Toks chaosas – Romainių kasdienybė: automobiliu ne tik prieš eismą, bet ir kelkraščiu

Romainiuose, prie Kauno Veršvų gimnazijos, užfiksuotas rytinis chaosas – pastebėtas automobilis, važiuojantis ne tik prieš eismą, bet ir kelkraščiu. Kaip manoma, taip Kelių eismo taisykles (KET) pažeidžia  į ugdymo įstaigas vaikus vežantys ir spūstyje strigti nenorintys tėvai. Gyventojai įsitikinę – situacija pagerėtų įrengus šviesoforą.

Pasidalijo vaizdo įrašu

Vaizdo įrašu, kuriame nufilmuotos spūstys Romainių gatvėje ir KET pažeidžiantis vairuotojas, trečiadienio rytą pasidalyta socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Romainiai-Naujieji Romainiai“.

Prieraše dėstoma: „Chaosas Romainių gatvėje ties pradine mokykla. Antrą žiemos rytą tėveliai, veždami mažuosius į mokyklas, pamiršta visas KET ir kelia pavojų tvarkingai šaligatviu  einantiems pėstiesiems. Kas kur nori, kas kaip nori, tas taip ir važiuoja. Gyventojo atsiųstame vaizdo įraše tai matosi. Klausimas: kokį pavyzdį rodo savo vaikams? Ar patys garantuoti, kad prieš juos ar jų vaikus taip netikėtai neatsiras automobilis ant šaligatvio“, – užfiksuota situacija piktinamasi socialiniame tinkle.

Lengvasis automobilis, tikėtina, stengdamasis gudriai aplenkti kitus spūstyje stovinčius vairuotojus, ryžtasi važiuoti ne tik prieš eismą, bet ir kelkraščiu, nors tuo metu matyti juo einantis žmogus. Laimė, pastarasis KET pažeidimas aukų nepareikalavo ir skubantis vairuotojas nurūko tolyn.

Reikalauja kontrolės

Nufilmuotas vaizdas kaipmat pakurstė internautų diskusiją apie Romainiuose reikiamus vykdyti pokyčius. „Matyt, reikia kamerų, kurios fiksuotų tokius dalykus, jei iki dabar nesugebėjo niekas jų įrengti“, – rašė Airina. „Kas iš tų kamerų? Jei partrenktų pėsčiąjį, kameros saugumo nepridėtų, sveikatos taip pat“, – atsakydama į komentarą paprieštarauti suskubo Milda.

„Na, tai tegul fiksuoja pažeidimus ir siunčia baudas už važiavimą prieš eismą. O saugumui bus šviesoforas ten, bet ar jis suteiks proto nevažiuoti prieš eismą, tai jau čia klausimas“, – svarstė Airina. „Airina, kada bus šviesoforas? Kol neįrengs, tol nepatikėsiu“, – teiravosi Milda.

Kai kurių žmonių sąmoningumas jau toli, toli... Kol nesustatys atitvarų, dėl kurių bus negalima važiuoti ant šaligatvio, tol visada atsiras tokių, kurie nesupranta, kam ten šaligatvis.

„Kai kurių žmonių sąmoningumas jau toli, toli... Kol nesustatys atitvarų, dėl kurių bus negalima važiuoti ant šaligatvio, tol visada atsiras tokių, kurie nesupranta, kam ten šaligatvis“, – pirštu į piktžaizdes bedė Tomas. „Aš irgi manau, kad šaligatvis prie mokyklos turi būti atitvertas, ypač tokio judrumo gatvėje“, – jam antrino Indrė.

Keblumai ir mokiniams, ir tėvams

Socialiniame tinkle patalpinta vaizdo medžiaga su portalo žurnalistais pasidalijo ir Romainių gyventoja Aldona. Telefonu kalbinta moteris pabrėžė –  Romainių gatvė, kurioje stovi Kauno Veršvų gimnazija, išties probleminė.

„Mūsų visos gatvės užkimštos automobiliais. Asfaltuotų jų – nedaug, jose nėra šaligatvių. Pas mus tik prekybos centrus stato – jau šeštą. Prie pradinės mokyklos, kadangi tai yra labai sena vieta, labai judrioje gatvėje, automobiliams nėra kur sustoti. Ten truputį aptvarkė, bet tėvai neturi galimybės normaliai sustoti ir išleisti vaikus. Šaligatvis yra tik ties pačia mokyklėle – keli metrai. Yra servitutinis takas su dviem privačiais namais ir kelios stovėjimo vietos darbuotojams – gal aštuonios. Jei būtų ekstremali situacija – reikėtų greitajai ar gaisrinei įvažiuoti – nebūtų kaip“, – detalizavo pašnekovė.

Moteris pridūrė, kai tūkstantis vaikų iš Romainių yra vežami į ugdymo įstaigas – mokyklas ar darželius, todėl esą tėvai priversti nuolat skubėti.

Ji teigė, kad nors šioje gatvėje buvę tik nedidelių nelaimių ir kol kas žuvusių vaikų nėra, tačiau esą tokios sąlygos – vaikams žūti, gali susidaryti kiekvienu momentu, nes vaikų labai daug, šaligatvių nėra, o Romainių gatvė apkrauta automobilių srautais.

Išgelbėtų šviesoforas?

Romainių gyventoja Aldona įsitikinusi – prie perėjos ties Kauno Veršvų gimnazija  įrengus reguliuojamą šviesoforą su laikmačiu esama situacija pagerėtų. Per gatvę galėtų pereiti grupė žmonių – tėvams ir vaikams nereikėtų vaikščioti po vieną kaip dabar tikintis, kad vairuotojai geranoriškai juos praleis. Apie šviesoforo įrengimą gyventojai esą jau teiravosi ir Kauno miesto savivaldybės atstovų.

Tėvai turi išleisti vaikus dešinėje pusėje, o mokykla važiuojant kryptimi nuo Romainių yra kairėje. Kiekvienas vaikas ir jo tėvas atskirai eina per tą perėją, todėl susidaro labai didelės spūstys.

„Tėvai turi išleisti vaikus dešinėje pusėje, o mokykla važiuojant kryptimi nuo Romainių yra kairėje. Kiekvienas vaikas ir jo tėvas atskirai eina per tą perėją, todėl susidaro labai didelės spūstys. Sisteminio sprendimo Romainiuose – net prie tos mokyklos nėra, nors gerokai kovojame. Atsakymą, kad šviesoforą įrengs, gavome maždaug prieš du mėnesius, bet klausimas nejuda į priekį“, – kalbėjo Aldona.

„Suprantu, kad yra ir nevykusių vairuotojų, bet vis tiek sąlygos turi būti tokios, kad žmogus elgtųsi padoriai ir kad jis būtų saugus. Tikrai manome, kad pastačius šviesoforą su laikmačiu toje vietoje situacija pagerės, dar atitvarų galėtų pastatyti“, – apie pakeitimus, kurių viliamasi, užsiminė pašnekovė.

Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo Martyno Matusevičiaus pasiteiravus apie tai, kada Romainių gatvėje bus šviesoforas, jis sakė, kad šviesoforinę sankryžą ties Kauno Veršvų gimnazija, (Romainių g. 28 – aut. past.) planuojama įrengti 2021 metais.

Taip pat, pasak jo, yra rengiamas Romainių gatvės projektas, kuriame numatyta įrengti lietaus nuotekų tinklus, atnaujinti gatvės važiuojamąją dalį bei įrengti šaligatvius.

Pareigūnų komentaras

Vaizdo medžiagoje užfiksuotus KET pažeidimus paprašyti įvertinti Kauno apskrities pareigūnai sakė, kad nufilmuota situacija iki galo nėra aiški.

„Pateiktame vaizdo įraše matyti, kad važiuojama prieš eismą, kelkraščiu, esant intensyviam eismui, todėl toks vairuotojo elgesys kelia realią grėsmę eismo saugumui ir tokia jo veika – važiavimas prieš eismą verčia kitus eismo dalyvius imtis vienokių ar kitokių veiksmų savo saugumui užtikrinti. Tokia veika papildomai atlikus tyrimą gali būti kvalifikuojama kaip pavojingas ir chuliganiškas vairavimas“, – akcentavo jie.

Už tai numatyta atsakomybė nuo 170 iki 230 eurų. O neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo 450 iki 600 eurų. Be to, privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo trijų iki šešių mėnesių.

Primename, kad vadovaujantis KET, eismas Lietuvoje vyksta dešine kelio puse, todėl vairuotojas privalo važiuoti kuo arčiau dešiniojo važiuojamosios dalies krašto.


Šiame straipsnyje: romainiaispūstysKET pažeidimaišviesoforasKauno Veršvų gimnazijaRomainių gatvėskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ignas

Ignas portretas
Sitie rajonai turi savo varda Mozambikas

baikit

baikit portretas
Čia juk Kaunas, kur KET negalioja. Čia savi įstatymai, savos taisyklės, sava valdžia, savi valdininkai savi.......

kaimietis...

kaimietis... portretas
aplamai tai užkniso,tie miestiečiai iš Vijūkų runkelių laukų...,iki jūsų prie mokyklos problemų nebuvo...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių