Vokietijoje gyvenantys lietuvių muzikai su Kauno simfoniniu orkestru publikai dovanos koncertą

Penktadienio vakarą Kauno valstybinėje filharmonijoje vyks klarnetininko Žilvino Brazausko ir Kauno miesto simfoninio orkestro (vyr. dirigentas Constantine Orbelianas, JAV) koncertas. Diriguos Vilmantas Kaliūnas.

Vokietijoje studijuojantis ir įvairių Europos šalių koncertų salėse koncertuojantis klarnetininkas Ž. Brazauskas viename interviu yra pasakęs: „Lietuvos tikrai nenorėčiau pamiršti. Vis sulaukiu pasiūlymų pagroti, tad labai džiaugiuosi, kad dar nesu užmirštas.“ Todėl pakviestas taip pat Vokietijoje gyvenančio dirigento Vilmanto Kaliūno ir Kauno miesto simfoninio orkestro kartu surengti koncertą, solistas sutiko.

Koncertą organizuoja Kauno miesto simfoninis orkestras. Pristatydamas solistą šio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas primena, kad nuo mažų dienų be galo mėgęs džiazo stiliaus muziką, Ž. Brazauskas žinojo, kad ateis laikas jam rinktis, bet studijuodamas Liubeko muzikos akademijoje, klarnetininkas suprato, kad gros ir klasikinę muziką, ir džiazą. Šio atlikėjo talentas jau sulaukia gražiausių vertinimų bei komplimentų. Kad jie pelnyti, įsitikinti galės ir koncerto Kaune klausytojai. Koncerte bus atliekama: Ralpho Vaughano Williamso uvertiūra „Vapsvos“, Wolfgango Amadeuso Mozarto Koncertas klarnetui ir orkestrui A-dur bei Antoníno Dvořáko Simfonija Nr. 7 d-mol. Diriguos žinomas V. Kaliūnas.

Jo kelias į didžiąsias scenas prasidėjo vaikystėje, kai būdamas vos ketverių, pradėjo groti fortepijonu, o paskui M. K. Čiurlionio menų mokykloje pradėjo mokytis groti obojumi. Baigęs Vilniaus Tallat–Kelpšos konservatoriją, studijas tęsė Nacionalinėje muzikos ir teatro akademijoje. Į talentingą jauną muzikantą atkreipė dėmesį obojininkas iš Vokietijos. Taip V. Kaliūnas išvyko į Vokietijos miestą Sarbriukeną ir tęsė studijas Muzikos konservatorijoje. Kaip solistas jis ne kartą pasirodė su Frankfurto radijo, Pietų-Vakarų Vokietijos radijo, Liuksemburgo filharmonijos ir Jeruzalės simfoniniu orkestrais.

Anot orkestro vadovo A. Treikausko, dirigavimas V. Kaliūnui visada buvo labai svarbus, nors daug metų skirta obojininko specialybei. Dirigavimą jis studijavo Veimaro muzikos universitete, taip pat tobulinosi daugelyje meistriškumo kursų. Gavęs kvietimų, V. Kaliūnas pasirodė su Tiuringijos, Jėnos filharmonijų, Pazardžiko simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Kauno miesto simfoniniu bei Nacionaliniu simfoniniu orkestrais. Kaip dirigentas debiutavo ir garsiojoje Hamburgo Elbės filharmonijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių