Daigų prekeivis – neviltyje: turgus veikia, bet po žinios apie jo remontą nebeliko pirkėjų

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno stoties turgaus prekeivis, susisiekęs su portalu kaunodiena.lt, guodėsi, kad po pranešimų dėl turgavietės rekonstrukcijos žmonės į ją nebeužeina, nors prekyba čia vyksta kaip ir anksčiau. Daigininkas nerimavo, kad jis ir kiti ūkininkai patirs didelių nuostolių, jeigu didžiąją dalį užaugintų daigų, gėlių teks išmesti, jeigu pirkėjų ir toliau užsuks vos po vieną kitą.

„Pradėkim nuo to, kad nesuasmeninu iki mano vieno bėdų. Kalbu visų kolegų vardu“, – sakė kaunietis.

Anot jo, bėdos prasidėjo tada, kai buvo paskelbta apie turgaus rekonstrukciją. „Laukiam, laukiam klientų, o jų kaip nėra, taip nėra“, – kalbėjo vyras.

Pernai per pandemijos įkarštį, kai visi baiminosi koronaviruso, prekyba daigais, anot jo, vyko tikrai gana aktyviai. Palyginus su šia geguže – šiemet prekyba merdi.

„Daug metų auginu agurkų daigus pardavimui. Atšilo orai, bet neina į šitą turgų niekas. Kaip nėra, taip nėra. Vienas užklydęs žmogelis nusistebėjo: kaip čia jūs dirbat, jei jus uždarė? Po to sena pažįstama užkalbino, ką aš čia veikiu, taigi turgus uždarytas. Bet turgus juk veikia...“ – pasakojo daigininkas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Jis ir kiti prekybininkai yra susimokėję už vietas, kasdien stovi turguje susivežę, kas kuo prekiauja. Bet kol kas, panašu, kad tik gaišta laiką ir gadinasi nervus.

Po to sena pažįstama užkalbino, ką aš čia veikiu, taigi turgus uždarytas. Bet turgus juk veikia...

Vyro žiniomis, tuo tarpu Šilainių turguje gyvenimas virte verda.

Šiuo metu Stoties turguje, anot vyro, klientų laukia nesulaukia beveik tiek pat prekeivių kaip ir anksčiau. Gėlių, sodinukų pasiūla plati kaip ir iki naujienų apie rekonstrukciją.

„Visi vieni kitus pažįstame. Čia prekiaujame po 15-20 metų. Vieni prekiauja savo augintom gėlėm, – ėmė berti įvairiausius pavadinimus kaunietis. Nuo įvairovės akys raibsta. – Pas kiekvieną gėlininką po 25 rūšis gėlių. Visos gėlės, kurios pavasarį vasarą žydi“.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Kita mūsų nukentėjusiųjų grupė yra daigininkai. Agurkai, pomidorai, porai, ropės, svogūniukai, prieskoninės žolelės ir kt.“, – daigų ir kitų augalų pasiūlą vardijo pašnekovas.

Daigininkas neslėpė, kad nespėjus laiku parduoti, daigus beliks išmesti. Jie auga, perauga, praranda prekinę išvaizdą, ir tinka tik į kompostavimo statinę. Nuostoliai bus ne šimtai, o tūkstančiai eurų.

Dalį daigų jau teko išmesti, bet jį ir kitus prekeivius dar išgelbėtų, jeigu pirkėjai juos atrastų per artimiausią savaitę ar dar sekančią savaitę.

„Kasmet auginu apie 4,5 tūkst. daigų. Auginu tik agurkų daigus. Nedidelis mano ūkelis. Bet yra ir tokių, kurie augina po 20-30 tūkst. daigų“, – skaičiavo kaunietis.

Praėjusį savaitgalį turėjo būti klientų anšlagas, tačiau prekeiviai liko it musę kandę.

„Penktadienis ir šeštadienis, jeigu geras oras, yra mūsų didžiosios prekybos dienos. Šalnos baigėsi, jau galima sodinti. Vieni apsipirkti atvyksta po darbo dar penktadienį vakare, kiti – šeštadienio ryte, ima iš turgaus daigus ir veža į sodus, sodybas sodintis. Penktadienį esu nufotografavęs, kaip atrodo įėjimas į turgų – tuščia. Vienas žmogus stovi prie bulvių, kitas – prie obuolių, ir viskas“, – apmaudą liejo vyras.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Anot jo, dauguma šio turgaus prekybininkų – „penkiasdešimtmečiai, kuriems, jeigu nenori būti valytojai, darbo nėra“.

„Nežinau, kuo viskas šiemet baigsis“, – atsiduso vyras. Dalį daigų jau teko išmesti, bet jį ir kitus prekeivius dar išgelbėtų, jeigu pirkėjai juos atrastų per artimiausią savaitę ar dar sekančią savaitę, kol daigai dar puikūs ir labai tinkami persodinti, kol gėlės dar nenužydėjo.

Jis svarstė, kad prekybą daigais gal galės tęsti iki birželio pirmo savaitgalio, bet gal viską teks nutraukti ir anksčiau. Tad visus ieškančius įvairių daigų ar gėlių kvietė užsukti į Stoties turgų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

B

B portretas
Atsiprašau- pomidorų ir agurkų daigų kainos

B

B portretas
Parašykite kokios pomidorų ir agurkų kainos

Anonimas

Anonimas portretas
Turguj nieko neapsimoka pirkti, kainos kosminės, maksimoj ir pigiau, ir geriau.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių