Ar ne laikas „žydams“ ir „čigonams“ palikti Užgavėnes?

Antradienį pasibaigė nuo savaitgalio trukęs triukšmingas Užgavėnių šventimas. Be Kanapinio ir Lašininio tradiciškai šventėje dalyvavo ir kiti personažai – „žydai“ ir „čigonai“. Vienur jie išsiskyrė tik išvaizda, o štai šeštadienį Rumšiškėse surengtose Užgavėnese „žydas“ nešėsi ir lagaminą su užrašu: „Parduodu blusas ir utėles arba keičiu į nekilnojamą turtą“. 

Ar toks etninių grupių vaizdavimas yra vis dar priimtinas modernioje valstybėje, kurioje tarpusavio santykius bandome grįsti pagarba? Portalas kauno.diena.lt paklausė žmogaus teisių specialisto.

Anot Lietuvos žmogaus teisių centro atstovės, žmogaus teisių portalo manoteisės.lt redaktorės Jūratės Juškaitės, Užgavėnės yra neabejotinai svarbi ir linksma šventė, pranašaujanti pavasarį, tačiau, kad ji tokia išliktų, neigiami charakteriai turėtų būti pasirenkami pagal „nuopelnus“, o ne priklausymo etninei grupei pagrindu.

„Čigonai ir žydai yra neabejotinai neigiami Užgavėnių kontekste. Etnologai sako, kad šie veikėjai nebūtinai simbolizuoja konkrečias tautybes, o labiau svetimumą, iš nepažįstamo krašto atvykusį žmogų. Tačiau net ir pasirinkus tokį aiškinimą, atsiduriame keistoje situacijoje: žmones, kurie kartu su mumis gyvena nuo Vytauto laikų, laikome svetimumo, „kito“, t. y. ne mūsų simboliu. Įvertinus kontekstą, kad maždaug tuo pačiu metu į Lietuvą atvyko ir kitos grupės, pavyzdžiui, karaimai, tačiau jiems „svetimumo“ etiketė neklijuojama, galima manyti, kad toks žydų vaizdavimas Užgavėnių metu labiau sietinas su Lietuvoje paplitusiais stereotipais apie žydus ir antisemitizmu apskritai“, – sakė J.Juškaitė.

Anot jos, tai patvirtina ir kasmetinės šios šventės šventimo tradicijos: žydai vaizduojami ilgomis, riestomis nosimis, simbolizuojančiomis paplitusį nepagrįstą įsitikinimą apie šios grupės godumą. „Neretai šventėse pasitaiko užuominų apie nekilnojamąjį turtą – lyg žydų prašymas atkurti nuosavybę į jų turėtus pastatus prieš Holokaustą būtų išskirtinis, niekuo nepagrįstas, lyg lietuviams tokia restitucija nebūtų buvusi įvykdyta“, – stebėjosi specialistė.

Dar vienas dalykas, į kurį vertėtų atkreipti dėmesį, – kaip augančius jaunus romus ar žydus veikia tokie vaizdiniai.

„Įsivaizduokite, jei jūsų vaikai augtų šalyje, kurioje tautybė, kuriai jie priklauso, tampa neigiamu personažu, ir kaip jūsų vaikas būtų priimamas mokykloje, kieme, darželyje ir t.t? Juk jei suaugusieji teigiamai žiūri į neigiamą, patyčiomis ir stereotipais kvepiantį kitų žmonių vaizdavimą, kodėl vaikai turėtų elgtis kitaip? Tokia suaugusiųjų pozicija „žalią šviesą“ patyčioms uždega ne tik šiuo konkrečiu atveju, bet ir bendrai skatina tokią kultūrą“, – pastebėjo J.Juškaitė.

Pasak jos, naujos Užgavėnių tradicijos, eliminuojančios šiuos personažus, galėtų padidinti mūsų socialinį jautrumą ir tarpusavio supratimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žurnalistai pakalbino Vilniaus idiotką

Žurnalistai pakalbino Vilniaus idiotką portretas
Vajė, kokią dūrą jūs ten kalbinote??? Ką ta Jūratė Juškė kliedi??? Negi ji nemato, kad švedai taip padidino savo "socialinį jautrumą ir tarpusavio supratimą", kad jau bėga iš kai kurių miestų lauk. Bėga iš savo miestų!!!

Ruta

  Ruta portretas
Esu dalyvavusi Uzgavenese ne karta kaip dalyve..Daznai susimastydavau ar,, neperlenkiama lazda ", kaukese,ypac zydo..Dazniausiai norima pavaizduoti kuo juokingiau,bet gaunasi..,kaip kazkokios kaliauses..As pritariu,kad cigono ir zydo kaukes turetu atspindeti kuo tikroviskiau,juk norima parodyti zyda prekybininka,cigona-apgavika perkant,parduodant..Taciau darant kaukes,turetu buti atsizvelgiama i tikrove veido bruozu,pagaliau ir drabuziu.Negi tik veido-kaukes bjaurojimas ir skarmalai kelia juoka,linksmybes? Uzgavenems turi buti programa su dainomis ir vaidyba-va,cia ir malonumas,linksmybes.Kartais savadarbes kaukes,kad ir kokio dieduko ar bobutes tokios bjaurios.-ziaurios,lyg butu skirtos gasdinimui( Halloween'e).Nepatiktu man,jeigu,,persudytu" mano,kaip lietuves, tautiskuma ir ,,paeme ant drasos",saipytusi is lietuvybes ir veido bruozu..Tokiu atveju,pasisaipykime is valdzios atstovu,kurie is musu ,,saiposi".

litas

litas portretas
pabandytu kas uzsideti DLaivo matroso kauke... juokas nutils.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių