Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus knygų mugėje – rožinės knygos: už jas surinkti pinigai atiteks sergantiems vaikams

2023-02-14 09:19

Vasario pabaigoje vyksiančios Vilniaus knygų mugės lankytojai kviečiami stabtelėti prie vieno iš labiausiai išsiskiriančių stendų ir kitomis akimis pažvelgti į rožines knygas. Jas sieja ne leidyklos pavadinimas, išleidimo metai ar autoriaus vardas. Visas šias knygas iš naujo sukūrė vaikai, o už jas gauti pinigai keliauja taip pat vaikams, sergantiems onkologinėmis ligomis.

Knygas prikelia antram gyvenimui

Kauno „Herojaus“ mokykla kartu su Rimanto Kaukėno paramos grupe įgyvendina bendrą idėją – žmonių paaukotas knygas prikelia naujam gyvenimui, o vėliau jas parduoda.

Kitą spalvą knygoms suteikia mokyklos vaikai, tėvai ir mokytojai apvilkdami rožiniais viršeliais ir kūrybiškai apipavidalindami. Pasak mokyklos literatūros mokytojos Dovilės Pelegrimės, taip knygos tampa pinknygėmis (angl. pink – rožinis).

„Iš tėvų sąskaitos pervesti pinigų ir taip paaukoti yra viena, tačiau paramai skirti savo laiką – tai kas kita. Per tokias veiklas  paprasčiau kalbėti apie empatiją, užuojautą, gerų darbų prasmę ir kiekvieno indėlį“, – sakė mokytoja.

Už knygas gautos lėšos keliauja į R. Kaukėno paramos grupės fondą ir skiriamos onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Rožinių knygų projektas vaikams suteikia žinojimą, kad jie prisideda prie pokyčio visuomenėje, padeda tiems, kam parama yra gyvybiškai svarbi.

Įsijungia visa mokyklos bendruomenė

Pasak D. Pelegrimės, mokyklos stendas knygų mugėje yra išskirtinis – akį traukia ryški rožinė spalva. Mokytoja džiaugiasi, kad rožinės knygos jau turi ir savo gerbėjų ratą.

„Yra nuolatinių mugės lankytojų, kurie ieško mūsų stendo, taip pat kartais žmonės ateina ieškoti tam tikros knygos, kurios jau nėra prekyboje ir tikisi ją rasti pas mus. Į knygų mugę vežame ne šimtus, o apie tūkstantį per metus paruoštų rožinių knygų“, – pasakojo D. Pelegrimė.

Į knygų dizaino kūrybines dirbtuves noriai įsijungia visa mokyklos bendruomenė, kasmet atrandanti naujų idėjų, kaip joms sukurti naują viršelį.

„Kartais būna, kad pats vaikas į mokyklą atneša knygą, tuomet ją atnaujina ir dar atvažiuoja į knygų mugę jos nusipirkti. Mano nuomone, taip stipriai išauga tokios knygos vertė, o mokiniai šioje akcijoje mato prasmę, prisideda prie gerų darbų.

Manyčiau, kad tai yra svarbus socialinis projektas, o patys vaikai, kai nuperkama jų kurta knyga, tuo labai didžiuojasi“, – sakė D. Pelegrimė.

Kodėl rožinė spalva?

D. Pelegrimė sako, kad rožinė spalva nepalieka abejingų – vieni ją mėgsta, kiti – ne: „Tačiau, susipažinę su idėja, mugės lankytojai į šią spalvą ima žvelgti kitaip.“

Knygas tokios spalvos viršeliais „Herojaus“ mokyklos mokiniai puošia jau šeštus metus, o pati spalva atsirado labai natūraliai.

Kartą viena mokinė išsakė savo svajonę – ji norėjo visas perskaitytas knygas pažymėti rožine spalva. O mokykla turėjo tradiciją – vaikams perskaičius knygą ją dėti į bendrą lentyną.

Taip gimė idėja perskaitytas knygas, esančias mokyklos lentynoje, puošti rožine spalva, o mokyklos bendruomenės žodyne atsirado naujas žodis – pinkinti. Idėja pasiteisino, nes knygos iš tiesų atrodė gražiai ir išskirtinės.

Kaip sakė D. Pelegrimė, kadangi mokyklos vaikai skaito daug, todėl knygų lentyna prisipildė labai greitai, o po vienerių metų prasidėjo bendradarbiavimas su R. Kaukėno paramos grupe.  

R. Kaukėnas: tai ne tik kilni misija

Pasak R. Kaukėno, knygų prikėlimas antram gyvenimui – ne tik kilni misija, kurios pagalba galima padėti onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Svarbu ir tai, kad į procesą įsitraukia moksleiviai, kurie, dekoruodami knygų viršelius, į tai sudeda visą savo meilę ir šilumą.

„Ši spalvinga ir prasminga bendra iniciatyva ne tik suburia vaikus kūrybiškai veiklai, tačiau skleidžia ypatingą idėją – dalintis gerumu. Knygų prikėlimas antram gyvenimui leidžia išpildyti sunkiai sergančių vaikų svajones. Jos, tikime, suteikia gerų emocijų, kurios padeda sveikti“, – sakė R. Kaukėnas.

Mokyklos bendruomenė ir R. Kaukėno paramos grupė kviečia visus susitikti Vilniaus knygų mugėje – ne tik įsigyti knygą, tačiau ir iš arčiau susipažinti su rožine iniciatyva.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų