Bendruomenės dovana bažnyčiai – trys varpai

Elektrėnų Švč. Mergelės Marijos Kankinių Karalienės bažnyčia sulaukė ypatingos vietos parapijiečių dovanos – trijų didelių varpų. Tikima, kad varpų dūžiai padės dar labiau vienyti bendruomenę.

Ypatinga dovana

Elektrėnuose atvykę vyskupai jau pašventino tris naujus varpus, kuriuos Švč. Mergelės Marijos Kankinių Karalienės bažnyčiai padovanojo vietos gyventojai ir verslininkai. Varpai bus įkelti į bažnyčios  bokštą.

Trys varpai yra skirtingų dydžių ir sveria nuo beveik 300 iki daugiau kaip 950 kg. Vienas varpas dedikuotas Lietuvos 100-mečiui, kitas – šv. Kazimierui, trečiasis – palaimintajam Teofiliui vyskupui, kankiniui. Visi trys varpai yra Elektrėnų parapijos žmonių dovana.

"Varpų įsigijimą rėmė parapijiečiai, dalis jų turi verslą, tad nutarė skirti auką. Prie varpų prisidėjo beveik 120 parapijiečių. Iš tiesų nėra svarbu, kokia suma, kas kiek galėjo, tiek prisidėjo. Svarbiausia yra pats žmonių susitelkimas dėl gražaus tikslo", – tikino Elektrėnų bažnyčios klebonas Jonas Sabaliauskas.

Kol kas naujieji varpai dienas leis ne aukštai bokšte, o apačioje. Surinkus pakankamai lėšų, trys varpai bus iškelti, tad Elektrėnų bendruomenės laukia dar viena šventė.

Skambantys Elektrėnai

"Kauno dienai" pavyko susisiekti su vienu parapijiečiu, kuris kartu su verslo partneriu prisidėjo prie ypatingos dovanos. Bendrovės "Būsto pasaulis" vienas savininkų Vytautas Rastenis neslėpė, kad prisidėti prie gerų darbų yra paprasčiau, nei apie tai papasakoti kitiems. Vis dėlto vyras pastebėjo: jei daugiau žmonių prisidėtų prie įvairių iniciatyvų įgyvendinimo, bendruomenė gerokai sustiprėtų.

"Smagu prisidėti prie gražios iniciatyvos. Svarbu, kad bažnyčia turėtų varpus. Jie yra tarsi simbolis ir skambės visiems Elektrėnams. Esame padėję ir vargonus įsigyti. Yra bendruomenė ir norisi, kad ji turėtų, kur burtis. Tokios iniciatyvos tikrai padeda stiprinti bendruomenę", – pasakojo V.Rastenis.

Yra bendruomenė ir norisi, kad ji turėtų, kur burtis.

Švč. Mergelės Marijos Kankinių Karalienės bažnyčios klebonas J.Sabaliauskas pritarė, kad varpai kvies žmones į bažnyčią, o kartu ir burs bendruomenę.

"Varpo paskirtis – kviesti į dieviškąją bendrystę. Kartu jis įspėja žmones arba praneša naujienas. Todėl džiaugiamės turėdami tris naujus varpus", – tikino dvasininkas.

Senasis varpas

Iki šiol Švč. Mergelės Marijos Kankinių Karalienės bažnyčioje skambėjo vienas varpas, turintis įdomią istoriją. Sovietams užėmus Karaliaučių ir naikinant viską, kas vokiška, varpas buvo paskandintas viename iš miestų kanalų. Iš kareivių sužinojęs ir jiems užmokėjęs vienas kaunietis, padedamas karių, varpą iškėlė ir atsivežė į Kauną.

Tuometės Kaišiadorių vyskupijos valdytojo Povilo Bakšio sesuo Jadvyga Bakšytė paaukojo didelę sumą pinigų, kad varpas būtų padovanotas Pivašiūnų bažnyčiai. Deja, nebuvo galimybių varpo iškelti, nes varpinė buvo per silpna tokio svorio varpui. Tad varpas buvo saugomas namuose pas Joną Kupiną. Baigiant statyti Elektrėnų bažnyčią, Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis varpą padovanojo Elektrėnų bažnyčiai.

500 kg varpas Į dabartinę Elektrėnų bažnyčią atvežtas 1996 m. Tačiau dabar kai Švč. Mergelės Marijos Kankinių Karalienės bažnyčia gavo tris naujus varpus, senasis bus grąžintas namo, atgal į Pivašiūnus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių