitų. Katedros studentai ir alumnai pasaulyje yra vertinami tiek kaip klasikinės muzikos atlikėjai, tiek pramoginės muzikos, džiazo.

Organizatorių nuotr.

VDU MA Akordeono katedra dėkoja šviesaus atminimo prof. P. Bingeliui, Kauno valstybinės filharmonijos vadovui J. Krėpštai, akordeonistų draugijos pirmininkei G. Lukošienei ir B. Rušėnienei, Lietuvos nacionalinės akordeonistų sąjungos viceprezidentui M. Labanauskui, šviesaus atminimo prof. K. Stonkui, doc. G. Mameniškiui ir doc. P. Velikiui, VDU MA dekanui S. Geruliui, prodekanei D. Bukantaitei ir visiems prisidėjusiems prie katedros kūrimo ir puoselėjimo, jos sėkmingos veiklos.

K. Stonkus skatino ne tik groti akademinį repertuarą, bet ir kurti savo kompozicijas, todėl koncerte skambės daug autorinių kūrinių. Lapkričio 28 dieną 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje griaudės akordeonas. Jubiliejiniame koncerte dalyvaus VDU MA akordeono katedros studentai ir absolventai L. Salijus, G. Manzurovas, M. Kundrotas, A. Petrauskaitė, D. Dombovskis, V. Danielius, A. Daučianskas, šiuo metu dirbantys dėstytojai G. Mameniškis, A. Rakauskas, P. Velikis. O jiems talkins visas būrys scenos bendraminčių: VDU kamerinis orkestras (dirigentas Vytautas Lukočius), Neda Malūnavičiūtė (vokalas), Lina Rovaitė (vokalas), Artūras Anusauskas (fortepijonas), Leonardas Bėkša (fortepijonas), Kristina Jeganian (fortepijonas), Dmitrijs Mihailovs (klavišiniai) Arman Isojan (kontrabosas), Nerijus Ardzevičius (kontrabosas), Michails Novikovs (mušamieji), Gražvydas Dimbelis (mušamieji).

Akordeonas – yra jaunas, modernus, išsikovojęs savo vietą pasaulyje, vienas iš unikaliausių ir universaliausių instrumentų. Toks bus ir jubiliejinis katedros koncertas, kuriame skambės akademinės muzikos kūriniai, džiazas, autorinė muzika. Girdėsite akordeoną solo, su kameriniu orkestru, įvairių ansamblių sudėtyse. Koncerto programoje: Arvydo Malcio, Viačeslav Semionov, Viktor Vlasov, Andrea Di Giacomo, Camille Saint-Saëns, Chick Corea, Richard Galliano, Eddy Louiss, Benny Golson kūriniai bei autorinės atlikėjų kompozicijos.

Nepamirštamo visiems vakaro su VDU MA Akordeono katedra akordeono garsų apsupty!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

 Kaunietis portretas
Šaunu!!! Gera žinia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių