2017-ieji: akimirkos, suartinusios Kauno rajono bendruomenę

Šiemet pakaunėje nestigo švenčių: ir tradicinių, be kurių neįsivaizduojamas Kauno rajono gyvenimas, ir naujų. Vieni renginiai traukė akį, kvietė linksmintis, kiti vertė susimąstyti. Metai buvo sėkmingi ne tik kultūros lauke, bet ir švietimo, sporto pasiekimais.

Aitvarų festivalis Zapyškyje, dainuojamosios poezijos festivalis "Akacijų alėja" Kulautuvoje, Valstybės dienos minėjimas Raudondvaryje. Tai – bene svarbiausi tradiciniai renginiai pakaunėje.

Pasak Kauno rajono vicemero Pauliaus Visocko, tokie jie išliks ir kitais metais. "Valstybės dienos minėjimas Raudondvaryje šiemet buvo labai stiprus, galima sakyti, čia vyko pagrindinė šventė visos Lietuvos mastu, ją transliavo televizija. Tokie renginiai sutelkia ne tik pakaunės bendruomenę – ir visą Lietuvą, ir emigrantus. Himno giedojimas vienu metu sutelkia lietuvius visame pasaulyje. Man pačiam keletą kartų Liepos 6-ąją teko praleisti užsienyje – mačiau, kaip lietuviai mažesnėse ar didesnėse bendruomenėse šią dieną mini, ir pats giedojau himną kartu", – sakė vicemeras, "Tautiškos giesmės" giedojimą kartu apibūdinantis kaip ypač vienijantį renginį.

Aitvarų šventė Zapyškyje kasmet sutelkia šeimas ne tik iš pakaunės, o dainuojamosios poezijos gerbėjai į "Akacijų alėją" suplūsta iš visos Lietuvos. "Kadangi važiuojat į šventę formuojasi spūstys, mes siūlome alternatyvių būdų, kaip patekti į šventę, ne tik automobiliais. Šiemet kvietėme ir važiuoti dviračiais, ir plaukti – paleidome laivą. Nedidelis laivelis per Nemuną, iš Zapyškio į Kulautuvą vasarą kelia nuolatos, kitais metais čia kursuos didesnis laivas – ieškome būdų, kaip efektyviau perkelti turistus šiltuoju metų laiku", – pasakojo P.Visockas.

Šiemet labai išpopuliarėjo dviračių maršrutas nuo Vilijampolės į Kulautuvą, kur vasarą buvo sudaryta galimybė laiveliu persikelti per Nemuną ir grįžti į Kauną kita upės puse – pro Zapyškį, Kačerginę, Marvelę. Ilgesnių distancijų mėgėjai dviračiais pasiekdavo Vilkiją, ten per Nemuną keldavosi keltu. "Šis maršrutas, vadinamas Didžiuoju turizmo žiedu, skirtas stipresniems, nes vis dėlto tai yra 85 km distancija", – užsiminė vicemeras.

P.Visockas sakė, kad šie metai buvo turtingi iš Kauno rajono kilusių sportininkų pergalių. Geriausiai pasirodžiusius sportininkus savivaldybė ruošiasi pagerbti sausio mėnesį. "Pagerbsime ne tik tuos sportininkus, kurie užėmė aukštas vietas pasaulio čempionatuose ir pan. Vien įveikti atranką į olimpines žaidynes ar pasaulio čempionatą yra didelis pasiekimas. Mes matome visus rajono sportininkus. Renginyje visų pirma pagerbsime rajono moksleivių žaidynių geriausiuosius, paskui pereisime į aukštesnius apdovanojimų lygius. Norime parodyti dėmesį visiems, juk pagerbimas yra paskatinimas toliau sportuoti", – įsitikinęs vicemeras.

Atkurtos valstybės šimtmečiui bus skirtas Vasario 16-ąją vyksiantis renginys. "Anksčiau Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją lygiavertiškai švęsdavome seniūnijose. Ateinančiais metais ketiname surengti valstybės atkūrimui skirtą vieną jungtinį renginį Raudondvario dvare. O mažų renginių bus visur – kiekvienoje seniūnijoje bus švenčiamas atkurtos Lietuvos šimtmetis", – žadėjo P.Visockas.

Ateinančiais metais pakaunėje turėtų vykti daugiau kultūros renginių. Nemažai jų bus surengta bendradarbiaujant su programos "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" komanda.


Atmintis: XVII tarptautiniame Antano Bubnelio moksleivių dziudo turnyre, skirtame Laisvės gynėjų dienai, Ringaudų daugiafunkcio centro sporto salėje ant tatamių virė aistros. Rajono dziudistai šiuo metu ruošiasi artėjančiam naujam turnyrui, vyksiančiam per Laisvės gynėjų dieną – sausio 13-ąją.

Sostinės: šventėje "Ant paukščio sparnų" Raudondvaris paskelbtas Mažąja Lietuvos kultūros sostine. Dar džiugesnis įvykis – šiemet bendrą paraišką pateikusios Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybės iškovojo "Europos kultūros sostinės 2022" titulą.

Aitvarai: gegužę aitvarų mėgėjai, kaip ir kasmet, rinkosi į Zapyškyje vykstantį didžiausią šalyje aitvarų festivalį. Pasikinkyti vėją bandė šeimos iš viso regiono.

Lenktynės: Arnoldo Akelaičio iniciatyva, Jadagoniuose įsikūrusioje kaimo turizmo sodyboje "Pušynas" vyko tarptautinės šunų kinkinių varžybos Kauno rajono mero taurei laimėti.

Šimtukai: geriausiai brandos egzaminus išlaikę abiturientai, jų mokytojai ir tėvai pagerbti Garliavos meno mokykloje, kur šauniausiems mokiniams įteiktos mero padėkos bei medaliai. Geriausiųjų viršūnėje išsilaikė Garliavos Juozo Lukšos gimnazija, pelniusi septyniolika šimtukų.

Giesmė: Valstybės dienos minėjime Raudondvario dvare kartu su Kauno rajono bendruomene "Tautišką giesmę" giedojo garsūs atlikėjai ir kitos įžymybės.

Bėgikai: tradicinis bėgimas "Bėk už Lietuvą Raudondvaryje" suburia įvairaus amžiaus šios sporto šakos mėgėjus. Tarp jų – (iš kairės) Kauno rajono mero pavaduotojas Paulius Visockas, mero padėjėja Mingailė Stašaitytė, Kauno r. turizmo ir verslo informacijos direktorė Aistė Sinkevičienė ir kt.

Bardai: dainuojamosios poezijos festivalis "Akacijų alėja" – ne tik Kulautuvos, bet ir viso Kauno rajono savasties ženklas – kasmet pritraukia tūkstančius gerbėjų.

Dėmesys: pagerbti Kauno rajoną labiausiai garsinę sportininkai ir jų treneriai. Pirmo lygio garbės ženklas įteiktas Padauguvos kaime užaugusiam pasaulio disko metimo čempionui Andriui Gudžiui. Garbės ženklais apdovanoti ir Kurčiųjų olimpinėse žaidynėse aukštų rezultatų pasiekę sportininkai: tinklininkė Birutė Aleknavičiūtė bei krepšininkas Karolis Birieta.

Paminklas: Rugsėjo 1-ąją Čekiškėje atidengtas skulptoriaus Stasio Žirgulio sukurtas paminklas Vasario 16-osios akto signatarui, ministrui pirmininkui Pranui Dovydaičiui (1886–1942).

Namai: įgyvendinusi keturis investicinius projektus Ežerėlio slaugos namų direktorė Irena Tamulevičienė pavertė juos europinio lygio socialine įstaiga. Tuo galėjo įsitikinti svečiai, atvykę į šių slaugos namų 20-mečio šventę.

Sugrįžimas: Mauručiuose, paskutinio tarpukario Lietuvos vidaus reikalų ministro Kazimiero Skučo gimtinėje, buvo įkasta kapsulė su žemėmis, atvežtomis iš generolo sušaudymo vietos Maskvoje.

Sambariai: Raudondvario dvare rugsėjį vykstanti "Rudens sambarių" šventė suburia ne tik žemdirbius, bet ir kultūros centrų darbuotojus, amatininkus – visą bendruomenę.

Sielininkai: Kauno marių dugne nuskendę kaimai ir sodybos tradiciniame renginyje "Pėdos marių dugne" kasmet primena savo istoriją. Šlienavoje, ant marių kranto, šiemet buvo įsikūręs sielininkų kaimelis, trumpam atgaivindamas jau išnykusią medžių plukdytojų profesiją.

Knygnešys: Jonučių kapinėse mokytojo Ričardo Gudaičio pastangomis atidengtas koplytstulpis vienam "Aušros" steigėjų, Jono Basanavičiaus bičiuliui knygnešiui Kaziui Aglinskui (1851–1924).

Memorandumas: moksline konferencija Raudondvario pilyje pažymėtos Kazio Griniaus, Jono Prano Aleksos ir Mykolo Krupavičiaus memorandumo 75-osios metinės.

Lobiai: pakaunės miesteliai ir kaimai tebesaugo neįkainojamus lietuvių tautinės kultūros lobius. Tuo buvo galima įsitikinti Raudondvario menų inkubatoriuje vykusiame renginyje "Taip auga Lietuva".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nunu

Nunu portretas
Tas Makūnas nors prie žaizdos dėk....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių