2 proc. parama – pasirinkimas ar mandagus reketas?

Netrukus ateis diena, kai Valstybinė mokesčių inspekcija primins apie pajamų deklaravimą. O švietimo įstaigos jau atakuoja prašymais 2 proc. nuo savo sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio paskirti joms.

Netrukus ateis diena, kai Valstybinė mokesčių inspekcija primins apie pajamų deklaravimą. O švietimo įstaigos jau atakuoja prašymais 2 proc. nuo savo sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio (paskirti joms.

Kai kurių Kauno švietimo įstaigų auklėtiniai namo jau grįžo su tokiais prašymais. Dalis formos netgi užpildyta, kad namiškiams tereiktų įrašyti pavardę, asmens kodą, gyvenamosios vietos adresą ir padėti parašą. Lyg ir nieko tragiško, jei planuoji tuos 2 proc. skirti įstaigai, kurioje tavo vaikas praleidžia ne vieną valandą. Tačiau jei turi kitų planų, tokia atnešta, iš dalies užpildyta forma tėvus stato į gana keblią padėtį. 

„Mokytoja prisimins, kam išdalino prašymų formas, ir jų neatnešęs vaikas paklius į juoduosius sąrašus?“ – dažną tėvą kankinanti mintis. 

Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai primena, kad 2 proc. paramos skyrimas yra laisvanoriškas ir nieko neįpareigojantis.   

„Paramos gavėjai, darželiai, mokyklos ar kitos organizacijos, turinčios teisę ją gauti, negali daryti jokio spaudimo potencialiems paramos teikėjams, versti juos pildyti prašymus, kuriuose žmogus nurodo asmeninius duomenis, pavyzdžiui, asmens kodą. Sulaukęs tokių neteisėtų reikalavimų gyventojas turėtų kreiptis į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją ar policiją“, – situaciją komentavo Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė.  

Ji priminė, kad gyventojai paramą gali paskirti trimis būdais: per elektroninio deklaravimo sistemą, įteikiant VMI darbuotojui ir atsiunčiant raštu. 

Mokesčių administratorius pažymėjo, kad jau ne vienerius metus paramos prašymo per darbdavį teikti negalima. Prašymus gyventojai gali pateikti tik asmeniškai (įskaitant siunčiamus paštu) arba įstatymų nustatyta tvarka per atstovą. 

„Pabrėžiame, kad šiemet, kaip ir ankstesniais metais, VMI nepriims prašymų, kuriuos pluoštais mėgins pristatyti patys paramos gavėjai. Kaip jau minėta, prašymą pervesti pajamų mokesčio dalį pateikti turi pats gyventojas arba jo atstovas, turintis teisę pateikti prašymą arba atstovauti gyventojui Valstybinėje mokesčių inspekcijoje“, – sakė J.Stankienė. 

Mokesčių inspekcija gyventojus ragina prašymus pervesti paramą vienam ar kitam paramos gavėjui teikti elektroniniu būdu, nes taip išsaugomas konfidencialumas, parama skiriama laisva valia, o sistemoje gyventojas informuojamas, ar parama pasiekė gavėją. 


Šiame straipsnyje: GMPparamamokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

valstybe

valstybe portretas
panoro pasipinigauti is teveliu. Mes mokame mokescius ir dalis ju skiriama mokykloms, darzeliams. O tas 2proc. mokestis buvo sumastytas nevyriausybinems organizacijoms paremti - vaiku popamokiniams bureliams, baznycioms, senuku namai,labdaros organizacijos ir dar daug kitu, kurios nieko negauna is valstybes. Bet kazkurio momentu politikai irase i parama gaunancius valstybines istaigas. Vat ir nebelieka paramos kitoms organizacijoms. Smerkiu toki politiku zingsni - daviau ir ten pat atemiau.

reketas

reketas portretas
pas mus mokykloj tai yra reketas.Nešiojami atspausdinti blankai su įrašu kam pravesti tuos 2 procentus.

tam suda mala

tam suda mala portretas
išmok rašyti be klaidų, visą gyvenimą nesimokei, todėl dabar tau reikia didesnės pensijos? Skirk savo ar vaikų bei anūkų 2 proc, nuo atlygio, kodėl kiti turi tam fondui skirti? jei skirs, tai tik sau, o ne tau, berašti.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių