2014-ieji Kaune: nuo skrydžio į kosmosą iki korupcijos skandalų

  • Teksto dydis:

"Kauno diena" peržvelgė, kas šiais metais nutiko mieste. Kauną džiugino ir įsimenančios šventės, bet būta ir nemalonių korupcijos skandalų ar politinių rietenų. Belieka tikėtis, kad 2015-aisiais džiugių akimirkų bus dar daugiau.

"Kauno diena" peržvelgė, kas šiais metais nutiko mieste. Kauną džiugino ir įsimenančios šventės, bet būta ir nemalonių korupcijos skandalų ar politinių rietenų. Belieka tikėtis, kad 2015-aisiais džiugių akimirkų bus dar daugiau.

Į kosmosą pakilęs mažasis palydovas "LitSat-1" buvo sukonstruotas Kaune. Kovą "Kauno dienos" surengtame "Metų kaunietės" konkurse triumfavo originaliausios Lietuvoje eglės kūrėja Jolanta Šmidtienė. "Žalgirio" krepšininkai apgynė LKL čempionų titulą. Mamą išgelbėjusi devynmetė apdovanota "Gėrio sergėtojo" prizu.

Bene didžiausias korupcijos skandalas Kauno savivaldybę sudrebino dar metų pradžioje. Vasarį už grotų atsidūrė "Kauno vandenų" technikos direktorius, įtakingas miesto tarybos narys Valys Venslova. O rugsėjį iš Kauno mero posto nesėkmingai bandyta išversti Andrių Kupčinską. 

Sausis: savo sukonstruotą mažąjį palydovą "LitSat-1" į kosmosą išleidęs Kauno technologijos universiteto Elektronikos inžinerijos magistrantūros studentas Algis Karpavičius turėjo progą šypsotis. Jis buvo vienas pagrindinių palydovų kūrėjų. "Dar sunku tuo patikėti, iki šiol atrodė, kad kosmosas sunkiai pasiekiamas", – sakė jis.

Vasaris: vasario 10-ąją savivaldybės bendrovės "Kauno vandenys" technikos direktorius, įtakingas miesto tarybos narys Valys Venslovas, atsidūrė areštinėje. Jam buvo pareikšti įtarimai korupcija. Buvo kalbama, kad kyšių suma gali siekti dešimtis tūkstančių litų. Politiką teismas iškart leido suimti dešimčiai dienų. Išėjęs iš areštinės V.Venslova toliau posėdžiauja miesto taryboje, o byla kol kas teismo nepasiekė.

Kovas: Aleksote, Suvalkiečių g., rasta galinga ir pavojinga Antrojo pasaulinio karo laikų aviacinė bomba. Evakuoti teko 129 gyventojus. Šis įvykis vėl priminė, kad Lietuvos žemėje dar nemažai karo laikų sprogmenų. Kaune Aleksotas yra išskirtinis, nes čia aptinkama pavojingiausių radinių.

Kovas: kovo 15-ąją paskelbta, kad "Kauno dienos" surengtame "Metų kaunietės" konkurse triumfavo Jolanta Šmidtienė, kuri kauniečiams jau kelerius metus iš eilės dovanoja Kalėdų stebuklą – originaliausią Lietuvoje pagrindinę miesto eglę. Šiemet jos sukurtai Debesų žaliaskarei vėl nebuvo lygių.

Balandis: šį mėnesį prasidėjusi Savanorių pr. įkalnės rekonstrukcija tik pirmosiomis dienomis sukėlė didelių problemų vairuotojams. Vėliau transporto srautai pasiskirstė ir ypač didelių spūsčių išvengta. Gruodžio pabaigoje įkalne vėl leista važiuoti automobiliams.

Gegužė: atrodo, kad sprendimas sujungti Kauno dienas ir Hanzos šventę pasiteisino. Organizatorių šiemet parinktas erdves riterių kautynėms, viduramžių miesteliui, koncertams, lauko restoranams, mugei gyrė ir kauniečiai, ir miesto svečiai.

Birželis: permainingą sezoną birželio 6-ąją Kauno "Žalgirio" krepšininkai baigė skambiu akordu. Jie ketvirtą kartą įveikė "Neptūno" komandą ir apgynė LKL čempiono titulą. Žalgiriečiai šešioliktą kartą pasipuošė aukso žiedais.

Liepa: liepos 23-iąją galutinai pritarta Lietuvos stojimui į euro zoną. Jau nuo sausio 1-osios litus mūsų piniginėse pakeis eurai. Daugelis kalbintų kauniečių teigė, kad sentimentus litui įveikia simpatijos eurui, todėl įžvelgia daugiau pranašumų nei trūkumų. "Lito pasiilgsiu, bet ne tiek daug, kad norėtųsi stabdyti šį procesą. Tiesiog atėjo laikas naujam mūsų istorijos etapui", – pastebėjo archeologas Mindaugas Bertašius.

Liepa: nuo 10 iki 19 val. stogdengiams – poilsio metas. Tai vaizdas ne iš karštosios Ispanijos, o iš vienos Kauno statybų aikštelės. Karščiai į neviltį varė ne vieną dirbantį kaunietį, bet skundų dėl nepakenčiamų darbo sąlygų nesulaukta.

Rugpjūtis: pasitvirtino "Kauno dienos" kelta prielaida, kad Romas Zamolskis užsimaskavęs geriau už Henriką Daktarą. Šis Bulgarijoje įkliuvo nepraėjus nė metams. Zamas Rusijoje sulaikytas daugiau kaip po dešimties metų slapstymosi.

Rugsėjis: dar metų pradžioje nesėkmingai pabandžiusi atstatydinti savivaldybės administracijos direktorių Dainių Ratkelį, opozicija, pasitelkusi ir kai kuriuos valdančiosios koalicijos atstovus, rugsėjo viduryje pabandė iš posto išversti Kauno merą Andrių Kupčinską. Po interpeliacija buvo surinkta nemažai parašų, tačiau galiausiai šis klausimas net nebuvo įtrauktas į darbotvarkę. Kai kurie "perversmininkai" sulaukė atpildo – vicemero postą prarado Vytautas Vasilenka, o jį pakeitė Kazimieras Nausėda (nuotr.). Pastarasis posėdžio išvakarėse iš opozicijos stovyklos perbėgo pas valdančiuosius, tapdamas savotišku A.Kupčinsko gelbėtoju.

Rugsėjis: žinia, kad Rusija imasi ieškoti lietuvių, prieš 25 metus atsisakiusių tarnauti sovietinėje armijoje, Kaune sulaukė didelio atgarsio. Būtent iš šio miesto 1989 m. pasklido iniciatyva nebeprisijungti prie okupantų dalinių. Kaunietis Gintaras Patackas pasakojo, kad tuom pabėgo iš dalinio, o išsaugotas karinis bilietas jam iki šiol kelia slogių prisiminimų.

Spalis: geriausiu Kauno sekliu šiemet pripažintas Raimondas Baltaduonis su kolegomis demaskavo nusikaltėlius, šiurpinusius ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Estijos ir Vokietijos gyventojus. Byla dėl Lietuvoje įvykdytų nusikaltimų jau pasiekė teismą.

Spalis: spalio 29-ąją Tarptautiniame Kauno oro uoste ir miesto gatvėse kilo neįprastas šurmulys. Ties kiekviena sankryža stovėjo policijos pareigūnai, virš miesto skraidė sraugtasparnis – iš Vokietijos į Kauną buvo atskraidinta eurų siunta.

Spalis: Policijos dienos proga specialiu "Gėrio sergėtojo" apdovanojimu pagerbtas devynmetės Kamilės Bukauskaitės poelgis. Mažosios kaunietės pastabumas ir drąsa padėjo išgelbėti jos mamą nuo didesnių sužalojimų ir sulaikyti įtariamąjį. "Na, taip esu drąsi", – po iškilmių šypsojosi ketvirtokė.

Lapkritis: Namų priežiūros specialistai perspėjo, kad Kauno centre bet kada gali nukristi apie 300 balkonų ar sugriūti apie dešimt daugiabučių. Jiems pritarė grunto ekspertai: Nemuno slėnis ir Neries santaka – geologiškai nepalanki statiniams.

Lapkritis: miesto valdžios užmojai išguiti iš Kauno kioskus kaip niekam nereikalingą atgyveną ne juokais papiktino smulkiuosius verslininkus. Siekdami išsaugoti darbo vietas ir savo verslą, kioskų savininkai pradėjo kelias dienas trukusį piketą.

Lapkritis: kilo skandalas, kai paaiškėjo, kad garbingi Kauno miesto apdovanojimai –  Santakos garbės ženklai – parduodami internetiniame aukcione. Gauti per iškilmingą ceremoniją rotušėje ar vogti? Tikri ar tik puikios kopijos? Tokie svarstymai užvirė socialiniuose tinkluose.

Lapkritis: Tūkstantinės minios akivaizdoje per teatralizuotą šou "Debesų taku" Rotušės a. lapkričio 30-ąją įžiebta šių metų Kauno Kalėdų eglė. Kalbos apie jos originalumą pasklido po visą Lietuvą – savo akimis pamatyti dailininkės Jolantos Šmidtienės kūrinį panoro ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Gruodis: po beveik dešimties metų trukusių diskusijų ant Vytauto Didžiojo tilto esantys sovietiniai simboliai prarado paveldo apsaugą ir nėra laikomi vertybėmis. Juos galima nuardyti. Miesto valdžia suskubo pareikšti, kad nebus delsiama. Specialistai ragina elgtis civilizuotai.

Gruodis: Tarptautinis Kauno oro uostas gruodžio 11-ąją pirmą kartą sulaukė pranešimo apie padėtą sprogmenį. Ir nors panašių pranešimų praeities statistika byloja, kad visi jie buvo melagingi, tačiau kiekvieną kartą privaloma reaguoti taip, tarsi grėstų reali grėsmė.


Šiame straipsnyje: kaunas2014metų apžvalga

NAUJAUSI KOMENTARAI

to irgi kaunietis

to irgi kaunietis portretas
A. Kupčinsko mintis, kad Kaune būtų vienas didelis teatras, kuris atstovautų Kauną pasaulyje yra labai įdomi.

irgi kaunietis

irgi kaunietis portretas
nu apžvalga tai kaip kokio trečioko rašliava. kas dėl Hanza dienų sujungimo su Kauno dienomis, kaip ir Kauno kultūros įstaigų sujungimas, visiškai nepasiteisino. Priedo, Kaunas turi vienu renginiu mažiau mažiau. Tegu Kupčinskas viduj savivaldybėj sujungimus daro ir savo dykaduonius išpirdolina nafik. Tikimės, kad metai bus geresni. Jie bus tik tokiu atveju, jei Kupčinskas su savo sėbrais iš savivaldybės bus išpirdolinti.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Netikiu, kad Kauno savivaldybėje yra korupcijos. Nei už ką nepatikėsiu. Ten juk jau 8 metus vadovauja konservatoriai su meru A. Kupčinsku. Net dėl Auksinio WC nėra kaltų, Aukščiausias teismas visus išteisino - o kaip buvo rėkiama, kad korupcija. Ne, Lietuvoje gal kur nors ir gali būti korupcijos, bet Kauno savivaldybėje tai tikrai ne.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių