Pereiti į pagrindinį turinį

Dainavos seniūnijoje – ypač slaptos pinigų dalybos

2014-07-15 02:00

Dainavos seniūnijos bendruomenės kuria ypatingus projektus – apie juos ir projektams skirtus pinigus nevalia garsiai kalbėti, mat tai yra konfidencialumo grifu paženklinta intelektinė nuosavybė. O gal tai naujas būdas tyliai dalytis pinigus?

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Dainavos seniūnijos bendruomenės kuria ypatingus projektus – apie juos ir projektams skirtus pinigus nevalia garsiai kalbėti, mat tai yra konfidencialumo grifu paženklinta intelektinė nuosavybė. O gal tai naujas būdas tyliai dalytis pinigus?

Laidysi liežuvį – bauda

Dainavos seniūnijoje veikiančios apsukrios bendruomenės sugalvojo, kaip tyliai išsidalyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bendruomenėms skiriamas lėšas: projektus vertinančios ir pinigus skiriančios vietos bendruomenės tarybos (VBT) nariai pasirašė konfidencialumo sutartį, kuria įsipareigojo neskleisti jokios informacijos apie projektus ir jų finansavimą.

"Be atskiro leidimo neišnešti informacijos už VBT ribų", – taip griežtai skamba konfidencialumo sutarties įpareigojimas Dainavos VBT nariams. Tiems, kurie nemokės laikyti liežuvio už dantų, numatyta piniginė bauda, tik baudos suma į sutartį neįrašyta – galima tik spėlioti, kas ir kokį skaičių įraitys į tuščią paliktą eilutę. Informaciją paviešinęs VBT narys dar turėtų atlyginti ir projektinius nuostolius, jeigu tam nepakaks sumokėtos baudos.

Tylėti VBT nariai privalo 2 metus po to, kai išnyksta pagrindas naudoti projektus, o konfidencialumo sutartis pasirašoma tik vienu egzemplioriumi, kurį saugo VBT pirmininkas.
Nors sutartyje netrūksta gramatinių ir stiliaus klaidų, kad viskas atrodytų dar rimčiau, sutartyje nurodoma, kad jos pagrindas – Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas.

Norėjo susireikšminti?

"Tokio įsakymo nėra", – tikina Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis. Teisininko išsilavinimą turinčiam savivaldybės administracijos vadovui tokia sutartis sukėlė nemažai abejonių, kurias bandys išsklaidyti specialiai šiam atvejui ištirti sudaryta darbo grupė.

"Turi padirbėti teisininkai. Spręsime, ką daryti, ar galime pakeisti Dainavos VBT sudėtį. Nėra net ką kalbėti – taip tikrai negali būti. Viešieji finansai turi būti naudojami aiškiai, viešai ir skaidriai", – pabrėžė D.Ratkelis.

"Neturiu supratimo, kodėl jie tokią konfidencialumo sutartį sugalvojo. Gal norėjo susireikšminti? Pas mus seniūnijoje tokių dalykų nėra", – tikino Dainavos seniūno pareigas laikinai einantis Šančių seniūnas Ričardas Rusteika. Dainavos seniūnas Alvydas Malinauskas šiuo metu serga. Jo pavaduotoja Asta Chanko atostogauja.

R.Rusteika išsamiau šios situacijos komentuoti nenorėjo, nes pats yra įtrauktas į darbo grupę, turinčią išsiaiškinti minėtos istorijos vingrybes.

"Aukščiausias išprotėjimo lygis", – taip konfidencialumo sutartį įvertino viena Dainavos seniūnijos darbuotoja, prašiusi neskelbti jos pavardės.

Laikosi tylos įžadų

Neoficialiomis žiniomis, skirstant lėšas bendruomenių projektams ir rengiant konfidencialumo sutartį aktyviai dalyvavo Kauno pilietinės bendruomenės "Dainava" pirmininkė Jolanta Kaminskienė. Ji yra ir Dainavos VBT narė.

"Telefonu net nenoriu kalbėti. Paskui jūs interpretuosite savaip. Reikia neištraukti teksto iš konteksto. Jeigu bus įdomu, galime pakviesti į tarybą", – tikino J.Kaminskienė, akivaizdžiai paisanti pasirašytos konfidencialumo sutarties.

Pasiteiravus, kodėl VBT nori slapčia paskirstyti lėšas nežinia kokiems projektams, moteris dėstė: "Mes ne slapta norime. Mes tiesiog nenorime, kad būtų išplatinta intelektinė nuosavybė ir visa kita. Aš jums neatsakinėsiu į klausimus. Internete yra visa informacija apie tarybą, kvieskite tą tarybą, tikrai ji neatsisakys. Čia yra tokie povandeniniai rifai, kad nenoriu net kalbėti".
"Prašau man raštu išsiųskite klausimus, išsamiai apsvarstysime taryboje kiekvieną jūsų klausimėlį ir atsakysime. Viso gero ir ačiū", – arogantiškai atkirto Dainavos vietos bendruomenės tarybos pirmininkė Valė Magdalena Kleizienė. Ji priklauso tai pačiai bendruomenei "Dainava", kuriai vadovauja J.Kaminskienė.

Šaukiasi savivaldybės pagalbos

Dėl įtartinai skirstomų lėšų Dainavos seniūnijos bendruomenėms ir priverstinio VBT narių tylėjimo sunerimo ir Kauno seniūnaičių asociacijos pirmininkė Brigita Bingelytė.

"Man silpna pasidarė, kai pamačiau tą konfidencialumo sutartį. Absurdo ribos tikrai peržengtos: su valstybės pinigais darome, ką norime! Įrenkite suoliukus senjorams, žaidimų aikšteles vaikams, koncertą surenkite. Padarykite ką nors, kad visiems bendruomenės žmonėms gerai būtų, o ne slapta pinigus dalykitės", – piktinosi Kauno seniūnaičių lyderė.

Jos vadovaujama asociacija kreipėsi į savivaldybės Kontrolės komitetą, kad jo nariai išsiaiškintų, ar nuo 2012 m. tinkamai buvo naudojamos ministerijos skirtos lėšos, ar nesupainioti VBT narių interesai parenkant finansuoti projektus ir ar pagrįstai buvo pasirašyta konfidencialumo sutartis. Šiuos klausimus prašė išsiaiškinti ir Partizanų 2-osios seniūnaitijos seniūnaitis Ernestas Vaičikauskas.

"Dainavos VBT nariai tarpusavyje išsidalijo pinigus savo projektams, apie kurių vertę ir naudą Dainavos seniūnijos bendruomenei niekas negali sužinoti, nes viskas paslėpta po konfidencialumo pasižadėjimu", – įžvelgė E.Vaičikauskas.

"Čia suma nedidelė. O jeigu būtų milijonas, tai turbūt vieni kitiem gerkles perkąstų. Reikia spręsti šitą problemą, nes tokie dalykai – neatsitiktiniai", – užsiminė B.Bingelytė.

Pinigų prireikė medaliams

Ir B.Bingelytė, ir E.Vaičikauskas atkreipė dėmesį, kad VBT nariai ignoruoja net Dainavos seniūnijos darbuotojus. "Jeigu nesi VBT narys, tave išveja iš posėdžio, o jeigu pats neišeini, jie tiesiog nutraukia posėdį– patys susigalvojo tokias taisykles. Tie posėdžiai turi būti atviri visiems seniūnijos ir bendruomenės žmonėms", – tikino B.Bingelytė.

Ji užsiminė apie sklandančias kalbas, kad už bendruomenėms skirtus pinigus perkami medaliai, siekiant atsidėkoti tiems, kurie balsavo už tam tikrus kandidatus seniūnaičių rinkimuose. Daugiau kaip 30 tūkst. litų planuojama skirti tautiniams kostiumams įsigyti, tik neaišku, kas ir kaip jais naudosis.

Pasak B.Bingelytės, nesusipratimų dėl lėšų panaudojimo jau būta ir anksčiau. "Viena gyventoja dalyvavo, kai buvo skaitomos seniūnaičių ataskaitos, ir išgirdo, kad yra nupirktos šiaurietiško ėjimo lazdos, Moteris aktyvi, pradėjo domėtis, kur ir kaip galima su tomis lazdomis pavaikščioti. Vieni į kitus pirštais bado, bet niekas negali pasakyti, kur jos yra. Atrodo, kad kažkas tas lazdas nusipirko ir savo namuose pasidėjo", – įtarimų keliančią istoriją prisiminė Seniūnaičių asociacijos vadovė.

Vėl turės atsiskaityti

"Pribloškė tai, kad Dainavos VBT nariai pasirašė konfidencialumo sutartį, draudžiančią skleisti informaciją apie finansavimą gavusius projektus. Dar neteko girdėti tokio atvejo. Tai neeilinis išradingumas, kaip elgtis su viešaisiais pinigais", – negalėjo atsistebėti Kontrolės komiteto pirmininkas Simonas Kairys.

Jo vadovaujamas komitetas jau svarstė įtarimų keliančią VBT veiklą. "Ypač stebina tai, kad VBT nariai konfidencialumo sutartimi esą norėjo apsaugoti projektus kaip intelektinę nuosavybę, kad kiti jų nekopijuotų ir nepasinaudotų", – šyptelėjo miesto tarybos narys.

Jis įžvelgė, kad galimai neskaidriam lėšų skirstymui bendruomenėms pagrindą davė pati miesto taryba. "Tarybos nariai gal gerai neįsigilinę nubalsavo, kad už šias lėšas nereikia atsiskaityti miesto tarybai. Kontrolės komitetas siūlys, kad ataskaitos apie lėšų panaudojimą įgyvendinant bendruomenių projektus vėl būtų svarstomos miesto tarybos posėdžiuose", – žadėjo S.Kairys.

Lėšos bendruomenėms

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija lėšas Vietos bendruomenių taryboms skiria įgyvendinant Vietos bendruomenių savivaldos programą. Lėšos turi būti naudojamos vietos bendruomenių viešiesiems poreikiams tenkinti. Programai įgyvendinti kasmet iš valstybės biudžeto yra skiriama 8 mln. litų, kurie savivaldybėms paskirstomi pagal Valstybinės mokesčių inspekcijos pateiktus duomenis apie dirbančių ir mokančių gyventojų pajamų mokestį žmonių skaičių savivaldybėse. Lėšų paskirstymas savivaldybėms tvirtinamas Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu.


Dainavos vietos bendruomenės taryba:

Valė Magdalena Kleizienė – pirmininkė.

Nariai:

Jolanta Kaminskienė, KPBC "Dainava" pirmininkė,
Raimundas Kaminskas, Asociacijos "Kovo 11-osios gatvės bendrija" prezidentas,
Jonas Stankevičius, Gerojo Ganytojo parapijos klebonas,
Jolanta Valaitienė, Bijola,
Nilolė Ragauskienė, Bermudų trikampio seniūnaitė,
Deividas Smailys, Taikos pr. 2-osios seniūnaitijos seniūnaitis,
Stanislovas Janukaitis, Kauno statybininkų rengimo centras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų