Atnaujintu Kadagių slėniu besidžiaugantys lankytojai: pasiilgome tikro pasivaikščiojimo

Vienas gražiausių pažintinių takų Lietuvoje ir vėl atviras vertinantiems gamtos sukurtus stebuklus.

Kadagių slėniu šią vietą įpratino vadinti vietiniai gyventojai dėl daugybės čia augančių kadagių. Oficialus šios unikalios vietos pavadinimas yra Arlaviškių pažintinis takas.

„Slėnis yra svarbus ir Europos mastus dėl augančių rūšių, tai – Natura 2000 teritorijų svarbi buveinė“, – priminė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Agnė Jasinavičiūtė.

2010 m. įrengtas medinis Arlaviškių pažintinis takas tarnavo vienuolika metų, tačiau laikui bėgant medinės tako dalys pradėjo sparčiai dėvėtis. Veikiamas klimato sąlygų, tapo nesaugus lankytis, daugelyje vietų mediniai poliai supuvo, nebuvo net kaip pritvirtinti viršutinės dalies lentų.

Prieš kelis metus lankytojų mėgiamas vaizdingas Kadagių slėnis buvo uždarytas remontui. Vasario 25-oji tapo geros naujienos apie baigtus Kadagių slėnio tako atnaujinimo darbus diena.

„Ši diena liudija gražų projektą, gražius darbus ir dideles galimybes žmonėms pažinti gamtą“, – susirinkusius į Kadagių slėnį sveikino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Kauno marių regioninis parkas iš pagrindų atnaujino Arlaviškių pažintinį taką. Sutvarkyti ir laiptai, vedantys prie pat Kauno marių.

Vietoje atitarnavusio medinio tako įrengtas naujas – dabar jo laikančiosios konstrukcijos yra metalinės, o medinės dalys – iš ąžuolo medienos, todėl tikimasi, kad takas tarnaus žymiai ilgiau nei pirmasis.

„Orientuojamės į tai, kad pažintiniu taku galėtų naudotis ir žmonės su judėjimo negalia, patogu būtų tėvams su mažyliais vežimėliuose. Įrengti kažkokių atrakcijų planuose nebuvo, nes pagrindinė atrakcija čia – panorama į Kauno marias, kadagiais apaugusį slėnį“, – nuveiktus darbus minėjo Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė A. Jasinavičiūtė.

Ji taip pat priminė, kad kiekvienas, apsilankęs Kadagių slėnyje, gali prisidėti prie jo išsaugojimo pirkdamas savanorišką bilietą. Trumpuoju numeriu 1860 nusiųsta žinutė su įrašu KMRP taps laisvanoriška parama Kauno marių regioniniam parkui.

„Jums labai pasisekė. Turite labai gražų kadagyną. Ne didžiausią, bet Lietuva kadagynus pažįsta būtent per šį kadagyną“, – sveikino į pažintinio tako atidarymą atvykęs Aplinkos apsaugos ministras Simonas Gentvilas.

Gražia tradicija jau buvo tapęs vienas iš paramos būdų – supuvusias tako lentas keisti naujomis, įsigyjant vardinę lentą. Visgi, lankytojų sumokėtų pinigų už savanoriškus bilietus kapitaliniam tako tvarkymui nepakako, tad reikėjo ieškoti kitų finansavimo šaltinių.

Naujas pažintinis takas įrengtas įgyvendinant Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I)“ (Arlaviškių pažintinio tako įrengimas), finansuojamą iš ES struktūrinių fondų lėšų. Taką įrengti padėjo ir Kauno rajono savivaldybė. Statybos darbus, kurie kainavo daugiau kaip 322 tūkst. eurų.

„Net nežinojome, kad šiandien atidarymas, – pečiais truktelėjo kaunietė Kristina. – Kažkur užkliuvo akis, kad jau atnaujintas takas ir nutarėme aplankyti. Esame buvę čia ne vieną kartą, bet skirtingu metų laiku parsivežame vis kitokius įspūdžius. Pasiilgome tikro pasivaikščiojimo“.

Septynerių Justė nukirto Kadagių slėnyje taip pat buvusi ne vieną kartą. Mergaitei įstrigo, kad kadagiai geriausiai auga ten kur švarus oras. Iš tiesų kadagiai vadinami tyro oro indikatoriais. „Giliai kvėpuosiu“, – šyptelėjo mergaitė.

Gamta net ir niūrią dieną atiduoda savo grožio galią. Panašią dieną Kadagių slėnyje jis man pasipiršo.

Toli gražu ne iš karto Kauno marių šlaitas atrodė toks kadagingas. Kai 1959 metais užtvenkė Nemuną ir pastatė hidroelektrinę, buvo liepta apsodinti šlaitus. Dabar jau sunku pasakyti, bet greičiausiai čia dirbusiam girininkui labai patiko alyvos, todėl šlaitai buvo apsodinti alyvomis, erškėtrožėmis, tuopomis. Per šiuos augalus ne tik kadagių, o ir Kauno marių praktiškai nesimatė.

Atradus, kad šlaitai yra apaugę vidurio Lietuvai nebūdingais kadagiai, svetimšaliai medžiai buvo pašalinti ir išryškinti kadagiai. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad slėnyje augantiems kadagiams gali būti apie 100 metų.

Dabar kiekvienais metais atliekami gamtotvarkiniai darbai, išpjaunami nereikalingi krūmokšniai idant neužgožtų kadagių. Be to slėnyje auga retų ir labai retų augalų.

„Daug gražių vietų yra Lietuvoje. Bet mes gyvename Vaišvydavoje, tai iki Kadagių slėnio kitą kartą pėsčiomis ateiname. Šiandien leidome sau patingėti, tai pėsčiomis eisime tik atnaujintu taku. Bet va, pagal tai kiek jau teko paėjėti, tai tikrai puikiai atnaujintas takas. Senuoju jau buvo baugu eiti“, – įspūdžiais dalinosi ponia Nijolė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

1300 metrų šlaitu vingiuojantis Kadagių slėnio takas nėra tas objektas, kurį pakanka vieną kartą aplankyti. Rekomenduojama – mažiausiai 4 kartus per metus, kaskart vis kitu metų laiku.

„Gamta net ir niūrią dieną atiduoda savo grožio galią. Panašią dieną Kadagių slėnyje jis man pasipiršo“, – akį primerkusi Dovilė švelniai žvilgtelėjo į šalia stovintį vyrą. Purškė šaltas žiemos lietus, Kauno mariose matėsi keli laiveliai, kvepėjo mišku.

Kadagių slėnis anksčiau buvo gavęs gražiausio pažintinio tako titulą, tad viską atnaujinus, vėl galima grožėtis nuostabiais vaizdais



NAUJAUSI KOMENTARAI

Debilams

Debilams portretas
Kadagiai rūpi

manau pavadinimas neatitinka straipsnio

manau pavadinimas neatitinka straipsnio portretas
foto tik politikų veidai, kur lankytojai ?

mindaugas vaidelys

mindaugas vaidelys portretas
Tas su geltona striuke atvyko LIDL kitos savaitės akciju lankstinuku padalinti nekitaip!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių