Aiškėja, kas iškils vietoj „Britanikos“ vaiduoklio

Miesto centre ilgus metus stūksantį nebaigtą statyti „Britanikos“ viešbutį planuojama dar šiais metais nugriauti. Vietoj jo bus statomas naujas viešbutis ir konferencijų salė.

Reikėjo miesto pritarimo

Antradienį Kauno miesto taryba pritarė leisti Kęstučio g. 26 sklype statyti naują pastatą mažesniais negu norminiai atstumais iki žemės sklypo ribos. Kaip teigė projekto architektas, toks miesto pritarimas leis įgyvendinti konkurencingą projektą.

„Į valstybinės žemės ribas projektas neišsikiš, šios žemės neliesim nei lopinėlio. Ten yra privatus sklypas, ir jame bus vykdomos naujos statybos. Prašėme neišlaikyti atstumo nuo valstybinės žemės ribos. Pagal aukštingumą mūsų pastatas turėtų stovėti už 14 metrų nuo ribos, bet stovės už 7 metrų. Tiesiog jei būtų statomas tik viešbutis, galėtumėme atsitraukti nuo sklypo ribos tiek, kiek reikia, bet tada negalėtumėme padaryti konkurencingos konferencijų salės“, – kodėl reikėjo miesto tarybos pritarimo norint įgyvendinti naujo objekto statybas aiškino projekto architektas Gintautas Natkevičius.

Naujas objektas

Vietoj „Britanikos“ viešbučio turėtų iškilti naujas viešbutis bei konferencijų salė. Neatmetama, jog vaiduoklio griovimo darbai prasidės dar šiais metais.

„Pastatas yra labai sudėtingas. Norint kažką padaryti šiame sklype, reikia nugriauti senąjį monstrą. Per 20 metų esame išnagrinėję visas įmanomas kombinacijas. Esame kalbėję ir apie biurų pastatus, buvo vienu metu suderinti eskizai gyvenamiesiems namams, bet visa tai finansiškai pasirodė per sudėtinga įgyvendinti tokioje vietoje. Dabar atsirado labai įdomus investuotojas ir pasiūlymas pastatyti viešbutį, nes Kaune viešbučių trūksta“, – apie projektą kalbėjo G.Natkevičius.

Anot jo, toks objektas padeda skatinti centrinės miesto zonos plėtrą, nes bus ir restoranas, konferencijų salė, kiti traukos centrai.

Vizualizacija

„Miestui toks projektas yra labai naudingas. Be to, skirtingai nuo butų, viešbučiui nereikia tiek daug parkavimo vietų, todėl Kęstučio ir A.Mickevičiaus gatvės nebus taip užgrūstos transportu“, – pridūrė architektas.

Pasak G.Natkevičiaus, tokio objekto projektavimui reikia apie metų laiko iki visų leidimų gavimo. Dar apie pusantrų metų truktų statybos. Tačiau planuojama „Britanikos“ viešbutį pradėti griauti anksčiau.

„Norime, kad darbai persidengtų ir tol, kol bus vykdomas techninis projektas, per tą laiką galima paruošti aikštelę ir nugriauti seną pastatą. Apie griovimo darbus man sudėtinga atsakyti už pačius investuotojus, bet bandoma atsižvelgti ir į tam tikrus miesto interesus. Tokiems darbams svarbus sezoniškumas. Ruduo ir žiema tokiems darbams yra idealus laikas, nes tada yra drėgmės, mažiau dulkių, kitaip sklinda garsas. Tai galvojame, kad jau šį rudenį galėtų prasidėti griovimas“, – apie tai, jog po kelių mėnesių galėtų griūti miesto gėda tapęs „Britanikos“ viešbutis kalbėjo G.Natkevičius.

Miestui toks projektas yra labai naudingas.

Pagal projektą numatyta, jog naujas viešbutis bus žemesnis nei dabar stovintis nebaigtos statybos pastatas. Skaičiuojama, kad naujas objektas bus apie 10 m žemesnis, todėl neišdarkys centrinės miesto dalies vaizdo.

„Siūlydami jį nugriauti ir statyti naują viešbutį, mes tuo pačio griaudami pastatą maždaug 36 proc. sumažiname jo aukštį ir jo poveikį miestui“, – tarybos posėdyje projektą pristatinėdamas teigė G. Natkevičius.

Taip pat numatyta, kad bus įrengtas maždaug 200 vietų požeminis automobilių parkavimas, o konferencijų salė talpins apie pusę tūkstančio žmonių, todėl ji turėtų būti konkurencinga su Vilniumi.

Pastato šeimininkai

BNS skelbia, jog nauji savininkai nebaigtą statyti monolotinį viešbutį „Britanika“ perėmė prieš metus. BNS žiniomis, liepos pradžioje pastatas perleistas bendrovei „K26“, kurią, Registrų centro duomenimis, valdo įmonė „Permira invest“.

Viešbutis „Britanika“ pradėtas statyti 1986 metais, tačiau po ketverių metų statyba sustabdyta. 1998-aisiais miesto savivaldybė pasirašė jungtinės veiklos sutartį su bendrove „Britanika“ dėl jo užbaigimo, tačiau planai nebuvo įgyvendinti – 2008-aisiais pasirašyta taikos sutartis, o 2011-aisiais savivaldybė 20 proc. akcijų už 790,7 tūkst. eurų aukcione pardavė neįvardijamam pirkėjui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paulius

Paulius portretas
O man bus gaila griaunamos Britanikos.Galėjome gėrėtis ne tik dinozauriška statyba ,bet ir pastato viršuje parašytu ilgiausiu lietuvišku žodžiu-nebeprisikiškiakopūsteliaujame.Ilgesnis Europoje turbūt tik šis senas vokiškas žodis;Dampfschiffsfahtgesselaftsdirektorsstelvertretersgemahlin (Garinių laivų bendrovės direktoriaus pavaduotojo sužadėtinė)

savas

savas portretas
Neverta net diskutuoti su lūšnynų proto bokštais! Jiems kuo blogiau tuo geriau

nekaunietis

nekaunietis portretas
taigi prie teisėtų reikalavimų atstumas nuo aukštuminio pastato iki sklypo ribos buvo prieš dvidešimt metų 14 metrų, būtų ir dabar prie kitos valdžios. o prie šitos PRAŠOM -užteks septynių ( perpus mažiau:)) Tik gal už daugiau? :)
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių