A. Armonaitės dėmesys Kaune – talentams ir investicijoms pritraukti

  • Teksto dydis:

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, ketvirtadienį Kaune susitikusi su čia veikiančių sparčiai augančių ir inovatyvių įmonių vadovais bei Kauno miesto ir rajono merais, aptarė talentų pritraukimo ir investicinio klimato gerinimo klausimus.

„Ne kartą minėjau, kad talentų pritraukimas yra vienas svarbiausių uždavinių kalbant apie verslui ir investicijoms palankią šalies aplinką. Susitikimuose su inovatyviomis Kauno įmonėmis išgirdome, kad rasti aukštos kvalifikacijos darbuotojų šiandien yra vienas sudėtingiausių uždavinių. Todėl turime tikslą ne tik susigrąžinti iš Lietuvos išvykusius talentus ir pritraukti aukštos kvalifikacijos specialistų iš užsienio, bet ir ugdyti trūkstamus specialistus šalies aukštosiose mokyklose, taip pat  kurti efektyvesnę inovacijų sistemą Lietuvoje, skaitmeninti valstybės paslaugas bei užtikrinti, kad verslo aplinka būtų skaidri ir aiški“, – sako A. Armonaitė.

Pasak ministrės, Kauno regionas per pastaruosius metus įrodė galintis pritraukti pasaulinio lygmens įmonių bei sėkmingai konkuruoti dėl investicijų, o Kauno LEZ įsikūrusios pažangios Lietuvos bei tarptautinės įmonės tampa ne tik iš užsienio grįžusių lietuvių, bet ir aplinkinių regionų kvalifikuotų specialistų darbo vieta. 

Rasti aukštos kvalifikacijos darbuotojų šiandien yra vienas sudėtingiausių uždavinių.

Siekdama užtikrinti tvarų talentų ugdymą, ministerija šiemet vėl skirs 260 tikslinių skatinamųjų 200 eurų dydžio stipendijų studentams, regioninėse aukštosiose mokyklose pasirinkusiems inžinerijos, informatikos ir matematikos krypties programas. Šiemet šias stipendijas nuspręsta susieti su aukštųjų mokyklų aktyvumu vietos verslo bendruomenėse, integruojant studentus į darbo rinką. Talentų pritraukimą dar labiau palengvino šiemet įsigaliojęs vadinamasis darbuotojų relokacijos įstatymų paketas, Lietuvoje investuojančioms įmonėms iš trečiųjų šalių sudarantis lanksčias sąlygas perkelti darbuotojus ir jų šeimos narius į mūsų šalį.

A. Armonaitė taip pat pabrėžė, kad ministerija deda visas pastangas, siekdama gerinti investicinę aplinką ir pritraukti investicijų. 15-ai šalies savivaldybių šią savaitę ministerija paskirstė beveik 25 mln. eurų 22 infrastruktūros projektams įgyvendinti. Už šias lėšas Lietuvos laisvosiose ekonominėse zonose (LEZ), pramonės parkuose ir kitose pramoninėse teritorijose bus įrengiama bei tobulinama investicijoms pritraukti reikalinga infrastruktūra.

Be to, šiais metais įsigaliojo ministerijos parengta ir įgyvendinta žaliojo koridoriaus iniciatyva stambioms vietos ir užsienio kapitalo investicijoms, priimtas ir įsigaliojo vadinamasis darbuotojų relokacijos įstatymų paketas įmonėms iš trečiųjų šalių pritraukti. Abiejų paketų teisės aktų priėmimo tikslas – pritraukti į Lietuvą kuo daugiau tiek stambesnių, tiek smulkesnių investuotojų. 

Darbo vizito metu ministrė su Kauno LEZ vadovu Vytautu Petružiu aptarė tolesnius LEZ vystymo planus. Šiuo metu industrinėje zonoje veiklą vykdo 41 užsienio ir Lietuvos kapitalo įmonė, čia sukurta daugiau nei 5700 darbo vietų ir 0,97 proc. Lietuvos BVP. Kauno LEZ nuo pirmojo investuotojo įsikūrimo pritraukė 860 milijonų eurų tiesioginių investicijų. Vien šiais metais naujų besikuriančių įmonių tiesioginių investicijų dydis siekia 70 mln. eurų. Šios įmonės sukurs per 400 naujų darbo vietų.

Taip pat ministrė susitiko su Kauno LEZ įsikūrusių tarptautinės automobilių komponentų gamintojos „Hella“ ir pramonės automatizavimo sprendimų ir paslaugų bendrovės „Elinta“ vadovais ir diskutavo apie problemas, su kuriomis, tikėtina, gali susidurti įmonės, planuodamos spartesnę plėtrą ir kurdamos naujas darbo vietas.

Lankydamasi KTU „Santakos“ slėnyje įsikūrusioje įmonėje „Vaizduotė“, vienijančioje inovatyvių technologijų vystytojus, šiuo metu dirbančius prie perspektyvių ne tik medicinos, bet ir gynybos srities technologijų, su vadovu aptarė mokslo ir verslo bendradarbiavimo stiprinimo svarbą ir itin aukštos kompetencijos specialistų  poreikį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Q

Q portretas
nusikaltėlė, įnicijuojanti dokumentus ,neturinčius nioko bendra su LT konstitucija ir įstatymais.

trixna

trixna portretas
ko ta tryda nori nuo kauno ko cia kisa snuki ar reikia kauna apsikti

Ir kokio velnio

Ir kokio velnio portretas
ji cia atsibelde? Jau taves tai mums nereikia,ale ministre, kaip nors apsieisim ir be tavo kisimosi i miesto reikalus. O gal i svecius pas Ratkaviciu atvykai...aptarti P...klausimu?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių