Pereiti į pagrindinį turinį

Burmistro paminklas grįžo į Laisvės alėją

2020-03-16 14:04

Pirmadienį kauniečiai pastebėjo, jog Kauno burmistro Jono Vileišio skulptūrą Rotušės aikštėje apjuosė tvirtos juostos ir paminklas buvo įkeltas į sunkvežimį. Rotušės aikštė buvo tapusi laikina paminklo vieta. Dabar J.Vileišis sugrįžta į Laisvės alėją.

 2018 m. gegužę. Beveik du metus čia buvo galima sutikti pirmąjį Kauno vadovą, su juo pasidaryti asmenukę. Į Rotušės aikštę tuomet burmistras atkeliavo, nes buvo pradėta ruoštis Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbams.

Dabar, kai Laisvės alėjoje pagrindiniai tvarkymo darbai jau atlikti, burmistras gali vėl sugrįžti prie Kauno centrinio pašto pastato.

"Laisvės alėją rekonstruojanti bendrovė "Kauno tiltai" sugrąžino Joną Vileišį į vietą, kurioje jis stovėjo prieš rekonstrukciją. Dabar savo eilės laukia Danieliaus Dolskio skulptūra, kuri stovėjo netoli "Metropolio" ir Laisvės alėjos fontano", – "Kauno dienai" sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis. Jis pridūrė, kad pačioje Laisvės alėjoje visi rekonstrukcijos darbai bus užbaigti per porą mėnesių, o tuomet liks tik dokumentų tvarkymas.

Renatos Mikalajūnaitės nuotr.

"Kauno diena" primena, kad prieš keletą metų visi kauniečiai galėjo balsuoti, kur įamžinti J.Vileišį. Po diskusijų ir balsavimo nuspręsta, kad tinkamiausia vieta yra būtent prie centrinio pašto. Taip simboliškai žymimas buvęs kasdienis J.Vileišio kelias iš namų į darbą: jis eidavo kaip tik nuo V.Putvinskio gatvės Rotušės link. Be to, jam vadovaujant Kauno savivaldybei, kaip tik čia prasidėjo Centrinio pašto statybos. Šis pastatas laikomas vienu išskirtiniausių tarpukario architektūros objektų mieste. Simboliška ir tai, kad visai netoliese driekiasi Vasario 16-osios gatvė. Tad galima sakyti, kad burmistras sugrįžta į sau įprastą ir gerai pažįstamą vietą.

Pagrindinės Kauno pėsčiųjų gatvės rekonstrukcijos metu teko laikinai iškelti ir kitus mažosios architektūros paminklus. Kiek anksčiau "Kauno diena" yra skelbusi, kad dainininko Danieliaus Dolskio skulptūra dėl tvarkymo darbų buvo perkelta saugoti į "Kauno švaros" aikštelę.

Tuomet Kauno savivaldybės atstovai aiškino, kad ir plaukikės Rūtos Meilutytės įamžinimo bei legendinės kavinės "Tulpė" lentos taip pat saugomos "Kauno švaros" aikštelėje. Mažosios architektūros elementai esą yra uždengti audeklais tam, kad jie nebūtų kaip nors iš išorės sugadinti. Pasibaigus didiesiems Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbams ir šie akcentai sugrįš į Kauno centrinę gatvę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų