Be pokyčių. Vaiko teisės vis dar ignoruojamos

Diena su Vaiko teisių apsaugos skyrių (VTAS) budėtojais nesunkiai atskleidžia silpniausią socialinę sritį. Tėvų girtuoklystės, lėbavimai niekais paverčia svajones apie šviesią vaikystę.

Užmiršo vaikus

Keli Konstitucijos punktai skelbia, kad vaikas turi teisę į visavertį gyvenimą, žinoti savo tėvus ir bendrauti su jais, teisę būti apgintam nuo bet kokio pobūdžio smurto, turėti asmeninį gyvenimą ir laisvę.

"Labas vakaras. Švenčiau su draugais", – teisinasi beveik 3 promiles įpūtusi mama. It nendrelė linguodama prie buto durų moteris policijos pareigūnams bei Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VTAĮT) Kauno skyriaus budėtojoms aiškina, kad vaikų namie nėra. "Galite pažiūrėti. Vaikai pas mamą", – tęsia prisilaikydama už durų staktos.

Vos už poros žingsnių gretimame bute, lovoje, įsisupusi į minkštą pledą šypsosi miela kokių šešerių mergytė. "Gražus dėkliukas", – kalbina mažoji. Viena neblaivios mamos dukrelė, kuri esą turėjo būti pas močiutę, pati surado kelią iki kaimynės buto. Žinoma toli eiti nereikėjo, keli žingsniai koridoriumi ir kaimynės buto durys plačiai atsivėrė mažai, išsigandusiai mergaitei.

Policijos pareigūnai pamatė mergytę, ieškančią prieglobsčio pas kaimynę, o mamos jiems teko paieškoti patiems. Neblaivi moteris mažametę buvo palikusi vieną. 3 promilės nesukėlė motiniško nerimo net tada, kai pareigūnai priminė, kad viena dukra buvo namuose, o dabar yra pas kaimynę.

"Pasirašykite, kad žinote, jog pirmadienį turite ateiti į tarnybą", – kelis kartus kartojo VTAĮT budėtojos.

"Gerai, – neprieštaravo neblaivi motina. – Aš jau buvau. Liepė testą pasidaryti."

Panašu, kad neblaivi kaunietė nelabai ir suprato, kas įvyko. Jos versija apie vaikus, o vėliau močiutės aiškinimai telefonu, kad vaikai tikrai su ja, leido įtarti, kad pastaroji pasirengusi palaikyti dukros versiją. Šiek tiek sutriko išgirdusi, kad viena mergytė pas kaimynę, bet tuoj išsisuko, kad viena anūkė tai tikrai su ja.

Prie kaimynės, kuri sutiko pasirūpinti neblaivios mamos dukra, glaudėsi gal kokių dvejų berniukas. Vaikas įtariai žiūrėjo į vaikštančius pareigūnus, į dokumentus rengiančias VTAĮT budėtojas. Nepritekliumi dvelkiančiame kambaryje į akis krito ryškiaspalvė palapinė, prikišta įvairių minkštų žaisliukų, berniukui žaisti. Kol budėtojos kalbėjosi su mergaitę prižiūrėti įsipareigojusia kaimyne, vaikas stebėjo policijos pareigūnus, ryškios aprangos detalės traukė mažylio žvilgsnį. "Bus policininkas", – kuždėtų močiutės.

Vaikai ne tik nesijaučia saugūs, bet akis bado ir skurdas bei netvarka.

Rado prieglobstį

Prieblanda bendrabučio koridoriuje niekaip nepaslėpė aptriušusių sienų, kabančių elektros laidų, regis ne kartą laužytų buto durų. Praktiškai prie kiekvienų jų – stiklainiukai nuorūkoms ir šalia išrikiuoti vaikiški vežimėliai. "Čia dar palyginti neblogai, – "Kauno dieną" ramino tą naktį dirbęs policininkas. – Bet vis tiek baisu, kad vaikai auga tokioje aplinkoje. Kolega kartą neatlaikė, kai mažas vaikas ėmė eiti, o iš sauskelnių krito tikrai ne per vieną kartą sukauptas turinys."

Baisiausio interjero konkurse bendrabučio virtuvę būtų galima skelbti nugalėtoja. Čia – jokių maisto gaminimo pėdsakų. Tik suniokota kriauklė ir viryklės likučiai leido suprasti kadaise čia buvus virtuvę. O štai prie lango riogsanti sofutė ir pilnos nuorūkų peleninės liudijo šią patalpą naudojant visai kitoms reikmėms.

Koridoriaus prieblandoje vis pasirodydavo moteriški siluetai. Į chalatus įsisupusios gyventojos vis rado reikalų už savo butų durų. Policininkai šypsojosi, kad nors pareigūnų vizitai čia dažni, tačiau susidomėjimas kiekvieną kartą išskirtinis.

"Viskas gerai. Pabūsiu. Nebijau", – be jokio streso šypsodamasi pasakė neblaivios mamos pamiršta šešiametė. Jos mamai policininkai dar kartą priminė, kad turės ateitį į Vaiko teisių apsaugos tarnybą. Moteris su neblėstančia šypsena nuo pirmo pokalbio išklausė priminimus. "Aš pripratusi", - vis dar linguodama su viskuo sutiko. Taip ir nepasigedusi dukrytės užsirakino buto duris.

Girtos viešumoje

Tokia situacija viena iš daugybės, į kurias kasdien kviečiami VTAS budėtojai. Pagrindinė užduotis pasirūpinti vaikais ir įvertinti jų saugumą. Kaimynės sutikimas pasirūpinti užsitęsusioje šventėje prapuolusios mamos dukrele, išgelbėjo vaiką nuo kelionės į Vaikų gerovės centrą "Pastogė" ar laikinuosius globėjus, kurie mažajai būtų suteikę prieglobstį iki mamos švenčių pabaigos.

Kas gresia neblaiviai mamai? Ja atidžiau ims rūpintis VTAS specialistai. Pasak tą vakarą budėjusių Kauno VTAS specialisčių, į bylą guls šios mamos elgesį apibūdinantys atvejai, jai bus siūloma pagalba ir stebima, kokias pastangas deda ji pati.

Ar toks pareigūnų ar VTAĮT specialistų vizitas padės susiimti galbūt problemų dėl alkoholio turinčiai moteriai? Nė vienas iš dirbusių nesiryžo prognozuoti, o ir, ko gero, neįmanoma.

"Mums svarbiausia įvertinti grėsmės lygį vaikui ir jei nustatomas antras grėsmės lygis, turime pasirūpinti vaiko saugumu. Toks jų supratimas", – socialinius į tarnybų akiratį papuolusių žmonių įpročius mini specialistės.

Panašiai kaip ir policijos pareigūnai, VTAS Kauno skyriaus budėtojos sutiko, kad šis iškvietimas ne pats blogiausias. "Visada geriau, kai randama išeitis ir vaiko nereikia paimti iš jo įprastos aplinkos, kad ir kokia ji būtų", – atvirauja budėtojos.

Moterys prisiminė atvejus, kai dėl išsigandusio vaiko klyksmo sunku buvo net vairuoti automobilį. Tąsyk teko mažylį pirmiausia vežti į ligoninę. O jei vaiko rauda ne tik išgąsčio rezultatas? Tenka pasirūpinti ir viešumoje šlitinėjančių girtų tėvų vaikais.

"Teko paimti vaiką iš mamos prie naktinės parduotuvės. Ji dar pastovėjo ant kojų, tačiau vargiai, ar buvo pajėgi pasirūpinti vaiku. Su visai mažais vaikučiais lengviau. Juos gali nuraminti, pamigdyti. Truputį ūgtelėjusius gerokai sunkiau nuraminti. Jie jau daug ką supranta ir net tai, kad kelias dienas gali tekti praleisti su svetimais žmonėmis", – dėstė tarnybos budėtojos.

Rado išeitį

Tą pačią naktį tarnybos budėtojų prireikė dar viename Kauno daugiabutyje. "Smurtas artimoje aplinkoje. Neblaivų tėtį pareigūnai veš į areštinę, bet ir mama neblaivi. Turėsime dešimties mėnesių kūdikį", – pirminėmis žiniomis pasidalijo budėtoja.

Policijos automobilis išdavė, kad daugiabutyje buvo neramumų. Smurtautojas jau buvo pareigūnų mašinoje, o bute neblaivi mama laukė tarnybos specialistų sprendimo. "Tik neatimkite vaiko, teta", – klaupdamasi ant grindų maldavo neblaivi mama. Šviesiaplaukis mažylis ramiai miegojo lovoje.

Mama neneigė gėrusi alkoholio, o ir sunku butų paneigti – alkotesteris parodė beveik 2,3 promilės girtumą. "Tik neatimkite vaiko", – nesiliovė. "Mes neatimsime, tik paimsime, kol išsimiegosi", – ramino VTAS budėtojos. Grėsmė išsiskirti su vaiku pažadino jos atmintį apie brolį Kazlų Rūdoje.

"Atvažiuok. Imk taksi ir atvažiuok", – reikalavo brolio. Tačiau problema tapo 50 eurų, kuriuos būtų tekę sumokėti už taksi. Situacija, rodės, ganėtinai aiški – mažyliui teks ieškoti saugios aplinkos. Vaikų gerovės centras "Pastogė" jau buvo informuotas apie situaciją ir pradėtos paieškos užtikrinti mažam berniukui laikiną globą.

Neblaivi moteris mažametę buvo palikusi vieną. 3 promilės jai nesukėlė motiniško nerimo.

Maldavimai nesiliovė: "Teta, tik neatimkite vaiko." Mamos aimanos pažadino mažylį. Tikėtina, kad jam pasidarė neramu – nepažįstami veidai, keistai besielgianti mama. Pravirkusį vaiką neblaivi mama glaudė prie savęs ir vis maldavo.

Žinią, kad VTAS budėtojos nuveš ją su berniuku į Kazlų Rūdą, moteris suprato ne iš karto. Sunkiai sekėsi ir aprengti vaiką, bet šiaip taip atsirado striukė, batukai. "Ar įsidėjai sauskelnes, maisto vaikui? Ar paėmei atsigerti?" – sunkiai besiruošiančią kelionei mamą kontroliavo tarnybos budėtojos. Galiausiai automobilis išjudėjo į Kazlų Rūdą – tikėtina, saugią vaikui aplinką.

Vaikai supratingi

Panašiomis nuotaikomis tą pačią naktį gyveno ir Kauno apskrities VTAS budėtojos. "Yra buvę, kad 15 valandų praleidau prie vairo. Iš vieno įvykio teko važiuoti į kitą, esantį visai kitoje Kauno apskrities pusėje", – šyptelėjo budėtoja.

Situacijų, kuriose prireikia VTAS specialistų pagalbos, dažniau pasitaiko pašalpų skyrimo dienomis. Mėnesio pradžia paprastai būna ramesnė.

Smurtas artimoje aplinkoje tarp girtų tėvų – toks pranešimas pasiekė Kauno apskrities budėtojas. Pirminiais duomenimis, balandį gimusio kūdikio nėra kam palikti. Rieda VTAS automobilis į Kėdainių rajoną. "Paprastai nuvežame į Kėdainių ligoninę, jei jau tikrai neatsiranda žmogaus, kuris prisiima atsakomybę prižiūrėti vaiką", – dėsto apskrities budėtoja.

Esant poreikiui užtikrinti vaikui saugią aplinką, jis dažniausiai laikinai apgyvendinamas pas giminaičius arba pas asmenis, su vaiku susijusius emociniais ryšiais, arba pas vaiko brolį arba seserį globojančią šeimą. Tik tais atvejais, kai nerandama artimųjų, kurie galėtų priimti vaiką į šeimą, vaikai apgyvendinami globos centre, šeimynoje ar kitoje globos institucijoje.

VTAS specialistų darbas apskrityje ir mieste gerokai skiriasi. Pagrindinis skirtumas – geografija. "Dažniausiai iškvietimų pasitaiko naktimis. Ne visada sekasi lengvai rasti vietovę, pareigūnams kartais ir laukti prailgsta", – kasdienybe dalijosi budėtoja.

Budėtojos paneigė įsivaizdavimą, kad, esant situacijai, kai sprendimą apie saugumą reikia priimti čia ir dabar, – sunkiausia vaikui. "Dažniausiai vaikus įaudrina pačios mamos. Ne kartą teko matyti, kaip mama įsikibusi rėkė, verkė, o su ja ir vaikas. Vėliau, jau važiuojant, paaiškiname vaikui, kaip ir kas bus. Jis apsiramina ir jokios isterijos nelieka", – pasakojo VTAS Kauno apskrities budėtoja.

Situacija nesikeičia

VSAT duomenimis, nuo 2018 m. liepos 1 d. iki 2019 m. liepos 1 d. vaiko teisių apsaugos specialistų budėtojų darbo metu visoje Lietuvoje apie 3 457 kartus buvo gauti pranešimai, dažniausiai iš policijos, kai buvo būtina užtikrinti vaikams saugią aplinką.

Kauno apskrities VTAS budėtojai per ilgąjį savaitgalį, lapkričio 1,2,3 d., turėjo šešis iškvietimus. Aukščiausio, antrojo grėsmės lygio, nenustatyta. Reaguojama į visus gautus pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus, todėl inicijuojama pagalba daugiau šeimų. Teikiama pagalba ir socialinės paslaugos padeda šeimoms greičiau atsitiesti.

"Pastebime, kad pagalba priimama noriau. Tačiau dar daug pokyčių turi įvykti, kad kiekviena šeima suvoktų, jog įsisenėjusios, nesprendžiamos ar netinkamai sprendžiamos jų problemos turi tiesioginį ryšį su augančių vaikų raida, palieka ilgalaikes padarinius jiems", – įsitikinusi Kauno apskrities VTAS vyresnioji patarėja Sigita Mockienė.

Per tą patį laikotarpį Kauno miesto VTAS specialistai gavo penkis iškvietimus. Iš nesaugios aplinkos buvo paimti šeši vaikai, visi jie buvo laikinai apgyvendinti pas šeimos giminaičius ar emociniais ryšiais susijusius asmenis.

VTAS darbuotojų pagrindinė užduotis – pasirūpinti vaikais ir įvertinti jų saugumą.

"Grėsmės vaikui lygis yra vertinamas per tris darbo dienas, paėmus vaiką iš nesaugios aplinkos. Kai surenkama visa informacija apie šeimą, yra sprendžiama dėl vaikų galimybės grįžti į ją. Šiuo metu keli iš minėtų vaikų jau sugrįžo į namus, o dėl likusiųjų sugrįžimo yra sprendžiama. Visiems vaikams yra teikiama socialinė pagalba", – informavo Kauno miesto VTAS Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Daukšienė.

Tarnybos duomenimis, Kauno mieste pastebimas gyventojų sąmoningumas ir atsakingumas, nevengiant pranešti apie galimai pažeidžiamas vaiko teises. Akivaizdžių pokyčių dėl sumažėjusio girtavimo šeimose ar atsakingesnio tėvų požiūrio į savo pareigų vykdymą, deja, nepastebima. Specialistams kasdien tenka spręsti šeimose įvairias problemas, rūpintis vaikų gerove ir inicijuoti šeimoms reikalingos pagalbos teikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To to sūduviui

To to sūduviui portretas
Ir kaip, straipsnio kontekste, padės vaiko (pvz 10 mėn., ar 6 m. amžiaus) pareigų apibrėžimas, sustabdyti vaiko tėvų lėbavimus, greičiausiai apmokamus iš mūsų sumokėtų mokesčių paskirtų pašalpų? Nelyginkite paauglių ir mažamečių situacijų. Visur reikalingas auklėjimas, ir jis nedraudžiamas nei vienu įstatymu. Bet turi būti nuoseklus, blaivus, atsakingas ir nesmurtinis.

To sūduviui

To sūduviui portretas
Pilnai pritariu sūduviui, bėda ne vaiko TEISĖSE o tas teises ginančių valdininkuose, jei nebus vaiko teisių nereikės ir jų, o kad reikalinga vaiko pareigų apibrėžimas tai faktas

Anonimas

Anonimas portretas
Taigi dėl visko kalti rusai ir pedofilas Putinas, argi ne ? Gal dar ir KGB su Stalinu....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių