Pereiti į pagrindinį turinį

Žvejų šventė visai šeimai

2016-06-07 11:25

Pirmą kartą Kauno miesto istorijoje vyks Žvejo ir žuvies dienos paminėjimas! Birželio 19 d. Nemuno ir Neries apsuptoje santakoje organizuojama fiesta visiems, kurie neabejingi žuviai ir žvejybai. Tai miesto šventė visai šeimai, kurioje bus įdomu visiems: žvejams, vaikams ir net moterims!

Žvejo ir žuvies diena

Pirmą kartą Kauno miesto istorijoje vyks Žvejo ir žuvies dienos paminėjimas! Birželio 19 d. Nemuno ir Neries apsuptoje santakoje organizuojama fiesta visiems, kurie neabejingi žuviai ir žvejybai. Tai miesto šventė visai šeimai, kurioje bus įdomu visiems: žvejams, vaikams ir net moterims!

Šiek tiek istorijos

Minėti Tarptautinę žvejų dieną nuspręsta 1984 m. Tarptautinėje žvejybos sureguliavimo ir plėtojimo konferencijoje Romoje. Pasirinkta data – birželio 27-oji. Ji siejama su žvejų globėjo Šv. Petro vardadieniu.

Lietuvoje ši diena iki šiol buvo minima epizodiškai. Būdavo labiau akcentuojama žvejybos išteklių apsauga, mėgėjiška žūklė. Žiemą jau tradicinė yra tapusi yra Palangos stintų šventė, o Kaunas, būdamas upių miestas, neturi tradicijų ir kultūrinių renginių, skirtų žvejams.

"Labai sudėtinga formuoti visiškai naują renginio tradiciją ir formatą. Tačiau nebijodama sunkumų, kurie laukia kiekvieno organizatoriaus, kuriančio naujas tradicijas, turiu tikslą – šią šventę puoselėti, kad ji taptų tradicinė. Jeigu tokia taps, Kaunui tai padės pritraukti daugiau lankytojų ir geriau pažinti tradicijas bei papročius", – įsitikinusi renginio organizatorė Aistė Grybauskienė.

Žvejo ir žuvies dienos šventė – pirmas žingsnis gaivinant  Nemuno ir Neries pakrantes! Tai neišnaudotas Kauno potencialas.

Šventė šeimai

Renginio idėja – pakviesti visus į žvejybą ir sukurti šventę jų šeimoms. Į vieną fiestą susiburs visi: žvejybos draugijos ir klubai, įmonės, gaminančios ar prekiaujančios žuvies produkcija, maitinimo įmonės, žvejybos reikmenų parduotuvės.

Renginio kablys – Kauno žvejų draugijos ir žūklės klubo "Vienam gale kablys" organizuojamas Kauno miesto žūklės čempionatas.

Organizatoriai džiaugiasi, kad surengti šią šventę padeda solidūs partneriai – Kauno žvejų draugija, vadovaujama Ričardo Kaziūno, bei žūklės klubas "Vienam gale kablys", atstovaujamas valdybos pirmininko Svajūno Mikalausko ir Giedriaus Lodos.

Jie kauniečiams ruošia išskirtinę šventę. "Kauno miesto žūklės čempionato varžybos vyks dviejose kategorijose: mėgėjų ir sportininkų. Dalyvauti gali visi norintieji, užsiregistravę vietoje arba iš anksto. Varžybos vyks pagal Lietuvos sportinės žūklės plūdine meškere taisykles", – pasakojo S.Mikalauskas.

Šventės metu bus surengtas ir "Blitz" turnyras. Tai valandos trukmės varžybos, kurių metu trijų žmonių komanda gali žvejoti įvairaus tipo meškerėmis. "Tai bus labiau šou tipo varžybos.  Dalyvius konsultuos patyrę žvejai sportininkai ir palaikys sirgaliai", – pasakojo G.Loda.

Varžybos vyks Neryje. Organizatorių teigimu, ši upė pasirinkta neatsitiktinai, nes pakrantė tolygi ir patogi žvejybai.

Kauno miesto žūklės čempiono ir prizininkų laukia solidūs rėmėjų įsteigti prizai. Žymūs Lietuvos sporto, meno ir kultūros žmonės dalyvaus žvejybos varžybose, bus sudarytos įmonių ir organizacijų komandos.

Visus norinčiuosius dalyvauti prašom registruotis Kauno žvejų draugijoje: [email protected], tel. 8 686 48 624.

Prisijungs pranciškonai

"Galiu atskleisti keletą renginio paslapčių: viena iš jų – brolių pranciškonų "Žuvies dovana seserims benediktinėms", intrigavo renginio organizatorė A.Grybauskienė. – Vienuoliai pirmą kartą atliks istorinį religinį žuvies dovanojimo ritualą, kurį aprašo "Perudžijos legenda".

Dar vienas renginio orginalus akcentas – tradicinės žuvienės virimas ir visų svečių vaišinimas.

"Kaunas – miestas prie dviejų upių, turintis senas laivybos tradicijas. Gamta ir techniniai sprendiniai nusekino mūsų pasididžiavimą Nemuną ir dukrą Nerį. Tad būkime savo miesto patriotai ir garsinkime šią šventę ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų", – į šventę kviečia "Skliauto" vienas savininkų Ąžuolas Gaižutis.

Jis žada pasirūpinti gardžia žuviene šventės svečiams. "Šviežios žuvies skonis ir kvapas kelia aistras, todėl būtent žuviene noriu pavaišinti visus atėjusiuosius į šventę. Tai mano debiutas verdant tiek daug žuvienės. Virimo procesą fiksuos TV laida "Maistas ir aistros". Iššūkiai ir žavi, ir kelia nerimą – greičiausiai esu streso vergas, todėl ir ryžausi šiam projektui, kuris, manau, bus ir įdomus, o žuvienė – skani visiems", – vylėsi Ą.Gaižutis.

Renginyje bus galimybė pamatyti privačių žvejų kolekcijų. Kaunietis žvejys Petras renginyje pristatys savo privačią žvejybos laimikių kolekciją. Bus visiems įdomu iš arti pamatyti, kaip atrodo keletą dešimčių kilogramų sveriančios lydekos ar šamo iškamšos. Turintieji ir norintieji parodyti savo asmenines kolekcijas kviečiami kreiptis į organizatorius. Visiems atsiras vietos eksponuoti savo kolekcijas.

Maloniai kviečiame dalyvauti šventėje, kur ne tik šauniai praleisite laiką, bet ir turėsite puikią progą pagilinti savo žinias apie žveją, žuvis ir upes.


Žvejų šventės programa

Dalyviams – prie Neries

8–8.30 val. – Kauno miesto žūklės čempionato dalyvių registracija: iki varžybų dienos Kauno žvejų draugijoje e.paštu [email protected] ir tel. 8 686 48 624, prieš varžybas – prie Kauno pilies, Neries pakrantėje.

9–15 val. – "Kauno miesto žūklės čempionatas": žuvies perdavimas.

12–13 val. – "Blitz" turnyras komandoms po tris žmones.

16 val. – Kauno miesto žūklės čempionato nugalėtojų apdovanojimai.

Svečiams ir šeimoms – prie Kauno pilies:

12–16 val. – Žvejo scenoje skambės: džiazas, bliuzas, populiarioji ir kantri muzika.

Vyks įvairios teminės pramogos: žuvies produkcijos ir patiekalų degustacinė sala, vaikų pieva, damų klubas, meno oazė, sporto oazė, edukacinė sekcija, laivų šalis.

Renginio svečiai ir dalyviai bus vaišinami vietoje išvirta žuviene!

16 val. – šventinis dalyvių paradas su orkestru "Ąžuolynas".

16.15 val. – Istorinė brolių Pranciškonų žuvies dovanojimo ceremonija seserims benediktinėms.

16.25 val. – Kauno miesto žūklės čempionto nugalėtojų apdovanojimai. "Blitz" turnyro komandos nugalėtojos apdovanojimas.

Naudinga informacija

Kviečiame registruotis įmones: pristatant savo įmonės veiklą, prekiauti, reklamuoti, pristatyti savo produkciją, reklaminius, informacinius, edukacinius stendus, įsteigiant prizus dalyviams, dalyvaujant komandiniame "Bliz" žūklės turnyre (po tris žmones). Įmonių registracija: [email protected] 8 610 39 038,  [email protected] 8 630 33 436,  [email protected] 8 687 50 579.

Kviečiame registruotis žvejus Kauno miesto žūklės čempionatui: iki varžybų dienos Kauno žvejų draugijoje: e.paštu [email protected] ir tel. 8 686 48 624, prieš varžybas – prie Kauno pilies, Neries pakrantėje.

Žvejų ir įmonių dalyvavimas renginyje NEMOKAMAS!

Jūsų buvimas padės kurti naujas Kauno tradicijas!

Organizatoriai: REPUBLICA KAUNENSIS ir Kauno senamiesčio draugija.

Renginio partnerių patirtis

Klubas "Vienam gale kabys" –  pirmas žvejų klubas Lietuvoje, kurį 1995 m. įkūrė Paulius Korsakas, Arūnas Valinskas, Kastytis Stumbrys (Vaiduoklis) ir kiti tuo metu žinomi žmonės. Po trejų metų klubas tarsi atgimė iš naujo. Šiuo metu klube 32 nariai, kurie rengia žvejų bendruomenei gerai žinomus renginius: "Kur tu karpi?", "Baltic fishing chalenge", "Lašišadienis", "Nelik ant ledo".  "Vienam gale kablys" yra Lietuvos meškeriotojų sąjungos narys.

Kauno žveju draugijos tikslas – vienyti mėgėjiškos žūklės būrelius ir pavienius žvejus, ugdyti draugijos narių taurų požiūrį į gamtą, saugoti ir gausinti žuvų išteklius, puoselėti žūklės kultūrą ir tradicijas.  Šiuo metu Kauno žvejų draugija vienija apie 300 narių, tarp kurių senjorai, vyrai, moterys ir vaikai.  Daug metų draugija organizuoja varžybas suaugusiesiems ir vaikams tvenkiniuose. Prie Neries upės trečius metus iš eilės rengia vaikų ir jaunimo meškeriojimo plūdine meškere varžybas, kurios vyksta per Kauno Hanzos dienas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų