Žiūrovų teismui – aristrokratiško trapumo keramika

Keramikos muziejuje veikia XVII Tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo dalyvių paroda.

Keramikos muziejuje veikia XVII Tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo dalyvių paroda.

Kaulinis porcelianas laikomas viena vertingiausių porceliano rūšių: kartais jis dar vadinamas baltuoju auksu. Tai brangi ir įnoringa medžiaga, kurią įsigyti ir su kuria  dirbti geba tikrai ne kiekvienas menininkas. Kaulinis porcelianas reikalauja didelio kruopštumo ir užduoda daug klausimų, į kuriuos atrasti atsakymus gali tikrai ne visi. Jį reikia išformuoti plonasienį, o dar neišdegtas, jis yra be galo trapus.

"Dėl per didelio savo juvelyriškumo, tai nėra daugelio menininkų mėgstama medžiaga. Norint dirbti su kauliniu porcelianu, reikia tokiems dalykams turėti įgimtą jautrumą", – sako Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto Keramikos katedros vedėjas Remigijus Sederevičius.

Patyręs keramikas pastebi: šiurkštūs pirštai iš kaulinio porceliano nesukurs dėmesio verto kūrinio. "Su šiuo porcelianu nepavyks dirbti atmestinai, darbui reikia visiškai atsiduoti ir susikoncentruoti", – pastebi jis.

Simpoziumas, kurio dalyvių kūriniai eksponuojami Keramikos muziejuje, ne atsitiktinai rengiamas Kaune. Lietuvoje stiprius kaulinio porceliano pamatus suformavo Kaune veikusi porceliano gamykla "Jiesia". Artimiausias kaulinio porceliano centras – Sankt Peterburgas, jo Imperatoriškasis kaulinio porceliano fabrikas, garsėja talentingais  menininkais. Nereikėtų pamiršti paminėti ir Jungtinės Karalystės, kuri taip pat yra viena iš garsiausių kaulinio porceliano tiekėjų.

Šiuo metu įsigyti pačios kaulinio porceliano masės nėra sunku, tačiau visos paslaptys – mokėjimas elgtis su šia medžiaga, turėti įgūdžių ją formuoti. Simpoziume dalyvaujančių keramikų tikslas – atrasti netradicinį formavimo būdą, parodyti, kokių galimybių teikia kaulinis porcelianas. Paroda puikiai sujungė tiek studentų, tiek patyrusių menininkų kūrybą, eksperimentus ir bendradarbiavimą, suteikė kūrėjams galimybių konsultuotis, dalytis idėjomis bei diskutuoti.

Parodoje pristatomi darbai išsiskiria medžiagiškumu. Simpoziume akių nevargina spalvų paletė: visas dėmesys skirtas pačiam kauliniam porcelianui išryškinti, jo baltumui, švarumui ir skaidrumui atskleisti.

Kaip atskirti, kur yra tikras kaulinio porceliano dirbinys, o kur klastotė? R.Sederevičius pirmiausia siūlo atkreipti dėmėsį į šukės baltumą. Reikėtų pakelti prieš šviesą ir pažiūrėti, ar persišviečia pirštas, ar matosi šešėlis kaip per baltą popieriaus lapą.

Dar vienas iš identifikavimo būdų – prekės ženklas. Didžioji dauguma kaulinio porceliano gamintojų turi savo prekės ženklus, kurie dažniausiai būna įvardyti ant dugno. Bet paprastam žmogui atpažinti, ar tai tikrai yra originalus dirbinys, kartais būna itin sudėtinga,nes gali būti pagaminta labai aukšto lygio klastotė, o jai atpažinti reikia įgūdžių.

Savo darbo su kauliniu porcelianu įgūdžius tobulins ir keramikai: simpoziumo vadovas R.Siderevičius yra tikras, kad po pertraukos atgaivintas projektas bus organizuojamas ir ateityje. Tikslas – praplėsti menininkų bei dalyvaujančių šalių ratą, pristatyti jų kūrybą, supažindinti visuomenę su vyraujančiomis šios porceliano rūšies tendencijomis ir išsklaidyti žmonių, kurie dar dvejoja, ar tokios parodos yra vertingos ir reikalingos, visas abejones.


Kas? XVII tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo dalyvių kūrinių paroda.
Kur? Keramikos muziejuje (Rotušės a. 15).
Kada? Veikia iki rugsėjo 28 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių