Atnaujinant pakaunės gatves didesnis dėmesys šiemet skirtas kurortinėms teritorijoms

6,6 mln. eurų – tokia suma šiemet numatyta pakaunės gatvėms ir keliams statyti, rekonstruoti ir taisyti. Iš jų 3,8 mln. eurų yra Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP), o likusios – Kauno rajono savivaldybės biudžeto lėšos.

"Patvirtintas Kauno rajono savivaldybės objektų sąrašas finansuojamas KPPP 2021 m. lėšomis sudarys galimybes šiemet atlikti remonto darbus Kauno rajono savivaldybės keliuose ir gatvėse. Palyginti su pernai, iš KPPP gavome 15 proc. mažiau, tokia pat proporcija mažesnės yra ir savivaldybės lėšos", – sakė Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojas Antanas Nesteckis.

Kauno rajonas yra iš tų, kuriuose kelių ir gatvių bendras ilgis gerokai viršija šalies vidurkį. Vien regioninių kelių pakaunėje yra 1,8 tūkst. km. Norint juos visus atnaujinti, reikėtų apie 50 mln. eurų.

"Studija Archispektras" vizualizacija.

"Lėšų suma nepakankama, kad galėtume palaikyti turimą lygį. Be to, pakaunėje plėtra yra milžiniška, naujose gyvenvietėse besikuriantys žmonės taip pat nori važinėti į jas asfaltuotais keliais. Naivu tikėtis, kad lėšų trūkumo problema išsispręs artimiausiu laiku. Susisiekimo ministerija analizuoja KPPP, ketina peržiūrėti Žvyrkelių programą ir žada dalį jos lėšų skirti gatvėms asfaltuoti, tačiau sunku prognozuoti, kokie sprendimai bus priimti. Kauno rajono savivaldybė yra viena iš nedaugelio, kuri keliams (gatvėms) statyti, rekonstruoti ir taisyti lėšų skiria iš savo biudžeto", – patikino politikas.

Vien regioninių kelių pakaunėje yra 1,8 tūkst. km. Norinti juos visus atnaujinti, reikėtų apie 50 mln. eurų.

Darbai vyks 43 gatvėse

Didžioji dalis KPPP lėšų – 2,5 mln. eurų – skirta seniūnijų kelių (gatvių) remonto ir priežiūros darbams pagal seniūnaičių nustatytą eiliškumą. Šiame sąraše – net 43 objektai.

"Seniūnaičiai pagal savo prioritetus paskirsto lėšas, kurias skiriame seniūnijai. Savivaldybė nekvestionuoja jų pasirinkimo, tiki, kad seniūnaičiai atsakingai parenka objektus ir atsakingai žiūri į gaunamus pinigus. Mes tik patikriname, ar gatvės tikrai atitinka reikalavimus, yra inventorizuotos, ar tikrai yra pasirengta investicijoms", – teigė vicemeras.

Tačiau, pabrėžė A.Nesteckis, kai kurios gatvės yra ilgos ir vienos jų atnaujinimas sunaudotų visas kelerių metų seniūnijai skirtas lėšas. Pavyzdžiui, Kačerginės seniūnijai savivaldybė paprastai metams skiria apie 70 tūkst. eurų, o pagrindinės – J.Janonio – gatvės rekonstrukcijos sąmata siekia beveik 3 mln. eurų. "Savivaldybė stengiasi, kad kurortinės teritorijos statusą turinčiose vietovėse gatvės nebūtų ilgai remontuojamos, kad infrastruktūra privalo būti prižiūrėta ir patraukli, nusprendė Akacijų alėją ir V.Augustausko gatvę Kulautuvoje bei J.Zikaro ir J.Janonio gatves Kačerginėje priskirti prie svarbių savivaldybei kelių (gatvių)", – aiškino mero pavaduotojas.

Svarbiais pripažinti trys objektai

Svarbių savivaldybei kelių (gatvių) remonto darbams KPPP šiemet numatyta 960 tūkst. eurų. Iš jų lygiomis dalimis (po 390 tūkst. eurų) Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimu tenka jau minėtoms gatvėms kurortinės teritorijos statusą turinčiuose miesteliuose, 180 tūkst. eurų Mokyklos gatvei Teleičių kaime (Garliavos apylinkių sen.).

Pasak Kauno rajono savivaldybės Kelių ir transporto skyriaus vedėjos Gitos Kaminskienės, minėtose gatvėje bus rekonstruojama važiuojamoji dalis, statomi lietaus nuotekų tinklai, įrengiamas apšvietimas. J.Janonio gatvėje ir Akacijų alėjoje vykdant rekonstrukciją atsiras ir mažoji architektūra: suoleliai, šiukšliadėžės, dviračių stovai, apsauginės tvorelės.

A.Nesteckis pabrėžė, kad svarbių savivaldybei kelių (gatvių) remonto darbams savivaldybės biudžete numatyta gerokai didesnė suma, nei skiria valstybė.

A.Nesteckis pabrėžė, kad svarbių savivaldybei kelių (gatvių) remonto darbams savivaldybės biudžete numatyta gerokai didesnė suma, nei skiria valstybė.

Kačerginėje ir Kulautuvoje darbai prasidės netrukus, šiuo metu vyksta rangos darbų konkursas, o Mokyklos gatvėje Teleičių kaime kelių statybininkų technika atsiras šių metų III ketvirtyje. "Seniūnaičių atrinktoms gatvėms rekonstruoti konkursai įvyko seniau, rangovai – aiškūs, beliko pasirašyti remontuojamų gatvių darbų grafiką", – patikino A.Nesteckis.

Antanas Nesteckis. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Norėti prisidėti nepakanka

190 tūkst. eurų iš KPPP lėšų šiemet skiriama seniūnijų kelių (gatvių) remonto darbams, prie kurių privačiomis lėšomis (50 proc.) prisideda fiziniai ar juridiniai asmenys. Konsoliduotomis lėšomis šiemet bus tvarkomos 5penkios gatvės: V. Kudirkos gatvė Garliavoje, Slėnio gatvė Jonučių II kaime ir Laimės gatvė Seniavos kaime. Garliavos apylinkių seniūnijoje Gėlių I takas, Ramučiuose (Karmėlavos sen.) ir Vėžpievio gatvė Miriniškių kaime (Ringaudų sen.).

"Esame patvirtinę tvarką, pagal kurią seniūnai pateikia gatvių, prie kurių atnaujinimo 50 proc. pageidauja prisidėti gyventojai, sąrašą. Kai kuriais metais norinčių prisidėti yra daugiau, tačiau jie turi atitikti tvarkoje numatytas sąlygas",– sakė mero pavaduotojas.

"Studija Archispektras" vizualizacija.

Saugaus eismo priemonėms (kelio linijų ir pėsčiųjų perėjų žymėjimas) atnaujinti iš KPPP šiemet numatyta 200 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Raudondvario pilies parką padarėt vieša vieta (tarsi būtų koks kurortas ),žmonės plūsta iš visos Lietuvos , bet gatvių tvarkymui lėšų neatsirado , matyt negyvena čia įtakingų bebrienių ...ir bebrų.

samas

samas portretas
To upelio ir Kupčinskas nesutvarkė, nors gyveno šalia ir viską matė. Matijošaičiui, matyt, niekas neužakcentuoja, ans sutvarkytų.

Kaunas

Kaunas portretas
Gistučio parkas ir upelis ne kurortinė zona.Upelis užterštas šakom ,šiukšlėmis ,nešvariomis nuotekomis.,vanduo nebetaip nubėga.Visiems dzin,kad miesto viduryje tokia betvarkė,Atšils orai tai langų nebus galima atverti.Kas už tai atsakingas,kad miesto viduryje tokia betvarkė?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių