Pereiti į pagrindinį turinį

Vilkas Albinas ir XXI a. Raudonkepuraitė

2015-03-08 10:04
DMN inf.
Organizatorių nuotr.

Kauno mažajame teatre premjera – komiška drama su kriminaliniu atspalviu "Barakudų medžioklė žaliems". Spektaklio autorius –  gerai žinomas rašytojas, dramaturgas, režisierius Mindaugas Valiukas.

Naująjį spektaklį jo kūrėjai vadina intertekstualia, sąmojinga ir nenuspėjama pasakos apie Raudonkepuraitę variacija su "stand up" elementais. Ji intriguoja tvirtai suveržtu, įtampos ir egzistencinės gelmės nestokojančiu siužetu, (ne)rūpestingai žaidžia kultūrinėmis aliuzijomis ir popkultūros stereotipais. Tai spektaklis apie nesugebėjimą būti pačiu savimi (vadinasi, kitokiam, nepatogiam), apie gyvenimo inerciją ir baimę įsiklausyti į savo sielą, apie gyvenimą pagal svetimus standartus ir scenarijus.

Pagrindinis spektaklio personažas Albinas – kitoks pasakos apie Raudonkepuraitę vilkas. Čia jis – "Vilkų" gaujos narys, gaujos boso sūnus, bet sykiu ir pacifistas, meniškos sielos jaunuolis. Iki ausų įsimylėjęs barakudos tipo (jam atrodo – tobulą) merginą Kanelupę ir atsidūręs pasirinkimo (meilė arba pinigai) kryžkelėje Albinas žengia klaidingu keliu – nuslopina savo vidinį balsą ir renkasi nusikaltimą.

Šiame spektaklyje beveik dešimt skirtingų personažų (pagrindinį veikėją Albiną, "Vilkų" gaujos narius Svajką, Houpą, Tomį, sužadėtinę Kanelupę, Raudonkepuraitės prototipą Rozamundą, jos mamą ir močiutę etc.) kuria vienas aktorius Lukas Alsys, šmaikščiai, nedidaktiškai ir be pagraudenimų tiriantis jaunuolio, tapusio klestinčio žmogaus įvaizdžio auka, bylą.

Pasak M.Valiuko, spektaklio (anti)herojaus jaunystės klaida – nebrandžios asmenybės archetipas, todėl spektaklis gali būti aktualus įvairaus amžiaus žiūrovams (nes pasirinkimai, dilemos, kazusai ir moralinės, egzistencinės kryžkelės yra kone privaloma mūsų gyvenimo dalis), nors pagrindinis jo adresatas – vyresnysis paauglys ir jaunas suaugusysis.

M.Valiuko kūrybinė biografija spalvinga ir "įvairiažanrė": jis yra išleidęs keturias knygas (poezija, dramaturgija) ir autorinių dainų kompaktinę plokštelę "Be pavadinimo". Parašė scenarijų įvairius kino apdovanojimus pelniusiam trumpametražiam filmui "Pašteto brolija". 2008 m. M.Valiukas pateko tarp pretendentų tapti geriausiu Lietuvos teatro menininku Auksinio scenos kryžiaus geriausio nacionalinės dramaturgijos autoriaus nominacijoje. Nemažai spektaklių pagal savo pjeses M.Valiukas yra režisavęs Klaipėdos vaikų ir jaunimo teatre "Aušra", o platesnei teatrinei bendruomenei kaip dramaturgas ir režisierius M.Valiukas prisistatė 2010 m. "Menų spaustuvėje" vykusiame debiutų festivalyje "Tylos!" su spektakliu-tragikomiksu "Trintukas" (spektaklis atsirado 2009 m. "Menų spaustuvės" jaunųjų scenos menininkų programoje "Atvira erdvė").


Kas? Kauno mažojo teatro premjera "Barakudų medžioklė žaliems".
Kur? Kauno mažajame teatre.
Kada? kovo 13 d. 19 val., kovo 14, 21 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų