Biurokratų klaidos: pradangino kelią

Kauno įmonė atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Suformavus aplinkinius sklypus, verslo atstovai negali patekti į patalpas. Valdininkai savo klaidų netaiso ir siūlo kreiptis į teismą.

Nebeturi kelio

Romainiuose esančiose gamybinėse patalpose veikla vykdoma nuo maždaug 1959 m., tačiau šiemet ji gali sustoti. Kauno miesto savivaldybė prieš keletą metų panaikino servitutinį kelią, o Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) pardavė aplinkinius sklypus, kuriuose jau rengiamasi statyboms. Naujus sklypus valdininkai suformavo taip, kad į įmonę nebėra galimybės patekti.

Šiuo metu Kaimelės g. 199A sklype, kuris užima beveik 20 a plotą, veikia bendrovė HDG, kuri nuomoja gamybinį plotą kelioms mėsos perdirbimo įmonėms. Šiuo adresu registruota ir dar viena bendrovė, užsiimanti krovinių gabenimu. Nors patalpos yra, tačiau veiklos vykdyti nebeįmanoma, nes nebeliko kelio į teritoriją.

Viskas veda į įmonės bankrotą, nes negalime veikti.

Vienas kaimyninis sklypas buvo užtvertas tvoromis, kitame jau ruošiamasi statyti naują pastatą, kuris iškils toje vietoje, kur buvo servitutinis kelias į Kaimelės g. 199A sklypą. Iš kitų pusių įmonės teritorija jau seniau apstatyta kotedžais, tad net nėra vietos, kur būtų galima įrengti naują keliuką. Sklypo savininkai ironiškai juokauja, kad dabar į patalpas gali patekti nebent sraigtasparniu, nes sausumos keliai uždaryti.

"Aš dar nebuvau gimęs, o šis pastatas jau stovėjo ir turėjo savo įvažą. Buvo normalus, asfaltuotas kelias, o dabar neturime jokio. 2014 m. Kauno miesto savivaldybė kažkodėl panaikino servitutinį kelią. Iš pradžių čia buvo valstybinė žemė, bet vėliau aplinkinius sklypus privatizavo. Suprantu, kad gali būti parduodami sklypai, bet, panaikinus anksčiau buvusį servitutinį kelią, mums turėjo pasiūlyti alternatyvą, tačiau jokio pranešimo negavome", – stebėjosi HDG vadovas Romas Banionis.

Vyras pasakojo, kad anksčiau kelias į Kaimelės g. 199A buvo įrengtas per sklypą, pažymėtą 201-uoju numeriu. Tačiau čia veikia krovininių automobilių bendrovė, tad jie išsipirko sklypą ir užsitvėrė tvora. Servitutinis kelias liko už tvoros.

"Jie pastatė tvorą per vieną savaitgalį. Senuosiuose dokumentuose, taip pat palydovinėse nuotraukose matyti, kad kelias būtent per to sklypo kampą visada ėjo, o dabar jie aiškina, kad savame sklype jie daro ką nori. Bandėme kalbėtis, bet veltui", – teigė pašnekovas.

Tada HDG bendrovė įsirengė naują kelią ties pastatyta tvora. Naujas servitutinis kelias ėjo per 203-iuoju numeriu pažymėtą Kaimelės gatvės sklypą. Bet ir šiuo dabar nebegalima naudotis, nes 203-iojo sklypo savininkai pareiškė, kad jie ketina statyti namą ir jis bus būtent toje vietoje, kur ėjo keliukas į Kaimelės g. 199A sklypą.

Uždaryti: naujo kelio nėra kur įrengti, nes aplink jau pristatyta kotedžų. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Teko darbuotis kastuvais

"Kauno diena" apsilankė Romainiuose ir įsitikino, kad Kaimelės g. 203 sklype jau supiltas žvyras ir smėlis, kuris visiškai užtvėrė įvažiavimo keliuką į Kaimelės g. 199A sklypą. Jame dar buvo likę sunkiosios technikos, kurios per supiltą pylimą nebuvo galima išvairuoti.

"Sklype yra sunkiasvoris automobilis, kuris turėjo išvažiuoti į reisą. Yra vairuotojai, suderintas maršrutas, bet automobilis įstrigęs įmonės teritorijoje, nes kaimyniniame sklype išpylė smėlį. Negalime išvažiuoti", – piktinosi Kaimelės g. 199A sklype veikiančios bendrovės atstovai.

Supiltas smėlis išlygino Kaimelės g. 203 sklypą, tačiau servitutinis kelias liko gerokai žemiau, toks nuolydis tapo neįveikiamas sunkiasvoriam transportui. Krovininio automobilio savininkui teko griebtis kastuvo ir svetimame sklype imtis kasimo darbų, kad galėtų iš Kaimelės g. 199A sklypo išvairuoti savo transportą.

Tiesa, HDG" bendrovės atstovai dar prie žurnalistų susisiekė su Kaimelės g. 203 sklypo savininku, kuris ketina statyti naują namą, ir informavo, kad šiame sklype reikia nukasti dalį atvežto smėlio ir taip išvairuoti iš Kaimelės g. 199A sklypo užsilikusią techniką. Iš pokalbio su 203-iojo sklypo savininku buvo galima suprasti, kad šis nepatenkintas, jog kažkas jo sklype mojuoja kastuvais, kartojo, kad statys ir bus kelias užvertas, tad kaimynai esą galėjo ir anksčiau iš sklypo išsivairuoti automobilius.

Visgi šį kartą pavyko sutarti, kad užpiltas smėlis bus laikinai nukastas, tada iš užblokuoto sklypo išvairuotas krovininis automobilis, o smėlis vėl bus grąžintas atgal į Kaimelės g. 203 sklypą.

Nuostolingos dienos

Dėl to, kad į Romainiuose esantį sklypą nebeliko kelio, kiekviena diena tampa nuostolinga, verslas priverstas stabdyti veiklą. Be to, neaišku, kiek laiko bus nagrinėjamas skundas, ar bus grąžintas servitutinis kelias. Jei ne – gresia, kad šiame sklype stovintys namai virs pastatais vaiduokliais, nes kai veikla nevykdoma, pastatai taip pat labai greitai sunyksta.

Bendrovė HDG nuomojo mėsos perdirbimo cechą tretiesiems asmenims. Dar dvi įmonės negali patekti į teritoriją, nėra galimybių nei atvežti naujos žaliavos gamybai, nei nieko išvežti iš patalpų. Dėl to HDG priversta nutraukti nuomos sutartis ir laukti, kada iš buvusių nuomininkų sulauks baudų dėl neištesėtų sutarties sąlygų.

"Viskas veda į įmonės bankrotą, nes negalime veikti. Nuomininkai irgi negali vykdyti veiklos. Mėsos per lauką juk iki patalpų neatneši, to daryti negalima, o ir nėra kaip, nes nėra ne tik kelio automobiliams privažiuoti, bet ir oficialaus tarpo tarp sklypo, kur būtų galima pėsčiomis ateiti. Laukiame, kol nuomininkai skirs baudas dėl netesybų, kad jie negali čia veikti.

Čia juk buvo normaliai veikianti įmonė, mokėjome mokesčius, turėjome darbuotojų, nuomininkų. Dabar nebegalime su nuomininkais pasirašyti naujų sutarčių, esame verčiami bankrutuoti vien dėl to, kad kažkas sugalvojo panaikinti mums įvažiavimo kelią", – apmaudo neslėpė R.Banionis.

Kratosi atsakomybės

Be kelio į savo valdas likusios bendrovės savininkai ir vadovai ne kartą kreipėsi į atsakingas institucijas, bet vis atsimuša tarsi į sieną. Nei miesto savivaldybė, nei NŽT nelinkusi spręsti panaikinto servitutinio kelio problemos ir klausimą vis permeta kitiems.

"2015 m. parašėme prašymą į NŽT, bet jokio atsakymo negavome, viskas apsiramino. 2020 m. vėl parašėme į NŽT, jie pasakė, kad neva 2015 m. buvo išsiųstas atsakymas, buvo svarstymas, nors mes jokio pranešimo negavome.

Kad ir kur kreipiamės, visi kratosi atsakomybės, siuntinėja vieni pas kitus. Buvau ir Kauno miesto savivaldybėje, ir NŽT. Sako, kad spręs ir kažką darys, bet niekas nieko nedaro. Į paskutinę užklausą atsakymo laukėme tris mėnesius. NŽT mums pasiūlė eiti patiems ir kalbėtis su kaimynais dėl servituto. Atrodytų, kad dabar tai yra mūsų problema, jog mes negalime patekti į savo sklypą, o ne jų padaryta klaida. Blogiausia, kad nėra su kuo tartis, nes kitų sklypų savininkai turi savų interesų ir jiems nerūpi, kad mes neturime įvažos", – stebėjosi R.Banionis.

Neatsako: R.Banionis dėl panaikinto servitutinio kelio ne kartą kreipėsi į NŽT ir savivaldybę, bet klausimas nesprendžiamas. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Bendrovės HDG vadovas skundą parašė ir policijai. Pareigūnai jį priėmė, nors galėjo net nesvarstyti, nes formaliai kaimynai yra teisūs. Jie turi dokumentus, įrodančius, kad sklypai priklauso jiems. Tačiau išlieka ir klausimas, kad į Kaimelės g. 199A sklypą žmonės taip pat turi teisę patekti, todėl policija visgi nusprendė kiek detaliau pažiūrėti į servitutinio kelio problemą.

Be to, įmonė pasisamdė advokatus, kurie rengia dokumentus teismui. Tačiau toks problemos sprendimo būdas ne itin džiugina, nes teismai vyksta ilgai, o nuostoliai auga kiekvieną dieną, nes įmonė negali veikti.

"Tiesiog kito kelio nėra. Kiek kreipiamės į NŽT, tiek mums sako, ko mes čia norime. Jie mums sako, kad vis tiek tą patį atsakymą pateiks, tik kad jo reikės dar palaukti 20 dienų. Jie padarė klaidą, bet nesijaučia kalti", – piktinosi R.Banionis.

Kaimynai tartis neketina

Panaikinus anksčiau buvusį servitutinį kelią, mums turėjo pasiūlyti alternatyvą, bet jokio pranešimo negavome.

Kaimelės g. 201 veikia bendrovė "Truktransa". Būtent per šios įmonės teritoriją anksčiau ėjo pirminis kelias į bendrovės HDG teritoriją. "Truktransos" vadovas Juozas Jonutis "Kauno dienai" aiškino, kad, pagal jo turimus dokumentus, servitutinis kelias numatytas ne per jų sklypą, o šalia jo, bet Kaimelės g. 199A savininkai esą patys laiku nesusitvarkė dokumentų.

"Mes jiems esame suteikę 6 m pločio servitutą iki to sklypo, kuris yra dabar užpiltas. O dėl tos atkarpos iki Kaimelės gatvės jie patys turėjo pasirūpinti. Anksčiau čia veikė kolūkis, tai visi važiavo pro ten, kur jiems reikėjo, o kai atsirado privačių sklypų, visur sudėliojo ribas ir servitutus. Kai mes tvėrėme tvorą, jam buvo pasakyta, kad jis turi bent savivaldybei parašyti prašymą, kad kai bus keičiama Kaimelės g. 203 sklypo žemės paskirtis, būtų numatyta vieta servitutui, bet to nesugebėjo padaryti", – bandė aiškinti J.Jonutis.

Pasak jo, šioje vietoje sklypai yra netaisyklingos formos, o pagal jo turimus dokumentus, kelias esą ir turi eiti šalia įrengtos tvoros – tarp 201-ojo ir 203-iojo sklypų.

"Mane kaltino, kad neva aš pakeičiau planus ir kažkokiais būdais numačiau kitur tą servitutinį kelią, bet dar 2005 m. buvo sudarytas planas, kuriame ir jis nurodytas ne mūsų teritorijoje. Labdaros niekas šiais laikais nedalija, tai kodėl mes dar jam turime duoti dalį savo sklypo?" – klausė "Truktransos" vadovas.

Apie derybas nelinkęs kalbėtis ir Kaimelės g. 203-iojo sklypo savininkas. Tiesa, jis pateikė kitokią versiją, kur oficialiai buvo numatytas servitutinis kelias. Pasak šio sklypo savininko, kelias į Kaimelės g. 199A buvo būtent per "Truktransai" priklausančio sklypo kampą.

"Servitutinio kelio Kaimelės g. 203 sklype niekada nebuvo. Yra atlikti kadastriniai matavimai, tad jūs kreipiatės ne tuo adresu", – teigė Kaimelės g. 203 sklypo savininkas Egidijus.

Jis aiškino, kad prieš maždaug ketverius metus pas jį atėjo R.Banionis ir paprašė leisti važiuoti sklypo pakraščiu iki Kaimelės g. 199A teritorijos, nes kaimynas užtvėrė kelią.

"Aš tuo metu nieko nedariau sklype, tai leidau važinėti, bet tada jis suprato, kad tai jo kelias. Jei pažiūrėtume planus, jie visada važiavo pro kaimyninį sklypą, kur yra slankiojantys vartai, bet, kaip aš supratau, jie susipyko ir tą kelią užtvėrė. Aš jam sakiau, kad pasirūpintų dėl to kelio, nes aš statysiu namus, bet viskas tęsėsi kelerius metus, kol aš jam neužpyliau kelio. Kompromisas yra vienas – arba jis iš manęs nuperka sklypą, arba – aš iš jo. Aišku, R.Banionis gali ieškoti kompromisų ir su J.Jonučiu, kad vėl galėtų važinėti tuo buvusiu keliu. Bet šiaip jie kompromiso jokio ir neieškojo, kažko laukė trejus metus", – savo poziciją dėstė Kaimelės g. 203-ojo sklypo savininkas.

Panašu, kad jis taip pat nelinkęs ieškoti kompromiso ir dar labiau aštrina konfliktą, nes po pokalbio su "Kauno diena", Kaimelės g. 203-iojo sklypo savininkas susisiekė su R.Banioniu ir uždraudė net koją kelti į jo sklypą, tad dabar į bendrovės HDG teritoriją nebegalima patekti net pėsčiomis.

Atsikasė: Kaimelės g. 203 sklype savininkai supylė smėlį, tad iš teritorijos negalėjo išvažiuoti transportas, teko kastuvais atlaisvinti kelią. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Geodezininkų klaida?

Kauno miesto savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius "Kauno dienai" patvirtino, kad 2006 m. kovo 24 d. ir 2013 m. rugpjūčio 2 d. patvirtintuose detaliuosiuose planuose kelio servitutas žemės sklype Kaimelės g. 203 nebuvo nustatytas.

Pašnekovas pasakojo, kad dėl servituto klausimo 2015 m. spalio 9 d. vyko pasitarimas NŽT Kauno miesto skyriuje. Tąkart esą svarstyta būtent dėl privažiavimo kelio į žemės sklypą Kaimelės g. 199A.

"Skyriaus vedėja Alma Markuckienė informavo, kad kelias į žemės sklypą Kaimelės g. 199A yra per žemės sklypus Kaimelės g. 203 ir Kaimelės g. 201, tačiau kelio servitutas (tarnaujantis) nustatytas tik žemės sklypui Kaimelės g. 201. Adresu Kaimelės g. 203 kelio servitutas (tarnaujantis) nebuvo nustatytas.

Dėl šios priežasties iš Kaimelės gatvės nėra galimybės patekti į sklypą Kaimelės g. 199A. Buvo priimtas sprendimas siūlyti sklypų savininkams tartis dėl kelio į žemės sklypą Kaimelės g. 199A per žemės sklypą Kaimelės g. 203, o nesusitarus – kreiptis į teismą. Galimai tai yra geodezininkų klaida formuojant žemės sklypą dėl toponuotraukoje neteisingai parodyto esamo kelio Kaimelės g. 203", – aiškino Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas.

Paklausus, ar dabar miestas gali ištaisyti tokią klaidą, kai vienas sklypas buvo paliktas be įvažos, savivaldybės atstovas teigė, kad servitutai privačiuose žemės sklypuose nustatomi žemės sklypų savininkų bendru sutarimu ar teismo sprendimu.

Atsirašinėjimo specialistai

NŽT atstovas Ruslanas Golubovas "Kauno dienai" patvirtino, kad situacija dėl panaikinto servitutinio kelio tarnybai yra žinoma. Pasak specialisto, NŽT Kauno miesto skyriuje šiuo metu nagrinėjami oficialūs skundai dėl Kaimelės g. 199A servituto. Sprendimas turėtų paaiškėti per maždaug kelias savaites. Esą tada bus galima detaliau pakomentuoti, kokie yra siūlymai dėl patekimo į minėtą sklypą.

NŽT atstovas pateikė informaciją, kad 2005 m. gegužės 11 d. Kauno miesto savivaldybės direktoriaus įsakymu buvo patvirtintas detalusis planas, kuriuo privatus 275 tūkst. kv. m sklypas pertvarkytas padalijant į tris atskirus žemės sklypus. Taip pertvarkius sklypus šiuo metu yra sklypas Kaimelės g. 201 ties pietine besiribojančia riba su Kaimelės g. 199A. Sklypo Kaimelės g. 201 registro išraše prie pastabų esą pažymėta, kad servitutas suprojektuotas detaliajame plane, pertvarkant privatų žemės sklypą.

Pasak NŽT, 2006 m. kovo 24 d. Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius įsakymu patvirtino detalųjį planą, pagal kurį prie pastatų ties Kaimelės gatve buvo suprojektuoti du sklypai statiniams eksploatuoti, kur vienas iš jų 0,5102 kv. m dydžio yra Kaimelės g. 203, per kurį asmenys pageidauja servituto. Detaliajame plane formuojant sklypą prie pastatų Kaimelės g. 203 servitutas nebuvo suprojektuotas, todėl ir nebuvo administraciniu aktu nustatytas.

Šiuo metu visi žemės sklypai Kaimelės g. 201, Kaimelės g. 203 ir Kaimelės g. 199A yra privatūs, todėl servitutas iki sklypo Kaimelės g. 199A gali būti nusistatytas sandoriu.

R.Golubovas aiškino, kad servitutas administraciniu aktu nustatomas pagal patvirtintą detalųjį planą. Kadangi šiuo atveju detaliajame plane jis nebuvo pažymėtas, asmenims buvo pasiūlyta servitutą nusistatyti sandoriu tarpusavio sutarimu.

"Geodeziniame plane situacijoje Kaimelės g. 203 kelias iki Kaimelės g. 201 yra grafiškai pažymėtas, belieka asmenims notariškai pasitvirtinti. Taigi asmenys gali taikiai nusistatyti servitutą, susiderinę tarpusavyje ir išsprendę tarpusavio atlyginimo klausimą", – teigė NŽT atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Susitarti

Susitarti portretas
Būtinai reikia susitarti ir suprasti, kad nėra kitos išeities

Artas

Artas portretas
Kad NŽT tapo nusikalstama organizacija, jau daugeliui aisku. Pvz. kuo as nukentejau. Gyvenamasis namas, kiemas ir kitoje kiemo puseje ukinis pastatas. Staiga paaiskeja, kad kiemas "isnuomuotas" kauno troleibuso parkui. Anksciau pro kiema i savo teritorija vazinejo transportas, nors ir buvo kitas ivaziavimas. Kadangi administraciniu nusizengimu kodekse uz pareigunu ir valdininku padarytus nusikaltimus yra skiriama nuobauda zodinis ispejimas, tai jie be baimes ir daro tycinius nusikaltimus. I mano atveji buvo atsakyta, kam reikejo, tas zinojo .. tavo sutikimaa ....

aha. susitark

aha. susitark portretas
dabar su kaimynu kai jis nori babkiu uz daikta kuris ir taip priklauso - servitutas visada buvo, tiesiog tai valdininku klaida kad jo nenurode naujausiuose dokumentuose..tai gal valdininkai tegul ir susimeta?? juk sklypa dalindamas, tas pirmasis savininkas, tai savo zeme keliui ir paaukojo, t.y. nurode servituta. tik kai naujieji padalintu sklypu savininkai tvarkesi popierius, matyt gerai sumokejo notarams kad "kai ko nepastebetu"...ir kuiskis dabar zmogau..
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių