Pereiti į pagrindinį turinį

Ar per Jonines nedarbo diena būtina? (apklausa)

"Kauno dienos" kalbinti kauniečiai ir miesto svečiai teigė nepritariantys, kad Joninės vėl taptų darbo diena, tačiau ne vienas pašnekovas pripažino, kad šios šventės tradicijų nesilaiko.

Joninės – šventė, kai yra ilgiausia diena ir trumpiausia naktis metuose. Jos ištakos – senovės lietuvių Rasos šventė, kai buvo minima saulėgrįža. Joninės ir dabar turi daug senovės tradicijų: šokinėjimas per laužą, vainikų pynimas, paparčio žiedo ieškojimas.

Nuo 2003 m. Lietuvoje birželio 24 d. paskelbta nedarbo diena. Politikai svarsto galimybę nedarbo dienos atsisakyti.

"Kauno dienos" kalbinti kauniečiai ir miesto svečiai teigė nepritariantys, kad Joninės vėl taptų darbo diena, tačiau ne vienas pašnekovas pripažino, kad šios šventės tradicijų nesilaiko.

Jūratė Sutkutė-Ambrazienė, teisininkė 

Labai džiaugiuosi, kad Joninės yra nedarbo diena, kadangi yra daugiau laisvo laiko poilsiui, pramogoms. Jau kelerius metus pagrindine Joninių tradicija yra tapęs plaukiojimas baidarėmis su draugais Dubysos upe. Vaikystėje Jonines švęsdavome pagal visas tradicijas. Kadangi mama dainuoja chore, tai važiuodavome prie upės, leisdavome vainikus su žvakutėmis. Atsimenu, kad labai patikdavo paparčio žiedo ieškoti.

Karolina Kazlauskaitė, studentė 

Joninių nešvenčiu, nes man tai niekuo iš kitų neišsiskirianti diena. Tiesiog džiaugiuosi, kad nedarbo diena, džiaugiuosi papildomu laisvu laiku, ir tiek. Nemanau, kad nedarbo diena yra proga švęsti.

Ieva Tomkevičiūtė, vyr. specialistė 

Joninių (Rasos) šventę visada paminiu, kadangi tėtis Jonas, tai su juo ir švenčiame šeimoje bei su artimiausiais draugais. Kartu važiuojame prie ežero, plukdome vainikus, dainuojame. Labiausiai patinka vakarojimas, paparčio žiedo ieškojimas, laužo kūrenimas. Šaunu, kad pati Joninių šventė yra paskelbta nedarbo diena, kadangi po ilgo vakarojimo reikia laisvos dienos, kad atsigautume.

Rasa Viršinskienė, vadybininkė 

Joninės mūsų šeimoje yra didžiulė šventė. Mano tėvukas Jonas, tad kasmet šią dieną kažkaip paminime. Dažniausiai važiuojame į sodybą, kūrename laužą, pasidžiaugiame gamta, smagiai pasibūname su šeima.

Inesa, bankininkė 

Jonines švenčiu, nes mano tėtis yra Jonas. Manau, kad laisvadienis yra reikalingas. Šios šventės metu piname tėčiui vainiką, sėdime su draugais prie laužo.

Sigita Česnauskienė, namų šeimininkė 

Dažniausiai švenčiame namuose, nes mūsų Jonas dar visai mažas. Dabar kažkokių ypatingų tradicijų nesilaikome. Šiaip pagrindinis šventės akcentas – ąžuolų vainiko pynimas. Anksčiau rimčiau su draugais švęsdavome prie laužų su visomis tradicijomis.

Rūta Širelytė ir Romanas Makugenčiukas, studentai 

Jonines paminime Glūko parke. Kai buvome mažesni tradicijų laikėmės, dabar – ne. Labiau senosios kartos atstovai laikosi visų apeigų, papročių, jaunimas – nelabai.

Evelina ir Svetlana Barsukovos, studentė ir bedarbė 

Švenčiame Jonines ir tikrai manome, kad reikalinga nedarbo diena per šią šventę. Stengiamės laikytis Joninių tradicijų: deginame laužus, taip pat įdomu ieškoti paparčio žiedo.

Audronė Sparytė-Jansonė, klinikinių tyrimų vadovė 

Manau, kad būtinai reikia dviejų laisvų dienų per Jonines, kaip Latvijoje. Pagal senovės tradicijas ten švenčiamos dvi šventės: pirma – Lyga, tai pas mus Janinų, antrą – Jonų. Žinome ir laikomės Joninių tradicijų tiek latviškų, tiek lietuviškų. Ryt važiuojame prie ežero statyti vartų. Taip pat, žinoma, deginame laužus. Švenčiant šią šventę reikia paminėti visas keturias gamtos stichijas: išsimaudyti (Vanduo), nepamiršti kvėpuoti (Oras), žemę pagarbinti (Žemė) ir per ugnį pašokinėti (Ugnis). Kasmet minime visas šias tradicijas, paįvairindami pagal vaikų amžių.

Lina, tarnautoja 

Nešvenčiu Joninių, nes neturiu giminėje jokių Jonų. Žinoma, laisva diena yra gerai. Tačiau kad specialiai eičiau ir švęsčiau, taip tikrai nėra. Domiuosi tradicijomis ir žinau papročius. Keli iš jų: laužų deginimas, simbolika įvairi, gamtos perversmas į kitą pusę, vainikų pynimas. Tačiau jokių papročių ar tradicijų pati neminiu.

Inga, teisininkė 

Tiesą sakant, nelabai švenčiu Jonines. Bet visada smagu, kai yra laisva diena. Žinau Joninių tradicijas. Anksčiau su bendraklasiais ar bendrakursiais laikėmės įvairių tradicijų, bet dabar nebe. Manau, kad taip yra, nes tarp artimųjų neturime Jono ar Janinos.

Reda Šimaitė, administratorė 

Manau, kad reikalinga laisva diena per Jonines, nes šią dieną švenčiu. Tai juk lietuviška šventė, kurią reikia paminėti. Per šią dieną reikia sveikinti visus Jonus ir Janinas, taip pat Rasas, pinti vainikus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų