Maistas sielai
Startas patikėtas naujų idėjų kameriniam orkestrui „Niko“. Muzikantams gastronomiškai akomponavo koncertą priimančio svetingumo komplekso „Monte Pacis“ vadovė-someljė Indra Ramanauskienė ir virtuvės šefas Raimundas Dambrauskas.
„Progresyvios klasikos muzikos ir brandžios gastronomijos degustacija“, – taip renginį trumpai apibūdino organizatoriai „Geros muzikos ekspertai“ ir „Bardai LT“.
Patiekalai kurti pagal muzikinius kūrinius, o pastarieji išrikiuoti pagal skonių intensyvumą.
„Tam, kad išgyventumėte pilną patirtį, mėgautis vakariene rekomenduojame tik išklausius puikių kūrinių ir apdovanojus juos aplodismentais“, – nutilus progresyviosios klasikos muzikos ir brandžios gastronomijos degustacijos vakaro sumanytojai, svetingumo komplekso „Monte Pacis“ vadovei-someljė I. Ramanauskienei, liepų alėjoje suskambo naujųjų idėjų kamerinis orkestras „NIKO“. Pradžioje į idėją žiūrėjęs skeptiškai, galiausiai vadovas Gediminas Gelgotas sutiko. Jį įtikino Indros entuziazmas, šefo Raimundo Dambrausko meistrystė ir atsakingas jo požiūris. Ruošdamas kiekvieną patiekalą, šefas klausė didmeistrių muzikos ir preciziškai dėliojo akcentus. Pirmiausiai susirinkusieji galėjo paskanauti Johanno Sebastiano Bacho mėgiamiausius, jo vardu pavadintus lydekos kroketus. Pastaruosius vokiečių baroko epochos kompozitoriui ir vargoninINkui labai dažnai gamino jo žmona. Puoštas lydekų ikrais, baltaisiais ridikais, cikorijomis ir saldžiųjų žirnelių kremu, šaltasis užkandis puikiai derėjo su kreminio „Bortolomiol Superiore di Cartizze Valdovbiadene D.O.C.G 2020“ burbulais.
Antonio Vivaldi „Vasara“ pakvipo nuostabiu risotto, kurį italų kompozitorius ir smuikininkas, sukūręs daugiau nei 40 operų, mėgo dėl ypatingų brandintų ryžių „Acquerello“. Pagardintas krabų mėsa, žirneliais, smidrais iš Lietuvos ūkių, Vivaldi „Stracchino“ sūriu ir vytinta šonine, karštasis užkandis dar labiau atsiskleidė sauso itališko vyno „Brunelli Carianum Late Harvest Verona I.G.T 2019“ draugijoje.
Komplimentai virtuvės virtuozui
Karštąjį patiekalą ir vėl diktavo A. Vivaldi su kūriniu „Žiema“, o su lyg paskutiniosiomis orkestro natomis ant stalų pakvipo granatmedžio vaisių sėklų sultyse marinuota lietuviška elniena, patiekta su raudonojo vyno ir burokėlių oda, bulvių ir trumų puta, džiovintais baravykais ir kadagio uogomis. Prie lūpų susirinkusieji glaudė „Vesevo Ensi Taurasi DOCG 2013“ raudonojo vyno taures. Tiesa, šis patiekalas nieko bendro su A. Vivaldi neturi. Užtai jį puikiai įvertino ne vienas Lietuvos maisto kritikas.
Deserte „Balcarce“ sodraus skonio migdolų biskvitas persipynė su „Dulce de Leche“kremu, pekanų riešutų „praline“, morengais, lengvais vaniliniais putėsiais ur nuostabiu Astor Piazolla kūriniu „Libertango“. Panaudojęs virtuvėje buvusius likučius, desertą kadaise sukūrė vienas Buenos Airės kepėjas. Tuomet jis nė nenutuokė, kad šis desertas taip išpopuliarės. „Balcarce“ skonius sustiprino seno aukso atspindžio prancūziškas vynas „Arnaud de Villeneuve Hors d'Age Vin Doux Naturel 1985 Rivesalties AC“, o taurėse persipynė citrinų marmelado, cukruotų apelsinų žievelių, bičių vaško, subtilaus skrebučio ir skrudintų riešutų natos. Šis vynas, anot I. Ramanauskienės, gulėjo legendinės „Sadutės“ vyno rūsiuose.
Po gurmaniškos kelionės, kurią lydėjo muzikos skambesys, „Gurmanų gildijos“ profesionalai negailėjo pagyrų virtuvės šefui ir visai „Monte Pacis“ komandai. Priešais virtuvės virtuozus lenkėsi ir kiti vakaro svečiai.
„Moderniomis idėjomis apipinta klasika akims, ausims, gomuriui ir širdžiai. Nuostabi muzika ir puikūs patiekalai, kurie pranoko visus lūkesčius“, – dėkojo susirinkusieji.
Plati programa
Per visą vasarą numatyta dešimt Pažaislio liepų alėjos vakarų. „Dešimtasis mūsų sezonas, dešimtoji vasara, dešimt koncertų“, – kalbėdama su portalu kauno.diena.lt skaičiavo viena renginio organizatorių Alina Semionova.
Jubiliejinio sezono atidarymui pasirinkta styginių instrumentų grupė „Niko“, įkurta kompozitoriaus ir dirigento Gedimino Gelgoto, nes ji žinoma dėl savo patrauklių ir originalių pasirodymų. Atlieka progresyviąją klasikinę muziką, integruoja į savo pasirodymus aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą bei minimalistinius vizualinius scenos efektus.
„Svetingumo kompleksas „Monte Pacis“ kaip ir mes šiemet švenčia savo dešimtmetį. Kartu su „Niko“ kilo unikalios koncepcijos idėja sujungti gastronomiją ir muziką surengiant brandžių patiekalų ir progresyvios klasikinės muzikos degustaciją“, – kalbėjo A. Semionova.
Šią vasarą Pažaislio liepų alėjoje su akustiniu koncertu pirmą kartą svečiuosis Inga Jankauskaitė. „Vėl sulauksime mylimiausių tradicinių pasirodymų – roko baladės, atliekamos Česlovo Gabalio, Jeronimo Miliaus ir Felikso Zakrevskio. Birželį suplanuotas Monikos Liu akustinis koncertas, susidomėjimas kuriuo – didžiulis. Savo muzikinę programą su grupe pristatys Nijolė Narmontaitė. Rafailas Karpis ir Jokūbas Bareikis atvyks su edukacine „John Lennon istorija“, – vardijo A. Semionova.
Pažaislio liepų alėjos vakarų vasarą vainikuos projektas „Naktis Manhetene“ su Č. Gabaliu ir „Vilniaus divertismentu“.
Naujausi komentarai