Virtualioje parodoje – hipiai, hipsteriai ir Kauno mitinis žvėris

Išgirdę žodį "subkultūra" pirmiausia galime suklusti ir susimąstyti, kas tai yra. Vieniems jis galėtų asocijuotis su britų grupės "The Beatles" dainos "Yellow Submarine" pavadinimo antruoju žodžiu, kuris turi tą patį priešdėlį kaip ir pradžioje paminėtas žodis. Kitiems subkultūra gali reikšti tam tikros visuomenės grupės socialinį, profesinį, etninį ar kitokį tapatumą. Ne be reikalo kiekvienas pasaulio miestas vienija tam tikrų subkultūrų atstovus. Kaunas – ne išimtis.

Daugelio postmodernioje visuomenėje aktyviai veikiančių subkultūrų grupių užuomazgos siekia XX a. šeštąjį ir septintąjį dešimtmetį. Šiuo laikotarpiu iškilo hipių judėjimas, prasidėjęs JAV. Svarbu paminėti, kad hipių subkultūros idėja kilo norint priešintis egzistuojančioms gyvenimo normoms, siekiant visuotinės taikos ir meilės pasaulyje (kaip tik tada, 1955–1975 m., vyko Vietnamo karas). Hipiai priešinosi JAV vyriausybės politikai, nukreiptai į karinius veiksmus minėtoje Rytų Azijos šalyje. Nepaisant to, kad judėjimas kilo kaip opozicija valstybės įsitraukimui į karą, hipiai nedalyvavo politikoje tiesiogiai.

Ne veltui teksto pradžioje paminėjau legendinę britų muzikos grupę "The Beatles". Būtent bitlai 6–7-ojo dešimtmečių sandūroje išgarsino hipių subkultūrą visame pasaulyje. Tai liudija vieno iš grupės vokalistų Johno Lennono daina "Imagine", kuri buvo tapusi hipių himnu ir iki šiol skambanti protestuose. Bitlų populiarumas neaplenkė ir Lietuvos, konkrečiai Kauno. Tuo metu dar sovietinės okupacijos gniaužtuose esančiame mieste radosi naujų laisvės kovotojų – hipių.

Galima sakyti, kad XX a. viduryje gimęs judėjimas davė netiesioginę pradžią ateities subkultūrų kūrimuisi. Tai byloja tokios šių dienų subkultūros kaip gotai, baikeriai, hipsteriai, menininkai, raideriai, traperiai, e.girls ir sportininkai. Paminėtas šių dienų bendruomenės grupes vieną nuo kitos skiria ne tik aprangos stilius, bet ir pasaulėžiūra, interesų sritys. Tai susiję su hipių subkultūra, kurios atstovams būdingi ne tik ilgi plaukai, gėlėtų raštų drabužiai, bet ir noras atkreipti žmonių dėmesį į visuomenę slegiančias socialines problemas.

Šiuo metu tarp jaunų žmonių yra itin paplitusi hipsterių subkultūra. Galima sakyti, kad hipsteriai – tai modernūs hipiai. Hipsteriai (ketvirtajame dešimtmetyje), kaip ir hipiai, vienijosi JAV protestuodami prieš tradicines visuomenės normas ir lūkesčius. Vis dėlto šiuolaikinėje visuomenėje modernių hipių subkultūros atstovais yra laikomi išsilavinę, stilingi jauni žmonės, kurie nepripažįsta socialinių statusų ir priešinasi visuomenės suvienodėjimui. Todėl hipsteriams išvaizda yra vienas iš būdų išreikšti asmeninį unikalumą ir nenorą prisitaikyti visuomenėje. Šiam faktui tikrai pritartų parodos "Subkultūrų žvėrys" vienas iš pasakotojų, hipsterių subkultūros atstovų Benas Balčikonis. Jaunuolio nuomone, šios subkultūros svarbiausi skiriamieji bruožai – autentiškumas ir unikalumas.

Prieš karantino sugriežtinimus Kaune kone kasdien vaikštant Laisvės alėjoje ar Vienybės aikštėje buvo galima sutikti ne tik hipsterių, bet ir baikerių, traperių, menininkų, gotų, raiderių, e.girls ir sportininkų bendruomenių atstovų. Tačiau, kaip sakė genialusis Antoine de Saint- Exuperi, svarbiausi dalykai akimis nematomi: vienos šių subkultūrų aiškiai pastebimos visuomenėje, o kitos – ne.

Būtent toks – nematomas, bet vienu ritmu su Kaunu alsuojantis, jo dvasią formuojantis ir su kiekviena iš šių subkultūrų susietas yra miesto mitinis žvėris.

"Miesto Mitinis Žvėris" yra "Kaunas 2022" kuriama legenda apie Kauno pilies požemiuose gyvenantį miesto saugotoją. Deja, šis saugotojas plika akimi nematomas, tačiau jo skleidžiamą magiją galima pajausti tyrinėjant Kauno istoriją nuo pat tarpukario. Juk ne veltui Kaunas, buvęs laikinąja Lietuvos sostine, jau 2022 m. taps šiuolaikine Europos kultūros sostine. Šis netrukus vyksiantis virsmas simbolizuoja, kad Kaune iš tiesų egzistuoja vieniems matoma, o kitiems nematoma mitinio žvėries subkultūra, neleidžianti miestui prarasti savojo identiteto.

Ko gero, svarbiausia miesto dalis yra patys jo gyventojai. "Kaunas 2022" jaunimo programos "Kauno iššūkis" alumnų klubo projekto KOMODA kūrėjai, susižavėję kasdieniu kauniečių stiliumi, atkreipė dėmesį į tai, kaip tam tikros bendruomenės grupės išreiškia savo pasaulėžiūrą per stilių. Įvairių subkultūrų atstovų įvaizdžio saviraišką jaunuoliai susiejo su miesto mitiniu žvėrimi, surengdami virtualiąją parodą "Subkultūrų žvėrys". Pamatyti parodą galima projekto KOMODA "Facebook" puslapyje arba "Kaunas 2022" biuro ekranuose (Laisvės al. 36).

Šiuolaikinį Kauną formuoja daug skirtingų ir gana panašių subkultūrų, bet tik pats miesto gyventojas – it tas Mažasis princas – gali širdimi pajusti ryšį su tam tikro gyvenimo stiliaus atstovais ar atstovėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių