Vienuolika fotomenininkų kviečia ragauti gyvenimą

Kauniečio fotomenininko Iridijaus Švelnio vadovaujama grupė menininkų Babtyno-Žemaitkiemio dvare pristatė savo darbus, sujungę juos į vieną bendrą kūrinį – "11 gyvenimo kąsnių". Jungtiniame fotografijos, tapybos ir koliažo projekte kūrėjai pasirinko atkurti įvairias žmonių gyvenimo situacijas, kuriose jie patyrė įsimintiniausias emocijas.

Pasiruošimas truko pusmetį

Ši paroda – pusmetį trukusios fotomenininko I.Švelnio fotografijos pamokų sesijos finišas. Pusmečio trukmės kursuose, kurie vainikuojami mokinių paroda, fotomenininkas sukaupta patirtimi dalijasi neatlygintinai.

"Kai manęs paklausia, kodėl taip darau, mano atsakymas yra paprastas – linkiu kiekvienam jūsų mokyti kitus, nes tik tada iš tikrųjų išmoksite patys. Todėl ir mokau kitus, kad pats gebėčiau išmokti", – teigia kūrėjas.

Kūrybinio proceso metu menininkų grupei netrūko ir iššūkių. "Mano mokymuose dalyvaujant neatlygintinai, sąlygos yra griežtos. Kartą neatėjęs į mokymus, daugiau gali nesirodyti. Privalai siekti atsakomybės už tai, kur ateini ir ko sieki. Tokia atsakomybė mokiniams turbūt buvo vienas didžiausių iššūkių, todėl, kad visą tą laiką jie žinojo, jog jei suklys bent kartą, daugiau čia nesugrįš", – apie mokiniams keliamus reikalavimus pasakojo I.Švelnys.

Fotomenininkas prisipažino, kad ir pačiam buvo sudėtingų akimirkų. "Vienu metu dirbant su tiek žmonių komunikacija yra sudėtinga, nes visi informaciją priima skirtingai. Tačiau mokiniai išties padarė viską, ką galėjo, – sujungė viską, ko mes mokėmės, – kaip veikti žmogaus sąmonę įvairiais vizualiniais elementais, instaliacijomis, garsais, spalviniais momentais. Jų darbai nuostabūs", – galutiniu rezultatu džiaugėsi kūrėjas.

Mokiniai sujungė viską, ko mes mokėmės, – kaip veikti žmogaus sąmonę įvairiais vizualiniais elementais, instaliacijomis, garsais, spalviniais momentais.

Neįprasta kūrybinė aplinka

Babtyno-Žemaitkiemio dvare I.Švelnys rengia jau ne pirmą parodą. "Šis dvaras yra įstabiausia ir labiausiai energiškai įkrauta vieta Lietuvoje, kurioje kūriniams galima suteikti didelę pridėtinę vertę, – teigia fotomenininkas. – Todėl ir mokinius kviečiau parodai rinktis šią vietą, kur ir įrengėme atskiras erdves su atskiromis emocijomis, kad žmogus, įėjes į vidų, galėtų pabūti su savimi, savo mintimis uždarame rate, pereiti savo emocinį momentą. Galbūt net žvelgdamas į ekspoziciją palygintų, ar jam šie išgyvenimai pažįstami, suprantami. Todėl, mano nuomone, tai yra įstabiausia vieta žmogaus pasąmoniniams elementams."

Parodos erdvė suskirstyta į 11 juodų kambarėlių, kuriuose kiekvienas menininkas atskleidžia pasaulį atitinkamai per savo prizmę. "11 kąsnių – tai 11 skirtingų gyvenimo situacijų, apie kurias kiekvienas autorius renkasi kalbėti asmeniškai", – pastebi parodos rengėjas I.Švelnys.

Parodos atidarymui pasirinktas kiek neįprastas muzikos instrumentas – dambrelis. Anot parodos organizatoriaus, dambrelio garsais kuriamą atmosferą galima gretinti ir su dvasiniais žmonių ieškojimais, siekiu pažinti skirtingas kultūras. Dambrelis ne vienam gali atrodyti nuobodžiai – juk juo išgaunama tik viena nata. Bet šiandien, kai yra informacijos perteklius, labai gera atsijungti nuo spalvotų standartų gausos ir panirti į vieną garsą, tartum grafikos kūrinį, sklidiną vidinės gelmės ir subtilumo. Būtent tai ir suteikia dambrelis – alternatyva net ir alternatyviajai kultūrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių