Apie žolės deginimą – įtaigiai ir naudingai

Kauno moksleivių aplinkotyros centre įvairaus amžiaus vaikams vyksta edukaciniai užsiėmimai aktualiomis ir naudingomis temomis: ekologijos, gamtos apsaugos, gamtotyros, sveikos gyvensenos.

Pavasarį viena opiausių problemų – žolės deginimas. Ieškodami būdų, kaip suprantamai ir įtaigiai kalbėti šia tema patiems mažiausiems, pastangas suvienijo Kauno moksleivių aplinkotyros centro, Kauno vaikų lopšelio-darželio "Pasaka" ir Karaliaus Mindaugo profesinio ugdymo centro vaikų lopšelio- darželio auklėtojos. Anot lopšelio-darželio "Pasaka" metodininkės, muzikos mokytojos Eglės Starkevičienės, geriausiai pavyksta tie užsiėmimai, kuriuose į viena sujungiama emocinis, pažintinis, meninis ir mokslinis informacijos perteikimo būdai. Tad šios specialistės pasiūlytu metodu ir pasinaudojo kolegos.

Vieną pavasario dieną pedagogai su gausiu būriu mažųjų ugdytinių susirinko moksleivių aplinkotyros centre. Čia svečių jau laukė centro metodininkės Danguolės Šitikovienės vaizdžiai ir labai žaismingai apipavidalinta informacinė medžiaga: didžiulė degtukų dėžutė su užrašu: "Nedeginkit žolės" ir žvėrelių, kurie skaudžiai nukenčia nuo degančios žolės, popieriniai maketai, bei temą atspindinčios skaidrės. Pedagogei D.Šitikovienei  pasakojant apie skaudžius žolės deginimo padarinius ir demonstruojant skaidres, kiekvieną pasakojimo dalį papildė E.Starkevičienės parengta muzikos pamoka "Kitaip". Programoje paruoštos dainelės buvo konkrečiai skirtos kiekvienam nuo ugnies nukenčiančiam žvėreliui. Daineles atliko visi kartu: ir vaikučiai, ir pedagogai.

Vaikams labai patiko dalyvauti šis edukacinis užsiėmimas: jie ne tik stebėjo, bet ir šoko, dainavo, atsakinėjo į klausimus. Kai kurie ir gailią ašarėlę nubraukė – taip jiems gaila pasidarė gyvūnų, galinčių žūti dėl degančios žolės. Vaikų emocijos patvirtino, kad užsiėmimas pavyko. Suderinus muziką, žodinį ir vaizdinį pasakojimus buvo pasiektas rezultatas, kokio ir tikėtasi, – vaikai gerai suprato, kodėl negalima deginti žolės, kokie skaudūs būna to padariniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių