Atidengta atminimo lenta lakūnui P.Hiksai

Pirmadienį Kaune, K.Donelaičio g. 5, atidengta atminimo lenta vienam pirmųjų karo aviacijos lakūnų Pranui Hiksai ir jo sutuoktinei – pedagogei, rusų kalbos dėstytojai Irenai Hiksienei.

Atminimo lenta atidengta P.Hiksos 115-ųjų gimimo metinių ir atkurtų Lietuvos karinių oro pajėgų 20-mečio proga. Pranas Hiksa – Petrogrado karo aviacijos mokyklos absolventas, Rusijos aviacijos karininkas, Didžiosios Britanijos Karališkųjų oro pajėgų auklėtinis, aviacijos leitenantas, nuo 1919 m. pavasario – jaunos Lietuvos kariuomenės lakūnas. P.Hiksa dalyvavo Nepriklausomybės kovose, atliko žvalgomuosius skrydžius ties Panevėžiu, Zarasais, Utena, Suvalkais. Jis buvo Aviacijos mokomojo būrio viršininkas, oro eskadrilės vadas, nuo 1922 m. birželio 3 d. – pirmasis Lietuvos aviacijos kapitonas. Jo mokiniai - garsieji lakūnai ir aviacijos konstruktoriai Jurgis Dobkevičius, Antanas Gustaitis, būsimasis generolas Jonas Mikėnas.

Lentos atidengimo ceremonijoje dalyvavo Prano Hiksos dukros Ina Taletienė, Danutė Vaitiekūnienė, Rita Šniukienė ir Jūratė Veiverienė, vaikaičiai.

„Tėvai šiame namelyje gyveno kukliai. Mūsų tėtis buvo garbingas žmogus, mus, keturias dukras, išleido į mokslus. Aviacija ir tarnyba jam buvo gyvenimo esmė. Mums labai malonu, kad dabar įamžintas mūsų tėvų atminimas, – sakė P.Hiksos dukra D.Vaitiekūnienė.

Atminimo lentą pašventino Kauno įgulos kapelionas kpt. Tomas Karklys.

P.Hiksos biografija – tikra legenda, liudijanti, kad mūsų žemė išugdo nepaprastus žmones. P.Hiksa patyrė 20 avarijų, bet liko gyvas. Jo drąsa ir puikios vairuotojo savybės lėmė, kad 1931 m. ir 1932 m. P.Hiksa tapo pirmųjų automobilių ralių „Aplink Lietuvą„ čempionu. Jis buvo pirmųjų daugiadienių motociklų lenktynių „Aplink Lietuvą“ iniciatorius ir dalyvis. 1933 m. ir 1935 m. be jokio specialaus pasirengimo sėkmingai dalyvavo beveik 4000 km tarptautiniame Monte Karlo ralyje. P.Hiksa mirė 1966 metais, o jo žmona – po 30 metų, 1996-aisiais.


Šiame straipsnyje: Pranas Hiksaaviacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nėr kada ir rimtai

Nėr kada ir rimtai portretas
dirbti Kupčinskiui-vien tik mitingai ir atminimo lentelių atidengimas?

klaustukas

klaustukas portretas
p. DMI inf. tikriausiai pats ten nebuvo, nes nežino kokioje Lietuvos vietoje viskas tai vyko

klaustukas

klaustukas portretas
Neregetas operatyvumas, berašant komentarą atsirado nuoroda į įvykio vietą :))
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių