Pereiti į pagrindinį turinį

Išeivijos studentai: aišku, kad grįžtume į Kauną!

2014-08-11 02:00

Kokius įspūdžius išsiveš namo Kaune viešėję užsienio studentai, ir ko reikėtų, kad sugrįžtų jau ne kaip studentai, bet gyventi ir dirbti?

Thammy Padlipskas Thammy Padlipskas Thammy Padlipskas Thammy Padlipskas Thammy Padlipskas Thammy Padlipskas Thammy Padlipskas

Iškilminga sertifikatų teikimo ceremonija vakar baigėsi Lietuvių išeivijos studentų stažuočių (LISS) ir vasaros stažuočių programa "Summer Internship Program" (SIP). Gyvenimo Kaune ragavo, lietuvių kalbos mokėsi ir profesijos įgūdžius gerino jaunuoliai iš Europos, Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynų. Studentams įteikti VDU sertifikatai liudija apie sėkmingai atliktą praktiką ir įskaitytus akademinius kreditus, kurie bus atitinkamai įvertinti studentams po vasaros grįžus į savo šalies universitetus.

Kasmet vykstančios LISS stažuotės skirtos studentams, kalbantiems lietuviškai arba turintiems lietuviškų šaknų, o SIP programoje dalyvauti gali visi besidomintieji Lietuva ir galimybe įdomiai ir naudingai praleisti vasarą. VDU teigimu, daugiausia jaunuolių atvyko iš JAV, Kanados ir Nyderlandų Karalystės – jie dalyvauja LISS programoje, kuri vykdoma jau šeštus metus, bendradarbiaujant Vytauto Didžiojo universitetui ir JAV lietuvių bendruomenei. Naujoje SIP programoje šiemet dalyvavo penki studentai iš Brazilijos, JAV, Vokietijos, Rumunijos, Ukrainos.

Kokius įspūdžius jie išsiveš namo ir ko reikėtų, kad sugrįžtų į Kauną – jau ne kaip studentai, bet gyventi ir dirbti?


Laura Timme

Vokietija

Įvyko toks sutapimas, kad Kauno siūlomoje praktikoje buvo mano studijuojama programa. Taip pat norėjau susipažinti su Lietuvą, nes aš nieko nežinau apie šią šalį.

Manau, kad Kaunas – gana jaukus miestas, ne per didelis ir ne per mažas, daug kur gali nueiti pėsčiomis. Žmonės labai draugiški ir tai man labai patiko. Patiko unikalūs senesnės statybos pastatai, buvo įdomu pamatyti statinius, išlikusius nuo sovietinių laikų.

Kaunas – labai žalias, kaip ir mano gimtasis miestas, tačiau daug mažesnis, ir tai man patinka – čia jaučiuosi patogiai ir jaukiai. Galėčiau įsivaizduoti save gyvenančią Kaune. Manau, kad gavusi gerą darbo pasiūlymą tarptautinių santykių srityje tikrai sutikčiau čia atsikraustyti.

Pastebėjau, kad žmonės iš pradžių nėra labai draugiški, bet netrukus pasikeičia, ypač kai išgirsta, kad domiesi jų šalimi ir jos tradicijomis, istorija.


Ieva Beliautsiv

Ukraina

Atlikti praktiką pasirinkau Lietuvoje, nes mano mama iš Lietuvos ir šiaip labai mėgstu Lietuvą, man čia labai patinka – tokia nedidelė šalis, palyginti su Ukraina. Man labiausiai patiko senamiestis, nes jis labai panašus į Lvovo senamiestį. Labai patiko Kauno pilis ir kad turite upes, prie kurių galima pasivaikščioti, pabūti.

Žmonės man pasirodė truputį santūresni ir uždaresni nei man įprasta, nelabai daug šypsosi. Čia, ko gero, vienintelis dalykas, kuris man užkliuvo.

Greičiausiai, jeigu aš važiuočiau į Lietuvą, tai dėl mokslų planuoju čia pratęsti bakalauro studijas arba įstoti į magistrantūrą, nes Lietuvoje mokslo kokybė geresnė nei Ukrainoje, o ir Lietuva modernesnė, vakarietiškesnė už mano gimtąją šalį.

Iš pradžių Kaunas pasirodė šiek tiek niūrus, tuščias miestas, nes Lvove visada pilna žmonių, net naktį. Todėl kartais pasijusdavau lyg mirusiame mieste. Labai erzina dideli oro temperatūros svyravimai. Taip staiga keičasi: tai lyja, tai karšta.


Takuya Curtis

JAV

Atvažiuoti čia nusprendžiau todėl, kad savo universitete lankau lietuvių kalbos paskaitas ir buvo įdomu ne tik prasipraktikuoti kalbant lietuviškai, bet ir pamatyti jūsų šalį. Man labai patiko, kad Kaune taip žalia. Jūsų miestuose vis tiek pilna gamtos.

Bene labiausiai man patiko parkas tarp dviejų upių – nežinau, koks čia parkas, gal jūs žinote? Vienintelis dalykas, kuris man užkliuvo, tai kad miestas pasirodė gan tuščias. Girdėjau, kad Kaunas vadinamas studentų miestu, labai gaila, kad neteko tų visų studentų sutikti, nes dabar vasara ir jie visi išvažinėję.

Kauno pranašumas prieš mano miestą – daug pigesnis maistas, kuris čia dar ir labai skanus. Tikrai galėčiau įsivaizduoti save gyvenantį Kaune. Esu pagalvojęs, kad jeigu Kaune galėčiau gauti tokį atlyginimą kaip Amerikoje, tikrai sutikčiau čia atsikraustyti.

Tik esu pratęs, kad Amerikoje visi moka anglų kalbą. Jeigu nemoki anglų kalbos, ten nieko nepadarysi, o čia žmonės dažnai sako, kad angliškai kalba labai silpnai, ir tai man pasirodė keista.


Mykolas Kamaitis

Kanada

Lietuvą pasirinkau dėl savo lietuviškų šaknų, be to, išgirdau apie šią programą iš  draugų ir nusprendžiau, kad tikrai būtų smagu atvažiuoti čia patobulinti kalbą ir įgyti geros patirties. Norėjau čia apsilankyti, nes čia mano senelių, tėvų gimtinė.

Kaunas – tikras lietuviškas miestas. Man patiko, kad viskas arti, jauku, labai graži gamta – Nemunas, Neris, žaluma, nes mūsų mieste to tikrai trūksta. Žmonės pasirodė labai geri, bet uždaresni, rimti, mažai besišypsantys. Bet kai pradedi su jais kalbėti, jie pasirodo labai draugiški. Kaune galbūt pritrūko šiek tiek pramogų, bet miestas tikrai puikus.

Įsivaizduočiau save gyvenantį Kaune, gal ne pačiame Kaune, bet jo priemiestyje, arčiau gamtos. Man labai patiko senamiesčio pastatai, mes tokių neturime, mūsų istorija iš tikrųjų gana trumpa, o pamatyti tuos senus laikus menančius pastatus jūsų šalyje buvo labai įdomu.


Siga Lapinskaitė

JAV

Mano seneliai – lietuviai, jie prieš karą pabėgo į Vokietiją, vėliau – į Ameriką ir ten  pasiliko. Čia žmonės labai malonūs, Kaunas – mažesnis miestas, tarp žmonių artimesni ryšiai, labai graži gamta, jauku ir nėra tokių aukštų pastatų, kad nesimatytų dangaus.

Gaila, kad neturėjau laiko visko apžiūrėti, nes čia tiek daug muziejų, tokia įdomi kultūra, kad net nežinojau, nuo ko pradėti. Mano močiutė gimė Kaune, todėl tikrai įsivaizduočiau save gyvenančią Kaune, mano šeimos ryšys su šiuo miestu stiprus. Tikrai norėčiau gyventi Lietuvoje, bet pirmiausia reikia pabaigti praktiką, studijas Amerikoje, o tada žiūrėsim.


Thammy Padlipskas

Brazilija

Mano proseneliai buvo lietuviai, todėl labai norėjau Lietuvą pamatyti savo akimis. Lietuvoje daug gražių upių, ežerų ir tai labai skiriasi nuo mano kasdienio gyvenimo.

Įdomi ir jūsų istorija, nes Brazilija – palyginti jauna šalis, neturi tokios gilios istorijos. Aplankėme Pažaislį ir ten man labai patiko – labai gražu, autentiška. Apskritai labai patiko architektūra, labai skiriasi nuo to, kas yra pas mus.

Labai patiko, kad Kaune tiek daug žalumos, visur medžiai, gėlės, švaru, upė, prie kurios galima pasivaikščioti. Planuoju čia apsigyventi, nes galvoju studijuoti čia magistrantūrą. Bet gyvenčiau ne dėl mokslų, o todėl, kad čia labai gražu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų